Meet & Greet | Cassandra Clare & Holly Black

Geplaatst op 11 november 2014 door Emmy in Boeken, Evenement, Interview / 23 Comments

Toen ik het mailtje kreeg dat ik een meet en greet kreeg met twee Young Adult koninginnen, kon ik even niets meer dan omklfhjkbnsvacg uitbrengen. Mijn glimlach van oor tot oor waren goed voor ieders humeur. Toen ik uiteindelijk alle details gemaild kreeg, heb ik nog nooit zo vrolijk een wiskunde proefwerk afgenomen (arme kinders!). En toen was het opeens zo ver! Op naar Antwerpen. Heul vroeg in de morgen! (Had ik maar een auto). Het leuke vond ik nog wel dat ik vrijwel iedere blogger die zou komen, kende.

We spraken in Roosendaal af en vertrokken toen richting het schone België. In de trein was het natuurlijk meteen heel erg gezellig, want we hadden er ZIN in. Ik was zo benieuwd hoe dit aangepakt zou worden!

8

Hoi Melisa, Ellis, Joany, Lisanne en Esmee.

Eenmaal in Antwerpen namen we eerst de verkeerde tram (verkeerde pont, verkeerde tram… jemig, Emmy!) maar we waren nog wel op tijd. Het viel me meteen op hoe belachelijk druk het was. NU AL. En dan moest ik die berg met boeken ook nog eens gaan aanmelden. Ja, ik had ze allemaal mee.

11

Ellis (Doorellis.nl) en Liesbet (Zwartraafje.be). Allebei lieverds <3

Uiteindelijk werden we als groep naar een klein kamertje geleid waar ze zouden komen. Ze waren een beetje laat. Domper, want nu hadden we minder tijd. Er stond drinken klaar en voor iedereen een boek. En toen… en toen… Toen kwamen ze binnen. AAAAAAAAH.

10

Grappig he, diezelfde jurk? En dat haar! Awesome! De uitgever gaf vervolgens aan dat we allemaal één vraag mochten stellen en 2 boeken mochten signeren. TWEE?! Ik kreeg spontaan een hartaanval en schreeuwde dat ik dan straks maar in de rij moest gaan staan. En toen mochten we dus gaan praten. Je merkte meteen dat Cassie en Holly goed bevriend zijn, want ze vulde elkaar heel erg goed aan. Ik heb een aantal vragen opgeschreven en kort en bondig genoteerd wat hun antwoord was. Blij?

Hoe is het om samen een boek te schrijven?
Heel erg leuk. We kennen elkaar al lang en hielpen elkaar al met het creatieve proces. We vinden dezelfde verhalen leuk en dat helpt enorm.  We hebben nooit echt onenigheid gehad tijdens het schrijven.

Welke fictionele gadget zou je willen hebben?
Holly: The one ring.
Cassie:  Wat moet je daar nou mee? Over iedereen heersen? Jemig!
Holly: En jij dan?
Cassie: Ik wil de pen van Percy Jackson, want die kan je meenemen in het vliegtuig (Cassie vindt vliegen maar niks, red.) en het wordt een zwaard.
Holly: Wie wil je vermoorden dan?! Op het vliegtuig?!

Daaruit merk je dus goed dat ze wel wat van elkaar kunnen hebben. Ik vond dit ook echt een heel leuke vraag van Liesbet.

Welk element is typisch van jou in ‘De IJzerproef’
Cassie: Chaos, het vijfde element.
Holly: Ze bedoeld toch ‘onderdeel uit het boek?’
Cassie: Oh.. Ik dacht element.
Holly: Cassie is heel goed in het verwoorden van emoties.
Cassie: Holly is goed in het uitzoeken van de magie en het kloppend maken daarvan. En ook het emotioneel correct maken. Samen maken we een goede balans.
Holly: Mijn element is trouwens water.. Overal waar ik kom wil ik zwemmen!
Cassie: Ja, die gek is in Cornwall ook in de oceaan gesprongen. Als die mensen juichen om die gekke Amerikanen.

De IJzerproef wordt veelal vergeleken met Harry Potter wegens herkenbare elementen. Hoe gaan jullie om met die kritiek?
Je moet je altijd afvragen wat jouw boek zal toevoegen aan de reeks bestaande boeken en toekomstige boeken. Wat maakt het verhaal uniek? Er zijn vele boeken over toverscholen en die zullen er ook altijd blijven. Het brengt een soort van herinnering naar boven (klopt, ik vind het persoonlijk een erg goede (nieuwe) opstap voor jonge lezers, red.) die heel veel mensen prettig vinden. Maar toch weet het verhaal te spelen met je verwachtingen door opeens een heel andere kant uit te gaan. Het tweede deel zal heel anders zijn dan Harry Potter en wordt verwacht in het najaar van 2015. Elk jaar rond die tijd komt er een nieuw boek.

Welke superpower zou je hebben?
Cassie: Teleporteren. Dan hoef ik niet meer te vliegen. Scheelt heel veel tijd en ongemak.
Holly: Niet meer hoeven te slapen of moe hoeven te worden! Dan kan je zo veel meer doen op een dag. Meer lezen, meer schrijven.

Wat een verfrissende antwoorden! Cassie vroeg Holly of ze dan een vampier wilde zijn. Maar nee, daar kleefde net iets te veel nadelen aan!

Welk stuk vind je het leukst om te schrijven, het begin, het midden of het einde?
Cassie: Het einde. Ik hou van de actie. En meestal als ik bij het einde ben, moet ik het begin veranderen en dat vind ik zo’n dubbel werk. Ik begin dan ook vaak pas bij een later hoofdstuk. Maar bij De IJzerproef mocht dit niet van Holly!
Holly: Ik begin gewoon bij het begin, omdat ik zo de ruimte heb om alles uit te zoeken en de juiste toon te vinden.

Vertel eens over de tv-show?
Ik was bang dat ze de boeken niet zouden gaan volgen en het ‘Shadowhunters’ zouden noemen ofzo, maar daar zal geen sprake van zijn. Ze beginnen gewoon moet boek één. Maar of de oorspronkelijke cast behouden blijft, is aan het netwerk. Het zal ook niet perse boek per boek verschijnen. Dit is een beetje afhankelijk van het script.

Tips voor NaNo’ers?
Holly heeft online een peptalk staan. Verder geven ze als tip om te plannen en je outline helder te hebben. Duik in het verhaal en zorg er voor dat je een hogere wordcount voor ogen hebt, voor het geval er dagen uitvallen.

Tot slot vertelde de dames welke boeken ze zelf nu aan het lezen waren. En toen was het tijd om te signeren. En wat zeiden deze lieve vrouwen: doe maar allemaal. En gelijk hadden ze.. want het kostte ze nog geen 10 minuten! Nu blijkt achteraf dat ik een boek vergeten ben, omdat deze nog in mijn tas zat.. Maar dan nog. YES YES YES. En dat scheelde de rij! Later bleek ook dat één van de signeersessies gewoon niet doorging. Zonde! Vervolgens rende ik naar de wc, want ik stond op knappen.

9

Blij blij blij!

7

Tijdens het rondlopen op de beurs kwamen we de plastic Iron Throne tegen. Ik werd onthoofd. Balen. Ik ben erg benieuwd naar de groepsfoto.

Het was echt heel erg druk en daar kan ik niet zo goed tegen. Gelukkig was ik niet de enige die daar last van had. Daardoor gingen we aardig op tijd weer richting het station. Het was een super leuke dag, met heel veel gezellig mensen. Of ik volgend jaar weer naar de beurs ga? Geen idee. Ik vond het eigenlijk net te druk, maar dat komt misschien ook omdat het zondag was.

Ik heb nog een aantal boeken gekocht/gekregen en heel wat mensen ontmoet. Super leuk om ook in België bekenden tegen te komen!

6

Geen wonder dat ik last kreeg van mijn rug! Even die boeken uitzoeken. ZIen jullie de dubbele? *hint*

5

Mijn aanwinsten. Sorry. Erg donker. Maar aan het einde van de maand laat ik jullie natuurlijk uitgebreid zien hoe en wat. Dit is om jullie lekker te maken. Heus wel.

4

ZO VET.

3

In ieder geval de HELE Engelse serie gesigneerd. Gisteren (maandag) heb ik overigens meteen The Bane Chronicles besteld. Want YOLO.

2

En de ‘overigen’. Deel 1 in het Nederlands, de IJzerproef en Black Heart (de Engelse covers zijn tof!). Deel 6 in het Nederlands zat dus nog eenzaam in mijn tas. Arm prulleke.

1

HAPPYDEPEPPY.

Ennuh.. Cassandra en Holly hopen ooit zeker nog eens in Nederland te komen. Zullen we allemaal gaan duimen?

Tags: , , , , , ,

Divider

23 responses to “Meet & Greet | Cassandra Clare & Holly Black

  1. Blaaargh ik vind het zoooo jammer dat ik er niet bij was! *pruillip* Vooral gezien ik Maja van L&M ken van een vorige YA book convention dus boehoe dat ik niet uitgenodigd was joh :p Nog een jaar heel hard bloggen en wie weet mag ik volgend jaar dan ook mee met the big ones ^^

    Leuke en originele vragen trouwens! (en leuke antwoorden van hen, ik vond hen echt heel sympathiek en grappig bij de Q&A)

  2. Leuk dat jij al een groot deel van de vragen & antwoorden hebt uitgeschreven. Daar was ik zelf nog niet aan toegekomen. Nu pas zie ik trouwens met hoeveel boeken je de hele dag hebt rondgesleurd. Ik ben net als jij heel benieuwd naar die groepsfoto bij de Iron Throne. Jouw foto met Holly & Cassie is super leuk.

  3. Wat een leuk verslag! Het lijkt mij zo ontzettend tof om hen te ontmoeten! En inderdaad, de boekenbeurs kan echt vreselijk druk zijn. Ik ga ook altijd liever op een kalmere dag 🙂

  4. Whahha, OMG wat ben ik toch fotogeniek . IK kan heul boos kijken of heul blij. Ik zal vanavond die groepsfoto even uploaden, was het alweer helemaal vergeten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.