Liefde is voor losers – Wibke Brueggemann

Geplaatst op 26 juni 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Liefde is voor losers – Wibke BrueggemannLiefde is voor losers door Wibke Brueggemann
Uitgever: Gottmer | Juni 2020
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789025772376
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De vijftienjarige Phoebe vindt dat liefde maar voor losers is. Ze gaat er niet aan beginnen. Tenminste, dat denkt ze. Totdat ze Emma ontmoet, die al haar plannen en theorieën in de war schopt. Vlijmscherp en hilarisch schrijft Phoebe haar kijk op het leven en wat haar overkomt op in haar dagboek.

Dit boek had ik niet meteen opgepakt als ik niet had gehoord dat het een LGBTQIA+ thema had. Liefe is voor losers bleek echter een ware verrassing. Met een pittige, koppige en moody hoofdpersoon, een aantal designerkatten en een nieuwe vriendschap.

De 15-jarige Phoebe vindt het verschrikkelijk dat haar beste vriendin Polly opeens is samengesmolten met een jongen. Liefde maakt je maar een sukkel en ze heeft besloten dat ze er maar niet aan gaat beginnen. Als haar moeder weer eens voor maanden naar een ver land moet en zij bij haar voogd en beste vriendin van haar moeder logeert, ontmoet ze Emma.

Ik had geen hoge verwachtingen van Liefde is voor losers, totdat ik het boek tegenkwam op de queerboeken lijst en besloot dat ik het een kans wilde geven. Later zag ik een paar buitenlandse covers die veel beter de mood van de hoofdpersoon illustreerde, want Phoebe maakte voor mij het hele boek.

Ik hou wel van haar cynische kijk naar de wereld. Maar ik weet ook dat als je haar niks vindt, het hele boek eigenlijk tegenvalt. Wat dat betreft past Liefde is voor losers een beetje in het straatje van Geek girl. Een excentriek hoofdpersoon in benarde situaties en met een soort humor waar je van houdt of niet. Ik wel.

Phoebe is koppig en zelfs onaardig, maar haar kijk op de wereld en de manier waarop ze deze opschreef vond ik daardoor verfrissend. Ik snapte heel goed waarom ze zich zo voelde, gezien haar situatie. Je merkt ook heel duidelijk in het boek dat ze opzoek is naar haar identiteit, wat goed past bij de doelgroep.

Op het eerste oog lijkt dit boek misschien wat simpel en oppervlakkig, maar onder de waterspiegel bevindt zich veel meer. De hoofdpersoon is kwetsbaar en onzeker en is opzoek naar zichzelf op zo veel vlakken: vriendschap, romantiek, de toekomst, familie… Het intrigeerde me enorm. De gemakkelijke schrijfstijl maakt het boek toegankelijk en tegelijkertijd geeft het allerlei interessante thema’s mee.

Als je op zoek bent naar boeken die lijken op Geek girl of de dagboeken van Adian Mole, oftewel boeken vol humor en het dagelijkse leven, dan is Liefde is voor losers echt het overwegen waard. Ik heb gelachen en was zeker ontroerd. Een grote verrassing!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.