Before I Let Go – Marieke Nijkam

Geplaatst op 9 december 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Before I Let Go – Marieke NijkamBefore I let go door Marieke Nijkamp
Ook door deze auteur: This Is Where It Ends
Uitgever: Sourcebooks | Januari 2018
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9781492642282
Uitgave: ARC
Goodreads
three-half-stars

Best friends Corey and Kyra were inseparable in their snow-covered town of Lost Creek, Alaska. When Corey moves away, she makes Kyra promise to stay strong during the long, dark winter, and wait for her return.

Just days before Corey is to return home to visit, Kyra dies. Corey is devastated―and confused. The entire Lost community speaks in hushed tones about the town's lost daughter, saying her death was meant to be. And they push Corey away like she's a stranger.

Corey knows something is wrong. With every hour, her suspicion grows. Lost is keeping secrets―chilling secrets. But piecing together the truth about what happened to her best friend may prove as difficult as lighting the sky in an Alaskan winter...

Het eerste boek van Marieke Nijkamp, This is where it ends, vond ik hartverscheurend mooi. Ik had nog nooit zo’n soort boek gelezen en op een of andere manier kwam hij enorm binnen. Ik was dan ook erg benieuwd of haar nieuwe boek Before I let go net zo aangrijpend zou worden.

Corey’s beste vriendin Kyra is overleden; door het ijs gezakt in het koude Alaska, waar ze woonde. Corey keert terug naar haar vroegere woonplaats voor antwoorden en om afscheid te kunnen nemen van haar bestie. Corey krijgt echter maar een koud welkom en vindt niemand om haar moment van rouw te kunnen delen. En daarnaast blijken er heel erg veel geheimen in Lost Creek te zijn.

Ik had hoge verwachtingen van Before I let go, maar het duurde voor mij erg lang voordat ik in het boek zat. Op een of andere manier wist het boek mij niet enorm aan te grijpen. De spanning bleef voor mij te vlak en ik kon me niet echt met Corey (of Kyra) identificeren.

In het boek wordt er gesprongen in de tijd. Door middel van flashbacks krijg je de indruk hoe het leven voordat Corey vertrok moest zijn geweest en door middel van brieven krijg je meer mee over Kyra’s gedachtengangen. Ik vond dit echter niet heel erg geslaagd. Het ging me te snel en het gebeurde te vaak, waardoor ik steeds weer uit het verhaal werd getrokken, juist als ik er pas net in zat!

Het idee van een meisje die de dood van haar beste vriendin niet meteen een plekje kan geven is niet nieuw, maar biedt veel mogelijkheden. Toch kreeg ik soms de indruk dat er teveel in werd gegooid, alsof er perse een mysterie moest zijn. Het boek voelde daarom voor mij af en toe wat te gedwongen. En omdat de flashbacks me steeds uit het verhaal trokken, kreeg ik de indruk dat het complete plaatje helemaal niet zo compleet werd. Ik bleef puzzelstukken missen en ik voelde niet de emotionele achtbaan als in haar eerste boek. Sterker nog… Ik voelde er eigenlijk helemaal niks bij!

Wat ik dan wel heel vet vond was de setting. Before I let you go. Het boek speelt zich af in Alaska in de kou. Je krijgt echt het gevoel Corey mee; hoe ze is afgezonderd van de buitenwereld en afhankelijkheid van buitenstaanders om er weg te komen. Dit gevoel vond ik dan wel weer overtuigend.

Ook de plek waar Kyra een tijdje zit, bij de spa, kwam echt voor mij tot leven. Ik kon zo goed voor me zien hoe ze daar zat te tekenen en te schilderen en daar hou ik van. De setting was dan ook een grote plus voor mij!

Before I let go is geen boek met een heel groot plot of veel spannende wendingen (ook al verwachtte ik dit wel). Het is meer een groot mysterie dat zich langzaam ontvouwd. Maar als je eenmaal in de ‘ik beleef dit’-modus zit, dan komt het boek tot leven.

De setting van Before I let go kwam voor mijn ogen tot leven en past perfect bij dit winterse seizoen.

Al met al is Before I let go niet helemaal wat ik had gehoopt. Ik heb de ARC gelezen die ik op YALC heb gekregen. Het Engelse boek verschijnt volgende maand en het Nederlandse boek deze week. Ik heb zelf een nogal wisselend gevoel overgehouden aan het boek. De setting was fantastisch, maar de spanning en de emotionele betrokkenheid miste voor mij een beetje. Jammer, want de verwachtingen waren torenhoog.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

6 responses to “Before I Let Go – Marieke Nijkam

  1. Do

    Fijne recensie weer. Jammer dat het boek je niet zo heeft weten te raken, ik ben desondanks toch wel nieuwsgierig geworden. Ik vond 54 Minuten echt een heel goed boek, dus ik ben benieuwd hoe ik dit boek ga vinden 🙂

  2. Elke

    Mooie recensie! Ik ben het wel met je eens met betreffende die tijdsprongen, die zaten er inderdaad veel in. Toch vond ik het boek ook mooi – vooral de gave van Kyra en het magisch realisme dat daarbij kwam kijken. Maar af en toe vond ik het wel heel nonchalant.. en raar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.