Nimmernacht (The Nevernight Chronicle #1) – Jay Kristoff

Geplaatst op 17 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Nimmernacht (The Nevernight Chronicle #1) – Jay KristoffNimmernacht door Jay Kristoff
Ook door deze auteur: Illuminae
Serie: The Nevernight Chronicle #1
Andere boeken in deze serie: Godsgraf
Uitgever: LS Amsterdam | November 2017
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 651
ISBN: 9789024577224
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Nimmernacht is het eerste deel van Jay Kristoffs trilogie over Mia Corvere, een van de dodelijkste leerlingen op een school voor huurmoordenaars.
Ze is voorbestemd om koninkrijken te vernietigen, en toch is Mia Corvere nog maar tien jaar oud als ze noodgedwongen, na het verlies van haar familie, haar eerste les in de dood krijgt. Zes jaar later zet het kind dat is opgegroeid in de schaduwen haar eerste stappen in de buitenwereld om een belofte waar te maken – de belofte die ze zichzelf deed op de dag dat ze alles verloor.
Maar Mia's vijanden zijn machtige figuren, en de kans dat ze bij hen in de buurt kan komen is erg klein. Dus als ze wraak wil nemen, moet Mia zelf een wapen worden dat haar gelijke niet kent. Ze moet zichzelf bewijzen tussen de dodelijkste jongens en meisjes van haar opleiding aan de Rode Kerk. Een school waar moordenaars, leugenaars en demonen de dienst uitmaken, en zelfs de leraren het op je voorzien hebben.
Gelukkig is Mia niet zomaar een student. De schaduwen houden van haar... en ze nemen al haar angsten weg.

Sinds ik mijn blog heb, probeer ik nog meer op de hoogte te blijven van te verschijnen boeken; zowel Engelse als Nederlandse. Een van de auteurs waarvan ik boeken op het oog had, was Jay Kristoff. Ik bedoel; Illuminae vond ik fantastisch! En toen kondigde LS Amsterdam aan dat zij Nimmernacht (Nevernight) zouden gaan uitbrengen. Ik deed een dansje van plezier, vooral toen bleek dat ik het boek mocht recenseren!

Mia Corvere heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar vader is gedood omdat hij een verrader was en haar moeder en kleine broertje werden opgesloten. Mia wist echter te ontsnappen en zint op wraak. Haar hele leven heeft ze geweid aan training om een moordenaar te worden. Om haar training te vervolgen, gaat ze studeren aan de Rode Kerk, een school voor moordenaars, leugenaars en demonen. Gelukkig staan de schaduwen aan het zijde, want als zelfs de docenten hun best doen je te doden…

Nimmernacht is een dik boek. Intimiderend dik. Maar daar laat ik me natuurlijk niet door tegenhouden. Ik ben dol op dikke boeken – mits het verhaal me natuurlijk weet mee te slepen. En dat wist Nimmernacht te bewerkstelligen.

Ik moest echter wel even wennen; het boek zit namelijk vol met voetnoten die extra informatie en toevoeging geven en dat irriteerde me soms enorm. Ik moet ook zeggen dat ik ze op den duur niet allemaal meer las. Het voelde soms namelijk als te veel. Teveel extra informatie die ik niet nodig had. Ook zonder deze details was het verhaal immers te volgen. Wat ik wel grappig vond zo nu en dan was dat de vierde muur werd gebroken (jij als lezer wordt aangesproken).

Maar jongens. De setting in dit boek is heerlijk. De Rode Kerk is gevaarlijk, maar de buitenwereld net zo min. Veel van jullie zullen dit vast waarderen, ook al is het misschien niet meteen je standaard young adult. Daarnaast is Mia een fantastisch personage. Ze is heel erg gevat, super stoer en heel erg sterk. Ze voelt niet altijd als de 16-jarige die ze is, maar in deze wereld past het wel; een meisje die veel te vroeg volwassenen moest worden. Ik vond haar tof en daarom volgde ik haar maar al te graag.

De ontwikkeling in het verhaal vond ik ook erg sterk. Ik kreeg echt de indruk dat Mia (en de rest) verder in hun ontwikkeling zijn gekomen en het verhaal zelf ook voortgang heeft gemaakt. Soms heb ik de indruk dat young adult personages vast blijven zitten of al te awesome zijn. In Nimmernacht is alles dik in orde. Het heeft echt de aandacht gekregen die het verdiend.

Nog wel een noot: in het boek wordt behoorlijk gevloekt. Ik vond dit zelf wel passen bij de setting, dus ik kon het wel hebben. Maar als je daar niet van houdt, dan is dit boek misschien te grof voor je.

Een ander dingetje waar je ook echt moet tegen kunnen is dat er best wel veel beschrijvingen in zitten. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om situaties, plekken en gebeurtenissen te beschrijven. Wederom; ik vind dit er zelf goed bij passen, al moest ik er even in komen.

Nimmernacht is intimiderend dik, maak ik vond de setting fantastisch en Mia een heerlijke hoofdpersoon.

Ik heb erg genoten van Nimmernacht, al moest ik even wennen aan de schrijfstijl en vond ik de voetnoten eerst tof maar op een gegeven moment too much. De setting was echter heerlijk en Mia was een erg fijne hoofdpersoon om te volgen. Ik heb van haar verhaal genoten.

 

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

5 responses to “Nimmernacht (The Nevernight Chronicle #1) – Jay Kristoff

  1. Ik heb echt genoten van het verhaal en de voetnoten kon ik na een tijdje zelfs waarderen! Ik vind het boek alleen geen young adult boek als ik eerlijk ben.

    • Hier in Nederland is het boek inderdaad niet uitgegeven als een YA, in Engeland wel. Verder voldoet het ook aan alle ‘eisen’ van een YA. Het is inderdaad een stuk heftiger dan de reguliere young adult op de markt, maar dit vind ik zelf juist wel verfrissend.

      • Ja ik ben het met je eens dat het verfrissend is! Ik denk wel dat het tot de bovenlaag van het ya-genre hoort. Voor mij past het heel erg in het rijtje van Mistborn/Het laatste rijk van Brandon Sanderson. Ook officieel geen ya maar er wel toegankelijk voor.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.