De kleuren van het licht (Hybrid #2) – Greet Ilegems

Geplaatst op 11 maart 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De kleuren van het licht (Hybrid #2) – Greet IlegemsDe kleuren van het licht door Greet Ilegems
Ook door deze auteur: De nieuwe wereld
Serie: Hybrid #2
Andere boeken in deze serie: De nieuwe wereld
Uitgever: World of Hybrid | December 2017
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Fantasy
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789082390414
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-stars

Amina wordt plots wakker in een onbekende, magische stad. Het blijkt een hoog ontwikkelde samenleving te zijn, die nagenoeg ideaal lijkt en waar mensen zelfs in beeldentaal met elkaar kunnen communiceren. Ze herinnert zich echter niets meer over haar verleden, zelfs niet over Matheian; de jongen die haar ooit tot daar bracht. Wanneer Amina te weten komt waarom Matheian verborgen gehouden wordt voor haar, heeft ze geen idee meer wie nog te vertrouwen.

In de wereld waar Amina vandaan komt, is haar oud-klasgenoot, Gauthier Dumont, op zoek naar het geheim achter Amina’s verdwijning. Hij ontdekt een link met de dood van zijn vader; een ontdekking die de koers van zijn leven verandert en nog meer mysterieuze vragen doet rijzen. Wat was zijn vader op het spoor gekomen? Wat is de waarheid, in een wereld vol leugens?

De kleuren van het licht is een fantasierijk verhaal over ‘zijn wie je bent’ en over ‘volhouden en dromen’. Het weet zowel jong als oud te fascineren. Het is het tweede boek in de Hybrid-reeks en kan door zijn unieke structuur ook zonder voorkennis gelezen worden.

Het was alweer een aantal maanden terug toen auteur Greet Ilegems mij contacteerde met het verzoek of ik haar boeken wilde recenseren. Ik had wel eens van haar boeken gehoord, want ze waren behoorlijk goed ontvangen, zeker voor een boek uitgegeven in eigen beheer. Helaas viel het eerste boek mij wat tegen, maar dit heeft mij er uiteindelijk niet van weerhouden om het vervolg, De kleuren van het licht, te willen lezen. Een auteur kan namelijk enorm groeien tussen het eerste en tweede boek en tja, misschien zou ik nu wel kunnen wennen aan de wonderlijke wereld van Hybrid.

Amina wordt wakker in een magische stad en heeft geen flauw idee meer wat haar is overkomen. Zonder herinneringen over haar verleden en van Matheian, moet ze een plekje zien te vinden in deze hoog ontwikkelde samenleving. En dat is lastig, want wie is er wel te vertrouwen en wie niet? Tegelijkertijd is er in de oude wereld van Amina een oud-klasgenoot (Gauthier Dumont) op zoek naar antwoorden; hoe en waarom is Amina verdwenen? Dit blijkt in verband te staan tot de dood van zijn vader…. Maar wat is nu de waarheid?

Terwijl ik aan deze recensie begin, moet ik serieus weer even opzoeken waar dit boek nou ook al weer over ging. Ik vond De kleuren van het licht namelijk een ontzettend vaag boek. In mijn beleving heeft auteur Greet Ilegems er veel te veel willen instoppen; teveel personages, teveel verhaallijnen, terwijl plotlijnen. Hierdoor had ik meer dan eens het gevoel dat het verhaal veel te hak-op-de-tak verliep en dat ik al snel kwijt was wie wie nou was. Veel personages voelde voor mij overbodig of als een kartonnen bord.

Hierdoor had ik moeite om in het verhaal te komen en voelde ik me niet zo vermaakt als ik had gehoopt. Ik miste een bepaalde flow die mij door het boek zou helpen, maar ik voelde vooral verwarring. Naast dat alles voor mij gewoon teveel voelde, stoorde ik me ook een beetje aan de vele beschrijvingen. Ik hou van beschrijvingen, mits ze van toegevoegde waarde zijn. Helaas leek het alsof elke zin vele bijvoeglijk naamwoorden had. En die waren helemaal niet nodig.

Jongens, ik had mezelf nog wel zo goed voorgenomen om minder boeken te lezen die me niet aanspreken of gewoon te stoppen als ik vastloop. Bij dit boek wilde ik op den duur ook opgeven, maar ik heb volgehouden omdat het om een recensie-exemplaar ging. Dit is gewoon echt niet mijn boek. Er zijn zo veel mensen helemaal lyrisch over, maar de wereld van Hybrid voelt voor mij niet als natuurlijk. Ik kan het me niet voorstellen en de personages helpen mij daar ook niet bij. Het gevolg is dat ik vrijwel meteen ben vergeten waar dit boek nu echt over ging.

De kleuren van het licht zal veel mensen bekoren, maar helaas viel het bij mij minder in de smaak.

Dus tja.. Ik kan er kort of lang over spreken, maar dit is hem gewoon niet voor mij. Ik baal daar wel enorm van, want ik had eigenlijk verwacht dat ik dit heel tof zou vinden. Voor mij zat er echter geen logica in. Het was allemaal teveel; teveel personages, teveel plotlijnen, teveel gespring.. Helaas heb ik me dus niet echt kunnen vermaken met De kleuren van het licht.

 

 

 

 

two-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “De kleuren van het licht (Hybrid #2) – Greet Ilegems

 1. Ink

  Bij het eerste boek waren het zo opvallend overdreven vijf sterrenrecensies, dat al snel het idee ontstond dat er iets vreemds aan de hand was. Helaas was dat ook waar. Maar met open vizier hebbem toen verschillende mensen het gelezen en waren verbaasd over het lage niveau. Wat niks met smaak te maken had

  • Luc Broothaers

   Dit is als ik mij niet vergis een review van “De kleuren van het licht”, het TWEEDE boek uit de ‘Hybrid’ reeks van Greet Ilegems. Ik vind deze commentaar over boek 1 dus compleet achterhaald en irrelevant. Dat de eerste tweesterren review van boek twee misbruikt wordt om een oude hetze van intussen bijna drie jaar geleden op te rakelen en nog maar eens gal te spuwen, vind ik dan ook heel ongepast en niet door de beugel kunnen, zeker voor iemand die zichzelf uitgeroepen heeft tot beheerder van een Facebook groep ‘Thrillerlezers’, een heel ander genre dan Young Adult waar deze boeken toe behoren, en van wie toch een minimum aan onpartijdigheid, objectiviteit en onbevooroordeeldheid zou mogen verwacht worden. Ik ga er mij niet aan bezondigen om ook met modder beginnen te gooien en mij aldus tot eenzelfde zeer bedenkelijk niveau te verlagen om zonder op zijn minst eerst zelf een boek grondig gelezen te hebben uiterst dubieuze conclusies te trekken over de motieven die lezers inspireren om een boek minder hoog of ondermaats te quoteren. Wel wil ik graag nog een aantal objectieve statistieken kwijt die bovenstaande beweringen volledig tegenspreken, ontkrachten en weerleggen. ‘De nieuwe wereld’ krijgt op Hebban gemiddeld 3,74 sterren en op Goodreads 3,68 sterren, met een modus (meest voorkomende waarde) van respectievelijk 5 sterren en 4 sterren, gebaseerd op in totaal 129 en 65 beoordelingen. ‘De kleuren van het licht’ krijgt op Hebban gemiddeld 4,76 sterren en op Goodreads 4,47 sterren, telkens met een modus en een mediaan (middelste waarde in een geordende oplopende of aflopende reeks) van 5 sterren. (Bronnen : Hebban en Goodreads, op datum van 13 maart 2018).

 2. Luc Broothaers

  Jammer dat de boeken van Greet Ilegems minder in de smaak gevallen zijn, maar smaken en kleuren staan nu eenmaal niet ter discussie. Zelf behoor ik tot de vele mensen die ze wél erg hebben weten te appreciëren en zelfs al een paar keer met alle plezier herlezen hebben. Ik heb eerlijk gezezgd geen flauw idee welke verhaallijnen, plotlijnen of personages overbodig zouden zijn want aan het einde van boek twee ” De kleuren van het licht” is het voor mij zo klaar als een klontje hoe de verschillende verhaallijnen convergeren en alle stukjes van de puzzel op hun plaats vallen. Ik vond de afwisseling tussen de opeenvolgende hoofstukken telkens nagelbijtend spannend, het verhaal heel origineel en de onderliggende boodschappen allesbehalve vaag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.