Het juiste spoor – Marieke Nijkamp & Corinne Duyvis

Geplaatst op 6 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het juiste spoor – Marieke Nijkamp & Corinne DuyvisHet juiste spoor door Marieke Nijkamp, Corinne Duyvis
Ook door deze auteur: This Is Where It Ends, On the Edge of Gone
Uitgever: Harper Collins | September 2018
Genres: Young Adult, Thriller, Sciencefiction, Verhalenbundel
Aantal pagina's: 102
ISBN: 9789402722000
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Marieke Nijkamp en Corinne Duyvis zijn goed bevriend in het dagelijks leven. Geïnspireerd door het thema vriendschap schreven ze allebei een spannend verhaal waarin de vriendschap tussen jongeren behoorlijk onder druk staat.

In 'Het juiste spoor' van Marieke Nijkamp is een groep vrienden op weg naar huis na een vakantie op een Waddeneiland. De sfeer is gespannen, want een van hen is tijdens de vakantie spoorloos verdwenen. Is hij na een ruzie naar huis gegaan of is er iets veel ergers gebeurd? Dan komt de trein plotseling tot stilstand en gaat het licht uit...

Corinne Duyvis borduurt voort op haar apocalyptische roman 'Op de rand van het niets'. Na een vernietigende komeetinslag op aarde maakt een meisje ondanks alles nieuwe vrienden. Samen proberen ze hun angst te overwinnen door muziekoptredens te organiseren in hun schuilkelder.

Deze week is het kinderboekenweek en het thema is vriendschap. Daarvoor was de jongeren boekenweek. Auteurs Marieke Nijkamp en Corinne Duyvis hebben hun krachten gebundeld en een novelle met twee korte verhalen onder de titel Het juiste spoor geschreven. Deze bundel is voor vijf euro te koop.

Het eerste deel van het boekje is het verhaal van Marieke Nijkamp. Hermelien is met haar vrienden op vakantie geweest op een van de Waddeneilanden en nu met de trein onderweg naar huis. De sfeer is gespannen, want een van hen is spoorloos verdwenen nadat hij na een ruzie naar huis is gegaan. Langzaam beginnen ze te denken dat er iets mis is gegaan. Als de trein plots stopt escaleert het.

Corinne Duyvis’ aandeel aan Het juiste spoor borduurt voor op haar apocalyptische roman Op de rand van het nietsEen gehandicapt meisje uit Letland is hierin gevlucht naar Nederland om te kunnen schuilen in een tijdelijke schuilkelder. Na een vernietigende komeetinslag, zal de wereld zoals hij nu is namelijk enorm gaan veranderen. Ondanks alles maakt ze nieuwe vriendschappen en gebruikt ze muziek om de inwoners van de schuilkelder bij elkaar te brengen.

Het juiste spoor gaat over vriendschap in alle soorten en maten.

Het juiste spoor 

De bundel is vernoemd naar het verhaal van Marieke Nijkamp, wat zich afspeelt in de trein. Langzaam maar zeker kom je te weten wat er in hemelsnaam is gebeurd daar op dat eiland. Je merkt dat er heel veel spanningen in de lucht hangen en dat er verschillende dingen tussen de personages zijn gebeurd. Hoewel de spanning goed wordt opgebouwd en ik de interacties tussen een aantal personages erg sterk vond, vond ik ook dat er te veel personages in de vriendengroep zaten. Een aantal kregen amper ruimte om te laten zien dat ze er waren en lijken voornamelijk opvulling. En dat vind ik zonde, want de balans is daardoor een beetje zoek. Zo nu en dan voelde het een beetje alsof Marieke er perse meer mensen in wilde hebben, voornamelijk meer diversiteit. Het is prima om en gay couple toe te voegen, maar wat is de functie van personages als ze eigenlijk geen rol hebben? Ze hadden allemaal samengevoegd kunnen worden tot Puck. Nu vielen teveel personages weg tegen de achtergrond voor mij.

Hoewel ik het een spannend verhaal vond, vond ik het einde best wel abrupt. Aan de andere kant past dit natuurlijk wel bij dit korte verhaal, maar ik had best wel meer willen lezen over de gevolgen van wat er gebeurd was.

And the rest of us wait

Leuk feitje, And the Rest of Us Wait (de Engelse versie van Corinne’s verhaal) verschijnt in de bundel Defying Doomsday, maar hier in Nederland dus in dit boekje. Fijn dat wij alsnog kunnen genieten van dit verhaal, wat zich afspeelt in dezelfde wereld als haar Op de rand van het niets. Dit verhaal speelt zich af in een schuilkelder en de hoofdpersoon is meervoudig gehandicapt, maar in haar land een beroemdheid. De mensen in haar schuilkelder vinden dat maar raar en weten ook niet zo goed hoe ze om moeten gaan met haar lichamelijke ongemakken. Dit is een interessant gegeven; want als wij daadwerkelijk in een apocalyps terecht komen, in hoeverre maak je dan kans als je niet sterk genoeg bent om volledig voor jezelf te zorgen. Wat dat betreft vind ik het interessant dat Corinne ervoor heeft gekozen.

Het verhaal is los te lezen van het boek en heeft een andere hoofdpersoon. Eentje die je aan het denken zet en kracht haalt uit muziek. Dat vond ik ook een mooi gegeven, want ik kan me voorstellen dat muziek of andere kunstvormen er juist voor kunnen zorgen dat mensen een beetje menselijk blijven.

Ik vond het in ieder geval tof om weer in deze wereld terug te keren.

Beide verhalen benaderen vriendschap op een andere manier en beiden vond ik daar goed in geslaagd. De verhalen waren spannend en meeslepend en lazen vlot weg. Zo nu en dan voelde de diversiteit een beetje te geforceerd (als in; het moet er in, want anders…) maar het paste ook wel weer goed. Het heeft wel weer wat en het past uitstekend bij deze auteurs.

Het juiste spoor is precies wat je van deze auteurs verwacht; spannend, divers en met een vleugje sciencefiction.

Als je op zoek bent naar twee spannende en meeslepende korte verhalen, dan is Het juiste spoor een aanrader. Dit boek leent zich goed voor discussies en om voor te lezen in de les, maar ik ook gewoon heel tof om lekker in een avond te lezen met een kop thee en een dekentje. Een geslaagde bundel!

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

One response to “Het juiste spoor – Marieke Nijkamp & Corinne Duyvis

  1. Rosanne

    Ik vind dat je heel wat rake punten noemt, vooral bij het verhaaltje van Marieke Nijkamp. Ik was over haar deel van ‘Over het spoor’ niet zo positief. Personages leken voor spek en bonen mee te spelen, er was nauwelijks een band tussen de personages in de vriendengroep te voelen en ik vond het verhaal gewoonweg vaag. Het einde was zo abrupt dat het onrealistisch werd. Jammer.

    Ik had nog nooit eerder iets van Corinne Duyvis gelezen, maar vond haar verhaal boven verwacht goed voor zo’n kort stukkie tekst!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.