Geek Girl – Holly Smale

Geplaatst op 8 januari 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Geek Girl – Holly SmaleGeek Girl Serie: Geek Girl #1
Andere boeken in deze serie: Perfect plaatje
| juni 2013
Aantal pagina's: 303
ISBN: 9789025752897
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

'Mijn naam is Harriet Manners en ik ben een "geek". Ik weet dat omdat ik het net heb opgezocht in het woordenboek. Ik heb een vinkje gezet naast de symptomen die ik herken, en ze blijken allemaal op mij van toepassing! Eerlijk gezegd komt het niet als een enorme verrassing.'

Harriet Manners weet best veel; zo weet ze dat een mens gemiddeld 15 keer per dag lacht, hommels niet kunnen lopen, en dolfijnen met één oog open slapen. Ze is geen nerd, maar een charmante allesweter - een geek, zeg maar. Er is alleen één ding waar ze absoluut niets van begrijpt: mode. Maar hier komt verandering in als ze op een dag wordt gecast als model en besluit dat dit dé kans is om van haar geeky imago af te komen. Terwijl ze in hilarische situaties belandt, komt ze erachter dat er niet bepaald een klik is met de modewereld. Maar kan ze nog teruggaan naar de oude Harriet die ze ooit was?

Bestel dit boek op bol.com 

Ik had het geluk dat mijn nerdy filmpje Lieke wist te overtuigen en ik ook een prijs in ontvangst mocht nemen afgelopen boeken adventskalender. Zo lief! Dankjewel!
Ik kreeg Geek girl echt super snel binnen en het duurde ook niet lang alvorens ik een boekenlegger uitkoos en het boek opensloeg. Ik was ondertussen wel erg benieuwd geworden naar de geeky avonturen van Harriet, na het lezen van zo veel positieve recensies.

Allereerst wil ik iets zeggen over de vormgeving. Die vind ik heel fris en ‘jong’. Daarmee bedoel ik dat de vormgeving goed aansluit op de doelgroep. Dat ze bij een wiskunde som op de achterkant een )’je zijn vergeten, vergeef ik dan ook wel, want de speelsheid van het boek past precies bij de inhoud. Al wordt Harriet beschreven als een meisje met een heel ander uiterlijk. Tja.

Ik moet zeggen dat ik het boek heel grappig vond, en het een beetje het kaliber van boeken als T.H.E.B.W. vind hebben, toch was ik ergens ook een beetje teleurgesteld. Het was behoorlijk oppervlakkig en tja.. het kwam meer over als een levensles over hoe je jezelf moet blijven dan dat we echt een kijkje in de keuken van een geek krijgen.
Wat ik wel heel duidelijk vond overkomen is dat dit een autografisch boek is. Het staat nergens, maar als je achterin de beschrijving van de auteur leest, is 1 en 1 toch echt wel 2. Hiermee maakt het wel een echter verhaal, want zo kan het maar net gebeuren.

Afgezien de awkward sociale situaties, kreeg ik niet echt het thuiskomen gevoel bij Harriet als geek. Ik had verwacht dat ze wel een typerende geek-hobby zou hebben, afgezien van goed zijn in school en rare feitjes weten. Hierdoor was het voor mij, als nerd, soms wat vreemd. Wel deden de emoties die Harriet heeft ervaren me erg denken aan mijn eigen jeugd. Zelfs toen ik 15 was.
Ik merkte namelijk dat het boek daar vooral kritiek op krijgt, dat de personages niet over komen als hun leeftijd. Dat snap ik heel goed, want ik weet precies wat men bedoeld. Meeste 15/16 jarige heldinnen uit boeken staan echt kei sterk in het leven en hebben al hun talenten al gevonden, maar dat ik niet altijd zo realistisch. Juist dat kinderlijke wat een 15 jarige nog kan hebben vond ik erg sterk overkomen, omdat ik ook zo was.
Daar tegenover staat wel dat het als iets oudere lezer wel wat kinderlijker overkomt.

De personages in Geek girl waren wel aardig, maar wat Toby toevoegt aan het verhaal weet ik niet. Hij zorgt wel is waar voor de komische noot, maar verder kom je als lezer weinig te weten van zijn rol en ook niet waarom hij Harriet ‘stalkt’. Ik hoop dat het vervolg daar dieper op in gaat, want anders had de jongeman net zo goed achterwege kunnen blijven. Ook de vader vond ik af en toe een groot kind die totaal niet weet hoe hij de werkelijkheid moet hanteren. Zo’n typisch ‘dochter leest vader de les’ element, wat ik een beetje irritant vindt.

Al met al is Geek girl een vermakelijk boek waar je echt doorheen vliegt.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

6 responses to “Geek Girl – Holly Smale

  1. Hmmm, ik had net een reactie geschreven en toen drukte ik op publiceren, was hij weg D: Even denken wat ik ook alweer geschreven had, haha.

    Ik vind het vreemd dat dit boek kritiek krijgt omdat de hoofdpersoon niet zo sterk in haar schoenen staat. Als 15-jarige was ik zelf ook maar een verlegen kind, haha.

    Toch wil ik hem nog wel graag lezen, want zo te zien ben je er snel doorheen 😀

  2. Ik heb het boek al vaker voorbij zien komen. En lijkt me erg leuk om te lezen.
    Maar vergat het steeds om het boek op m’n to-read lijst te schrijven.
    Nu staat hij er wel op 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.