This Is Where It Ends – Marieke Nijkamp

Geplaatst op 31 januari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

This Is Where It Ends – Marieke NijkampThis Is Where It Ends door Marieke Nijkamp
Ook door deze auteur: Before I let go
Uitgever: Sourcebooks | Januari 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 292
ISBN: 9781492622468
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

10:00 a.m.
The principal of Opportunity, Alabama's high school finishes her speech, welcoming the entire student body to a new semester and encouraging them to excel and achieve.

10:02 a.m.
The students get up to leave the auditorium for their next class.

10:03
The auditorium doors won't open.

10:05
Someone starts shooting.

Told over the span of 54 harrowing minutes from four different perspectives, terror reigns as one student's calculated revenge turns into the ultimate game of survival.

This Is Where It Ends had ik al een paar keer bij buitenlandse bloggers en bookstagrams zien langskomen. Ook in mijn verschijnt in januari van dit jaar werd het boek genoemd. Toch had ik zoiets van: ‘komt ooit wel’, wat ik over het algemeen bij bijna alle nieuwe Engelse boeken heb. Tot Eline over dit boek begon te hypen en ik besloot mee te gaan naar de boekpresentatie.

Allereerst is het natuurlijk bijzonder dat een Nederlands auteur op de Amerikaanse markt verschijnt. Dit hoor je zelden en is natuurlijk best wel een beetje bijzonder. En als het thema van het boek ook nog eens een vrij gevoelige, maar behoorlijk typisch Amerikaanse snaar raakt, dan weet je dat het echt iets unieks moet zijn. This Is Where It Ends gaat namelijk over schietpartijen op scholen. Iets wat hier vrijwel niet gebeurt, maar daar helaas wekelijks aan de orde komt.

Het boek overkoepeld een periode van zo’n 54 minuten en volgt de daadwerkelijke schietpartij. Hierbij volg je vier personages die op het eerste oog niks met elkaar te maken lijken te hebben, maar uiteindelijk allemaal een draadje naar de schutter hebben lopen. Hun emoties, gedachten en gevoelens komen naar voren tijdens die bloedstollende minuten. Het is alsof je als lezer ook bijna een trauma aan het opbouwen bent.

Het is duidelijk dat Marieke veel research heeft gedaan naar de sociale en culturele achtergrond van de personages. Ze hebben allemaal een eigen stem gekregen en het verschil in karakter is groot genoeg om meteen het verschil te herkennen. Daarnaast vond ik persoonlijk de manier waarop de gebeurtenis omschreven werd heel rauw en daardoor realistisch. Er zit geen enkel oordeel in (van Marieke) over de wapenwetten in Amerika, wat natuurlijk al helemaal een gevoelig punt is daar. Ik denk dat dit mede de zo uiteenlopende recensies veroorzaakt.

Persoonlijk vond ik het vooral sterk hoe de schutter is neergezet. Via al die personages vorm je een mening over hem, maar omdat ze allen op een andere manier naar hem kijken, blijf je hem als mens zien. Een mens die een enorme fout aan het begaan is. Een mens waar je niet van kunt houden. Een mens die je zal veroordelen om zijn daden. Maar net als de andere personages, krijg je ook ruimte om mee te speculeren om zijn motieven. Hierdoor bleef ik zelf met vragen achter, maar aan de ander kant past dat echt heel goed.

Ik heb dit boek gelezen met een steeds groter wordende knoop in mijn borstkas. De dood voelde zo dichtbij. Je weet gewoon dat de personages die zo echt lijken, zo vriendelijk, het niet allemaal zullen overleven. Daarnaast zitten er een aantal hartverscheurende tweets tussen die mijn hart aan stukken hebben geslagen. Alle aspecten van zo’n schietpartij komen naar voren; de hulpeloosheid, het gehaaide van journalisten en de drang om te overleven.

Marieke heeft mij weten te breken met haar boek. Tranen rolde over mijn wangen toen ik bij de epiloog aan kwam. Een boek dat mij op zo’n manier weet te raken (of ik nou moet huilen of lachen), is het altijd waard. Dit zijn de beste boeken om te lezen, omdat het de schrijver dan gelukt is om me te raken. Ik word graag emotioneel bij verhalen.

This Is Where It Ends is een aangrijpend boek waar je stil van wordt. Het is heftig, emotioneel en als je goed tussen de regels door leest, ervaar je nog meer. Oppervlakkig kun je dit boek niet noemen, wel pijnlijk. Marieke, het is je gelukt.

This Is Where It Ends

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

10 responses to “This Is Where It Ends – Marieke Nijkamp

  1. Ik twijfel een beetje of ik hem zal gaan lezen. Ben er een beetje bang voor omdat het juist zo’n heftig onderwerp is. Altijd als ik zoiets in het nieuws lees, voel ik me helemaal naar…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.