Match – Buddy Tegenbosch

Geplaatst op 8 augustus 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Match – Buddy TegenboschMatch door Buddy Tegenbosch
Ook door deze auteur: Pokerface
Uitgever: Van Goor | Juni 2019
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 168
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Vanaf het moment dat Jim voor het eerst op het voetbalveld staat, weet hij dat hij er thuishoort. Met succes doorloopt hij de jeugdopleiding van PSV en als hij zeventien is, krijgt hij tijdens zijn zomervakantie in Zeeland bericht dat hij eindelijk mee mag op trainingskamp. Voor Jim en zijn beste vriend Jabbar is dit de kans om het tot de A-selectie te schoppen. Het is precies waar hij al die jaren zo hard voor heeft getraind. Als zijn klasgenoot Lola ook nog langskomt op de camping, kan de zomer niet meer stuk. Maar wanneer ze weer thuis zijn, blijft er van dat geweldige gevoel weinig meer over.

Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt. Die je niet verwacht had. Waardoor je even niet meer weet wat je moet doen, wie je bent, wat er belangrijk is. Op die momenten heb je iemand nodig, ook al weet je dat zelf misschien nog niet

Tot nu toe ben ik nog nooit teleurgesteld door Buddy Tegenbosch schrijfsels. Naast dat ik het een topper van een auteur vind, schrijft hij ook nog eens heel toegankelijke boeken voor jongeren die echt goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Ik was heel erg benieuwd of Match mij weer omver zou blazen. Dit keer geen thriller, maar wel een boek dat boordevol emotie zou zitten.

Zodra Jim ook maar een voetbal aanraakt, weet hij dat dit zijn toekomst is. Hij voetbalt al zijn hele leven en heeft zelfs de jeugdopleiding van PSV gevolgd. Op vakantie in Zeeland hoort hij dat hij mee mag op trainingskamp, samen met zijn beste vriend Jabbar. Dit is hun kans om het tot de A-selectie te schoppen en ze nemen dit natuurlijk met beide handen aan. Als ook Lola interesse in hem begint te tonen, kan zijn zomer helemaal niet meer stuk. Totdat ze thuis zijn en er iets verschrikkelijks gebeurt dat het leven meteen op z’n kop zet.

Match is een superaangrijpend verhaal dat me meteen rond mijn keel weet te grijpen. Ik weet zeker dat veel van mijn leerlingen – veel jongens zijn immers dol op voetbal – dit boek ook met veel plezier zullen oppakken. Er gebeuren best emotionele dingen, maar toch heeft Buddy Tegenbosch het zo weten te schrijven dat het nergens zoetsappig wordt of minder stoer. Jongeren zullen geraakt worden door dit boek.

Voor mijn gevoel was dit ook Buddy’s meest persoonlijke boek ooit. Op een of andere manier kreeg ik het gevoel alsof hij veel van zichzelf in Jim en de andere personages heeft gestopt. Dit maakte de personages nog menselijker; alles wat hen overkwam voelde heel echt en het was niet moeilijk om me ermee te identificeren, ook al ben ik net zo sportief als een stoeptegel.

Hoewel sport – met name voetbal – een grote rol in het verhaal speelt, is het niet alleen maar een boek over voetbal. Het is een verhaal over je passies volgen en hoe je soms geen invloed kunt hebben over wat je overkomt, maar dat je houding, je visie, wel veel uit kan maken. Het gaat over opofferen, familie, vriendschap, omgaan met teleurstellingen, ontluikende liefde.. Het heeft zo veel mooie elementen die passen bij het opgroeien. Hierdoor is Match een erg geslaagd boek. Het gaat niet alleen maar over echte voetbalwedstrijden, maar vooral hoe het leven soms een ware uitdaging lijkt te zijn. Dat vind ik een erg mooie boodschap.

Daarnaast leest het net zo vlot als ik van Buddy gewend ben. Een van zijn beste boeken tot nu toe, durf ik zo te zeggen.

Match is meer dan alleen een boek over voetbal. Het heeft ontzettend veel lagen. Daarmee laat Buddy Tegenbosch zien hoeveel talent hij heeft om jongeren te raken.

Buddy Tegenbosch laat in Match zien hoe goed hij jongeren en hun belevingswereld snapt. Het is een heel overtuigend en aangrijpend boek, wat veel jongeren enorm zal aanspreken. Ik weet zeker dat dit boek goed gelezen gaat worden op scholen en ik kijk ernaar uit om hem bij jongeren aan te raden.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “Match – Buddy Tegenbosch

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.