Podkin Eenoor – Kieran Larwood

Geplaatst op 3 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Podkin Eenoor – Kieran LarwoodPodkin Eenoor door Kieran Larwood
Uitgever: Gottmer | Maart 2017
Genres: Jeugd, Fantasy, Dieren
Aantal pagina's: 232
ISBN: 9789025766283
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Welkom in de wereld van Podkin Eenoor!
Ieder konijn weet wie Podkin Eenoor is. Van jong tot oud kennen ze de verhalen over hun onverschrokken, slimme soortgenoot. Zijn status is legendarisch, mythisch haast. Maar zijn die verhalen niet een beetje overdreven? Het is midwinternacht als een rondreizende bard aankomt in de konijnenburcht van Doornwoud. In ruil voor een maaltijd en een slaapplek biedt hij aan het échte verhaal te vertellen. Ademloos luisteren de konijnen naar de geschiedenis van Podkin Eenoor – het dappere konijntje dat ondanks zijn jonge leeftijd hun allergrootste vijand wist te verslaan.

Laat je meevoeren door dit verrassende fantasy-verhaal over een onwaarschijnlijke held. Op de website van Gottmer (zie link) kun je vast een fragment lezen of beluisteren (voorgelezen door Jan Meng).

Zo nu en dan word ik door een uitgever verrast met een nieuw boek. Zo viel er een aantal weken terug het boek Podkin Eenoor op de mat. Een jeugdboek over konijnen. Ik verwachtte meteen een boek zoals de katten serie van Erin Hunt; fabels waarin dieren menselijke eigenschappen krijgen.

Podkin Eenoor wordt verteld door een bard (een verhalenverteller) die konijnenburcht na konijnenburcht bezoekt. Hij begint de kleine konijntjes te vertellen over een held van vroeger; Podkin eenoor. Podkin is de troonopvolger van zijn eigen burcht, die bruut overvallen wordt door de Goroms (kwaadaardige konijnen). Samen met zijn broertje en grote zus weet hij te ontsnappen. Maar waar moeten ze naar toe? En kan hij de magische dolk van zijn familie uit de klauwen van de Goroms houden?

Podkin Eenoor is een bijzonder boek. Het is een soort fabel met historische en fantasyelementen en het geheel wordt door een bard verteld. De bard onderbreekt zijn verhaal af en toe en dan krijgen we wat mee van de kinderen aan wie hij het verhaal verteld. Een raamvertelling noemen we dat. Verhaalceptie. Een verhaal in een verhaal.

Het verhaal is spannend en soms zelfs griezelig, maar vooral geschreven voor de doelgroep (vanaf 9 jaar). Het vervuld duidelijk een soort inleidende functie, maar bevat tevens ook een afgerond geheel, wat ik erg prettig vond.

Toch waren er ook dingen die mij minder deden; zo is er niet veel sprake van karakter ontwikkeling en vond ik hem net te kinderlijk voor mijzelf. Toch is het een goed voorleesboek waar veel kinderen bij zullen wegdromen. Ik zou het later ook met veel plezier voorlezen (mocht ik ooit gezegend worden met kinderen). Het geheel is een mix tussen schattig en spannend en dat trekt me wel.

Het boek bevat tevens een aantal illustraties, welke kundig en sfeervol zijn gemaakt met potlood. Het contrast is echter wel vrij laag, waardoor een aantal details minder goed opvallen. De illustraties bevatten voor mij teveel overeenkomende grijstinten.

Podkin Eenoor bevat een haast Keltische mythologie die aan kan sluiten op educatieve doeleinden, maar leent zich voor mij eigenlijk vooral als voorleesboek. De konijnen spreken tot de verbeelding en zijn haast menselijk, wat vooral leuk is voor de jongere lezers. Verder heeft het konijn-zijn eigenlijk weinig toegevoegde waarde aan het verhaal.

Ik zou Podkin Eenoor later graag voorlezen. Kinderen met liefde voor fantasy en geschiedenis zullen er van smullen.

Als boek is Podkin Eenoor vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9 (zelf lezen) of iets jonger als voorleesboek. Het is best spannend en soms zelfs eng, maar niet voor oudere kinderen. De sfeer is sprookjesachtig en de illustraties dragen bij aan de verbeelding.

 

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Podkin Eenoor – Kieran Larwood

  1. Wat een leuk boek! Ik kan, ook op mijn leeftijd, erg van dit soort boeken genieten. Zelf vind ik dat je nooit te oud bent voor kinderboeken. Het prikkelt mijn kinderlijke fantasie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.