Loki: Where Mischief Lies – Mackenzi Lee

Geplaatst op 11 mei 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Loki: Where Mischief Lies – Mackenzi LeeLoke: where mischief lies door Mackenzi Lee
Ook door deze auteur: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue
Uitgever: Marvel Press | September 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 408
ISBN: 9781368022262
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

This is the first of three young adult novels from New York Times best-selling author Mackenzi Lee that explores the untapped potential and duality of heroism of popular characters in the Marvel Universe.

Before the days of going toe-to-toe with the Avengers, a younger Loki is desperate to prove himself heroic and capable, while it seems everyone around him suspects him of inevitable villainy and depravity . . . except for Amora. Asgard's resident sorceress-in-training feels like a kindred spirit-someone who values magic and knowledge, who might even see the best in him.

But when Loki and Amora cause the destruction of one of Asgard's most prized possessions, Amora is banished to Earth, where her powers will slowly and excruciatingly fade to nothing. Without the only person who ever looked at his magic as a gift instead of a threat, Loki slips further into anguish and the shadow of his universally adored brother, Thor.

When Asgardian magic is detected in relation to a string of mysterious murders on Earth, Odin sends Loki to investigate. As he descends upon nineteenth-century London, Loki embarks on a journey that leads him to more than just a murder suspect, putting him on a path to discover the source of his power-and who he's meant to be.

Ik ben een nerd. Ik hou van superhelden en games. Ik hou óók van mythologie: daar ben ik ook een beetje (boel) een nerd in. Toen er werd aangekondigd van Mackenzi Lee een boek zou schrijven over Loki, passend in de Marvel universe, zette ik hem meteen op mijn wishlist. Hallo, dat moest toch een fantastisch boek voor mij zijn!? Loki, YA en een auteur waarvan ik de boeken tof vond. Loki: Where Mischief Lies kon niet misgaan.

De jonge Loki wil iedereen laten zien dat hij niet zo kwaadaardig en gemeen is als iedereen denkt: hij kan ook heus wel heldhaftig zijn. Hij kan óók een verschil maken. Alleen zijn maatje Amora – een tovenares in training – lijkt meer in hem te zien. Ze delen immers heel veel kennis en zien beide de waarde van magie (terwijl de rest van Asgard die magie maar rottig vindt). De combinatie van Amora en Loki blijkt echter niet zo’n goed idee, want samen veroorzaken ze veel ellende. Amora wordt verbannen naar de aarde, waar ze haar krachten langzaam zal verliezen. Loki baalt hier natuurlijk enorm van, want hij zal nu weer compleet in Thor’s schaduw komen te staan.

Als er magie uit Asgard in verband wordt gebracht met een aantal moorden op aarde, stuurt Odin Loki om de boel uit te zoeken. Loki vertrekt naar Victoriaans Londen en komt er daar achter dat hij met dit onderzoek meer over zichzelf zal leren dan hij had verwacht.

Ik heb Loki: where mischief lies wat langer laten liggen dan ik wilde, voor ik er een recensie over zou schrijven. Ik had namelijk erg hoge verwachtingen bij dit boek, maar ze zijn gewoonweg niet waargemaakt.

Als je een beetje bekend bent met de mythologie, dan weet je dat Loki eigenlijk een genderfluid shapeshifter is. Nu hoop ik zelf dat dit in de Loki serie meer naar voren zal komen. Wat auteur betreft zijn er niet veel YA auteurs die zo gemakkelijk schrijven over diversiteit in geslacht en seksuele voorkeuren, als Mackanzi Lee. Ze schrijft het op een manier waarop het zo normaal is… Iedereen is er open over en doet er niet moeilijk over. En zo zou het in de realiteit ook gewoon moeten zijn. Dit vond ik dan ook een grote plus in het boek. Loki is – zeker nu – zo’n belangrijk icoon voor de LGBTQ+ community en ik ben blij dat dit boek daar zo veel aandacht aan besteed.

De rest vond ik dus een beetje tegenvallen: alles blijft nogal oppervlakkig en het verhaal komt naar mijn beleving pas vrij laat op gang. Ik vond het echt heel tof dat het in Victoriaans Londen afspeelde, maar de tijdgeest had van mij nog meer aanwezig mogen zijn, zodat het echt een functie kreeg voor het verhaal.

Dit boek had fantastisch kunnen zijn als er veel dieper op alles was ingegaan, als de randpersonages beter waren uitgewerkt en als het in een minder hoge versnelling werd verteld. Ik baalde ontzettend: dit had echt mijn type boek moeten zijn, maar het deed me veel te weinig. #sad

Vooral het feit dat de randpersonages allemaal uit hetzelfde stuk karton waren geknipt stoorde me, omdat de character development daardoor ook belemmerd werd. Sommigen waren best leuk, maar de uitwerking was zo vlak. Thor werd ook echt neergezet als iemand met anderhalve hersencel en daar baalde ik van.

Ook de magie vond ik matig. Loki is aan het begin van het boek echt een hulpeloos jong, terwijl hij dankzij onder andere zelfstudie echt een mega sterke – zo niet – sterkste magiegebruiker zou moeten zijn. Als dit de ontwikkeling van Loki moest zijn, dan vind ik dat behoorlijk tegenvallen. Ook het feit dat de aarde zo droevig is dat zelfs de sterkste magie uit zal doven. Eh… Voor mijn gevoel past dit totaal niet bij wat ik in de films gezien heb (ik heb nog maar weinig Marvel comics gelezen, sorry).

Oke, Loke: Where mischief lies is gewoon een gemiddeld verhaal. Qua plot is het weinig bijzonders en de personages zijn niet bijzonder genoeg om bij te blijven. Zo zonde. Ik had echt veel meer verwacht bij deze auteur. Meh #baalt.

Loki: where mischief lies is helaas niet zo indrukwekkend als de films, maar dat Loki een icoon is voor de LGBTQ+ community is duidelijk zichtbaar, en dat vond ik fantastisch.

Helaas ben ik niet enorm onder de indruk van Loki: where mischief lies. Ik baalde van een aantal aspecten van het boek en het is maar goed dat er een aantal zaken in zaten die ik wel echt fantastisch vond, want anders waren dit boek en ik totaal geen match geweest. Het boek is uiteindelijk vrij gemiddeld: geen hoogvlieger die ik voor de rest van mijn lezen bij me zal dragen.

two-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Loki: Where Mischief Lies – Mackenzi Lee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.