De nieuwe wereld (Hybrid #1) – Greet Ilegems

Geplaatst op 5 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De nieuwe wereld (Hybrid #1) – Greet IlegemsDe nieuwe wereld door Greet Ilegems
Ook door deze auteur: De kleuren van het licht
Serie: Hybrid #1
Andere boeken in deze serie: De kleuren van het licht
Uitgever: World of Hybrid | Juni 2015
Genres: Young Adult, Fantasy, Sciencefiction
Aantal pagina's: 286
ISBN: 9789082390407
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-stars

Amina is een slim maar schuw meisje dat opgroeit tussen de wezen van een buitenwijk in het arme noorden. Haar moeder ligt sinds Amina’s geboorte in een bizarre coma. Dankzij een overheidswedstrijd wint ze op haar dertiende een beurs aan het presidentieel college waar ze als buitenbeentje tussen de kinderen van de elite belandt. Maar er is nog iets wat Amina anders maakt en aan het einde van haar tijd aan het college lopen de spanningen op. Nog een laatste maal gaat ze samen met haar klasgenoten op schoolreis. Een moment waarop alles verandert.

"Felgroene ogen staarden hem aan. Een ogenblik later was de jongen weer verdwenen en had Hadrien zelfs geen idee meer dat hij de onbekende ooit van zo dichtbij had gezien."

"Er is iets gaande, diep onder de grond, iets waarvan zelfs de leiders van het continent geen weet hebben."

www.worldofhybrid.com

Een coming-of-age roman in een magisch-realistische wereld. Een verhaal van 'zijn wie je bent' en van 'volhouden en dromen'.

Een tijdje terug werd ik door auteur Greet Ilegems benaderd of ik interesse had ik het lezen en recenseren van haar boeken. Het tweede boek was net uit en aangezien ik het eerste nog niet gelezen had, mocht ik deze ook ontvangen. Ik besloot niet lang te wachten eer ik in De nieuwe wereld, zoals het eerste deel in de Hybrid serie heet, begon. De reacties op goodreads waren namelijk behoorlijk lovend en de achterflap sprak me erg aan.

Amina heeft het voor elkaar gekregen om toegelaten te worden tot een zeer prestigieus college waar de grootste groep leerlingen afkomstig zijn van rijke en belangrijke families binnen de maatschappij. Ze is een buitenbeentje tussen de elite en als ze nog een laatste keer voor haar examen met een schoolreisje mee gaat, verandert alles.

Ik had hoge verwachtingen van De nieuwe wereld, aangezien de auteur een prijswinnende selfpubber is en de goodreadsrecensies over het algemeen ook veel sterren bevatten. Helaas is het boek mij veel minder bevallen dan ik had gehoopt.

Laat ik bij het begin beginnen.

Amina zit op een speciale school vol superslimme kinderen die vanwege hun familie sowieso al tot de elite horen. Prima. Tot zover kon ik het volgen en was het logisch. Dat zij een buitenbeentje is ook, want zij is immers een beursleerling. Maar al aan het begin wordt er duidelijk gemaakt dat zij een beste vriendin heeft, maar vervolgens lijkt ze juist bevriend met anderen en is zelfs mijn ijskast warmer dan de relatie tussen de twee vriendinnen. Gooi daarbij dat Amina helemaal niet zo buitengesloten leek, totaal niet schuw was en steeds anders op mensen leek te reageren en je hebt een verwarde Emmy.

De personages voelen random. Er komen af en toe nieuwe personages binnenwandelen waarbij ik me serieus afvroeg wat hun functie was. Rollen hadden gemakkelijk samengevoegd kunnen worden en de verhoudingen tussen de personages voelde scheef en onuitgewerkt. Het klopte voor mij niet.

Amina vond ik emotieloos en geen gezellige heldin waar ik graag over las. Een klik met haar ontbrak, wat het leesplezier ook niet ten goede kwam.

Eigenlijk weet ik helemaal niet zo goed waar dit boek nu écht over gaat. Want het beloofd coming-of-age, dromen en magisch-realisme, maar ik vond het vooral verwarrend en vaag. Met veel te veel verhaallijnen en personages zonder doel of functie.

Daarnaast lijkt het alsof het extra deftig geschreven moest worden, met het liefst zo veel mogelijk bijvoeglijke naamwoorden, wat de vlotheid van een verhaal absoluut niet ten gunste komt. Zo nu en dan waren het enkel beschrijvingen en informatiedumps, en dat is zonde. Het werd daardoor een onnodige worsteling.

Gelukkig werd het boek tegen het einde wat logischer, omdat er een aantal verhaallijnen bij elkaar kwamen.

Ik vind het zo jammer dat ik niet heb kunnen genieten van De nieuwe wereld. Maar voor mij waren de personages en diens verhoudingen zo uit hun verband getrokken dat ook de setting niet voor mijn ogen tot leven kwam. En de setting en de personages zijn voor mij toch wel belangrijke elementen.

De nieuwe wereld was helaas geen plek waar ik mij thuis voelde.

Helaas was De nieuwe wereld voor mij te chaotisch. De personages spraken niet tot mij en de setting kwam niet tot leven. Hoewel ik erg naar dit boek uitkeek waren wij helaas geen match. Ik ga het volgende boek zeker nog wel lezen en dan hoop ik dat deze mij meer zal bekoren.

two-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “De nieuwe wereld (Hybrid #1) – Greet Ilegems

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.