Illuminae (The Illuminae Files #1) – Amie Kaufman – Amie Kaufman & Jay Kristoff

Geplaatst op 28 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Illuminae (The Illuminae Files #1) – Amie Kaufman – Amie Kaufman & Jay KristoffIlluminae door Amie Kaufman, Jay Kristoff
Ook door deze auteur: Gemina
Serie: The Illuminae Files #1
Andere boeken in deze serie: Gemina
Uitgever: Knopf Books for Young Readers | Oktober 2015
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Romantiek
Aantal pagina's: 599
ISBN: 9780553499117
Uitgave: eBook
Goodreads
four-stars

This morning, Kady thought breaking up with Ezra was the hardest thing she’d have to do.

This afternoon, her planet was invaded.

The year is 2575, and two rival megacorporations are at war over a planet that’s little more than an ice-covered speck at the edge of the universe. Too bad nobody thought to warn the people living on it. With enemy fire raining down on them, Kady and Ezra—who are barely even talking to each other—are forced to fight their way onto an evacuating fleet, with an enemy warship in hot pursuit.

But their problems are just getting started. A deadly plague has broken out and is mutating, with terrifying results; the fleet's AI, which should be protecting them, may actually be their enemy; and nobody in charge will say what’s really going on. As Kady hacks into a tangled web of data to find the truth, it's clear only one person can help her bring it all to light: the ex-boyfriend she swore she'd never speak to again.

Told through a fascinating dossier of hacked documents—including emails, schematics, military files, IMs, medical reports, interviews, and more—Illuminae is the first book in a heart-stopping, high-octane trilogy about lives interrupted, the price of truth, and the courage of everyday heroes.

Sinds ik bij YALC in aanraking kwam met Illuminae, was ik echt enorm benieuwd naar de inhoud van dit boek. Ook bij vele buitenlandse bloggers moest dit boek het helemaal zijn. Dus besloot ik de ePub te lezen. Het gevolg; ik kan niet wachten om het fysieke exemplaar in mijn kast te kunnen zetten!

Illuminae is een echte sciencefiction die afspeelt in de ruimte. Normaal ben ik daar eigenlijk niet zo van, maar het verhaal van Kady en Ezra wist me zo te grijpen, dat ik op den duur helemaal niet doorhad dat het zich afspeelde op verschillende ruimteschepen. Dit boek is namelijk op een heel bijzondere wijze vormgegeven, waardoor het geen regulier verhaal is geworden. Het verhaal is een narratief hoogtepuntje, wat ontstaat uit chatgesprekken, logboeken en ander bewijsmateriaal. Ik had niet verwacht dat ik op die manier de indruk kon krijgen dat ik een kloppend verhaal aan het lezen was; boy, was I wrong!

De manier waarop alles beschreven wordt is heel afwisselend en zit vol details, maar geeft je tevens compleet de ruimte alles zelf vorm te geven. Ellenlange beschrijvingen ontbreken; je moet het doen met de gegevens die je op je bordje krijgt. Het is heel knap gedaan, want ik het zeker het gevoel dat ik een verhaal aan het lezen was. Terwijl er helemaal geen verhaal beschreven wordt. Is dit verwarrend? Tja, ik denk dat je het vooral zelf moet ervaren!

Ik vond het verhaal een beetje een stargate sfeertje hebben; hele gewone mensen (met een militair tintje) gedwongen worden onder druk iets op te lossen. Kady is daarbij het computergenie met de moed van een leeuw en Ezra is de (gedwongen) piloot. Tevens zijn, of nee, waren, zij geliefden. Het boek bevat dus ook de nodige menselijke drama, wat best verrassend is gezien je het moet doen met ooggetuigenverslagen en chats.

Illuminae heeft een bijzondere manier van vertellen en een heel aparte vormgeving. Het is werkelijk waar een uniek boek. Ook al heb je niks met ruimteverhalen, dan raad ik je toch aan dit boek te proberen. Het werkt namelijk heel goed, omdat de menselijkheid van de personages op een unieke manier naar voren komt. De setting is belangrijk voor de plot, maar overstemd de rest niet. Wel heb je een goed voorstellingsvermogen nodig om de narratieve gaten op te vullen. Daar ben ik – als beelddenker – goed in, maar het kan ook als lastig worden ervaren.

Illuminae

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

7 responses to “Illuminae (The Illuminae Files #1) – Amie Kaufman – Amie Kaufman & Jay Kristoff

  1. Ik ben er heel benieuwd heen, maar ik weet niet of het echt iets voor mij is als er niet echt een verhaal verteld wordt. Maar ik ga zeker eens proberen dit boek te lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.