Mini recensies #34

Geplaatst op 6 september 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het is weer tijd voor een drietal mini-recensies van boeken die ik even kort onder de aandacht wil brengen.

PAGEBOY door Elliot Page

Mini recensies #34Pageboy door Elliot Page
Uitgever: Spectrum | Juni 2023
Genres: Autobiografie
Aantal pagina's: 270
ISBN: 9789000387229
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads

‘Mag ik je zoenen?’, vroeg ze.

Het was twee maanden voor de wereldpremière van Juno en Elliot Page was voor het eerst in een queer bar. Daar, op een zwoele zomeravond begon de ontdekking van zichzelf als queer persoon, als trans persoon.

Met het enorme succes van Juno werd Elliot een wereldberoemde actrice – want zo zag de wereld hem toen nog. Maar de droom die – inclusief Oscarnominatie – uitkwam, bleek ook een verstikkende druk met zich mee te brengen. Hij moest de rol spelen van de veelbelovende, vrouwelijke filmster, een rol waarvan zijn nekharen overeind gingen staan, zowel op de set als erbuiten.

Pageboy is een onthullend kijkje achter de schermen van Hollywood, vol intieme reflecties op seks, liefde en trauma. Bovenal is het een prachtig geschreven zoektocht naar wat het betekent om je los te maken van de verwachtingen van anderen en een ode aan staan voor wie je echt bent.

Elliot Page (1987) is een Canadees acteur, producer en regisseur die in 2008 genomineerd werd voor onder meer een Oscar, een Golden Globe en twee BAFTA Awards voor de hoofdrol in de tragikomedie Juno . Meer dan dertig andere filmprijzen werden Page daadwerkelijk toegekend. Anno 2023 speelt hij in de Netflix-serie The Umbrella Academy .

Ik vind het lastig om een waardeoordeel te hangen aan een memoir. Ik vond Juno een fantastische film vroeger en heb aardig wat van Elliot Page’s werk gezien. Ik was benieuwd naar deze memoir en hij was zeker indrukwekkend. Vol anekdotes maak je kennis met zijn zoektocht naar zichzelf. Wel merkte ik hier en daar een foutje op en viel het me op dat er wel wat herhaling in zat. Maar wel kudo’s dat Page hem echt zelf heeft geschreven!

CONFRONTATIES door Simone Atangana Bekono

Mini recensies #34Confrontaties door Simone Atangana Bekono
Uitgever: Lebowski | September 2020
Genres: Roman
Aantal pagina's: 223
ISBN: 9789048842438
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
three-half-stars

De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, maar daar wacht alleen een gezin dat al lang geleden uit elkaar gevallen is. En die jongens. Zullen zij wraak nemen?

Confrontaties is een adembenemende roman over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde.

Ik had de hoogste verwachtingen bij dit boek. Confrontaties is een heftig verhaal en hoewel je al vrij snel weet wat er precies gebeurd is, wil je toch weten hoe en wat? Ik raakte wel geïntrigeerd. Hij deed me ergens een beetje denken aan Bad boys for life.

WIE HET MOOIST VALT door Sara Nović

Mini recensies #34Wie het mooist valt door Sara Nović
Uitgever: Meulenhoff | September 2017
Genres: Oorlog, Roman
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789029091886
Uitgave: Hardcover
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-stars

Zagreb, 1991. De tienjarige Ana Jurić leidt een zorgeloos bestaan. Maar wanneer in Joegoslavië de oorlog uitbreekt wordt haar idyllische jeugd ruw verstoord. Het dagelijks leven wordt opeens gekenmerkt door voedselrantsoenen, luchtaanvallen en mitrailleurgeweld. Buren beginnen elkaar te wantrouwen en Ana’s gevoel van veiligheid brokkelt langzaam af. Wanneer ze er plotseling alleen voor komt te staan, moet Ana haar weg zien te vinden in een gevaarlijke wereld.

New York, 2001. Ana studeert en woont in Manhattan. Hoewel ze getracht heeft het verleden achter zich te laten, kan ze niet aan haar oorlogsherinneringen ontsnappen – ze heeft geheimen die ze zelfs voor haar geliefden verzwijgt. Achtervolgd door de gebeurtenissen die haar familie voor altijd hebben veranderd, besluit ze na tien jaar naar Kroatië terug te keren, in de hoop vrede te sluiten met de plek die ze ooit thuis noemde.

Wie het mooist valt is een briljante, met veel vaart geschreven debuutroman die belicht hoe oorlog een levensloop kan bepalen.

Wat een prachtig boek is dit over een kind dat opgroeit in oorlogstijd. Vooral omdat het een oorlog is die nog niet heel ‘oud’ is, maar waar veel te weinig mensen over weten. Dit boek heeft me zeker weten te ontroeren en ik ben blij dat ik hem eindelijk heb gelezen.

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.