On the Edge of Gone – Corinne Duyvis

Geplaatst op 14 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

On the Edge of Gone – Corinne DuyvisOn the Edge of Gone door Corinne Duyvis
Ook door deze auteur: Het juiste spoor
Uitgever: Amulet Books | Maart 2016
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 456
ISBN: 9781419719035
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

January 29, 2035.

That’s the day the comet is scheduled to hit—the big one. Denise and her mother and sister, Iris, have been assigned to a temporary shelter near their hometown of Amsterdam to wait out the blast, but Iris is nowhere to be found, and at the rate Denise’s drug-addicted mother is going, they’ll never reach the shelter in time.

Then a last-minute encounter leads them to something better than a temporary shelter: a generation ship that’s scheduled to leave Earth behind and colonize new worlds after the comet hits. But each passenger must have a practical skill to contribute. Denise is autistic and fears that she’ll never be allowed to stay. Can she obtain a spot before the ship takes flight? What about her mother and sister?

When the future of the human race is at stake, whose lives matter most?

Bij de boekpresentatie van This is where it ends kwam ik voor het eerst in aanraking met Corinne Duyvis en haar boeken. Met haar felroze haren was ze een hele verschijning en ik besloot te onthouden welke boeken zij had geschreven. Het was tijdens Dutch Comic Con dat ik haar boek On the Edge of Gone wist te bemachtigen. En nu heb ik hem eindelijk gelezen!

edge3

On the Edge of Gone speelt zich af in het Amsterdam van de toekomst. Er zal een komeetinslag plaatsvinden die het leven op aarde aan zal tasten door rampen. Denise is een meisje met een vermiste zus en een verslaafde moeder. Zij probeert hen te redden en een schuilplaats te vinden om te overleven. En die lijkt ze te hebben gevonden in het ruimteschip Nassau, dat op het punt staat te vertrekken. Maar niet iedereen is daar welkom.

edge2

Laat ik beginnen met het feit dat Denise ontzettend sterk en realistisch is uitgewerkt. Zij is autistisch en dit komt geregeld naar voren, zonder dat het het verhaal in de weg zit. Corinne Duyvis heeft een hoofdpersonage weten te creeren waarbij het autisme niet een extra etiket is, maar echt een onderdeel van haar. Dat vind ik fijn, want er zijn heel veel autistische mensen en ik weet zeker dat heel veel mensen zich in Denise’s gedrag zullen herkennen. En zelfs als je niet het label hebt gekregen, vind ik dat Denise op een heel natuurlijke manier reageert op alles wat haar overkomt. Geen overdreven heldhaftigheid, maar twijfels en angst. Want kom op, haar wereld is aan het vergaan!

Tevens genoot ik ervan dat het boek zich in Nederland afspeelt. Weinig auteurs durven dit aan.. Omdat Nederland klein is en Amerikaanse lezers liever over hun eigen land lijken te lezen. Gelukkig heeft Corinne zich daar niet door laten beïnvloeden en schrijft ze over haar eigen land. Voor ons Nederlanders super herkenbaar, dus! edge4

Ik vind het een goed dystopisch verhaal wat lekker weg leest en goed in elkaar zit. De rampen die plaatsvinden passen bij het Nederlandse klimaat en ik vond de personages overtuigend (en lekker Nederlandse namen hebben). Ik denk dat veel Nederlandse YA lezers van dit verhaal kunnen genieten. Wanneer wordt het vertaald?

Ik vind het oprecht een toegevoegde waarde hebben dat het zich hier in Nederland afspeelt, vol herkenbare plaatsen en namen. Het gaf mij een extra dimensie, omdat ik de setting nog beter voor me kon zien. Corinne Duyvis is met On the Edge of Gone er niet alleen in geslaagd om een apocalyptisch Nederland uit de grond te stampen, het is haar ook gelukt om personages tot leven te brengen die realistisch zijn in al hun eigenaardigheden.

edge1

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “On the Edge of Gone – Corinne Duyvis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.