Layers – Ursula Poznanski

Geplaatst op 10 mei 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Layers – Ursula PoznanskiLayers door Ursula Poznanski
Ook door deze auteur: Saeculum
Uitgever: Lemniscaat | 9789047708681
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Thriller
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789047708681
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

De zeventien jarige Dorian is van huis weggelopen. Het leven op straat gaat hem eigenlijk prima af... tot hij op een ochtend wakker wordt naast een vermoorde zwerver. Dorian kan zich niet herinneren wat er is gebeurd en slaat op de vlucht.

Een aardige welzijnswerker ontfermt zich over hem- hij geeft hem kleding, eten, onderwijs én houdt hem voor de politie verborgen. De enige tegenprestatie die van Dorian gevraagd wordt, is het afleveren van goed verzegelde relatiegeschenken. Het lijkt een geweldige deal, totdat Dorian na een onverwacht incident een van de pakketjes zelf houdt. Vanaf dat moment is hij zijn leven niet meer zeker...

Ursula Poznanski was voor mij geen onbekende; Erebos en Seaculum vond ik fantastische boeken; spannend, mysterieus en met een haast bovennatuurlijk tintje. Toen ik een mailtje kreeg over Layers was ik onmiddellijk geïnteresseerd; zou dit boek weer net zo gaaf zijn?

Layers gaat over Dorian, een 17-jarige jongen met een moeilijke jeugd. Door ruzie thuis is hij op straat beland, waar hij zich prima red maar toch niet thuis voelt. Hij wordt door een mysterieuze groep gered; hij mag weer naar school, mits hij klusjes voor hen doet. Door een incident komt Dorian in aanraking met geheimen waar hij niks van af had mogen weten en vanaf dan is hij pas echt in gevaar.

Ik weet het niet zo goed.

Ik had hoge verwachtingen van Layers. Haar andere boeken waren zo ontzettend goed en dit boek sprak me ook echt wel aan, maar het lukte me niet helemaal om tevreden te zijn. De plot wist me niet zo mee te slepen als haar vorige boeken; waar ik op het puntje van mijn stoel zat om de ontknoping te ontrafelen. Hier had ik al snel door hoe het ongeveer af zou gaan lopen.

Het kwam mede door het gespring in tijd dat ik niet helemaal in het boek getrokken werd. Het trok me niet en ik vond het geheel maar wazig. Naar mijn beleving was het ook heel herhalend; alsof ik tien keer hetzelfde rondje moest rennen. Ik ren liever 10 keer een iets andere route.

Misschien is het deels ook dat ik juist dat bovennatuurlijke (en nerdy) tintje zo tof vond aan haar andere werk. Technologie (en ook een toffe) speelt een grote rol in Layers, maar ik vond het concept onvoldoende uitgewerkt. Het was spannend, maar het had nog spannender gekund.

De schrijfstijl sprak mij ook niet volledig aan. Het was steeds Dorian dit, Dorian dat. Misschien was een ik-perspectief in dit geval overtuigender geweest, want zo had ik meer van zijn emoties kunnen ervaren.

Helaas bevatte Layers veel elementen die me niet erg aanspraken; de romantiek, de schrijfstijl, het gebrek aan dat mysterieuze.. Het was het voor mij allemaal net niet. Ook het einde vond ik voorspelbaar… Echt jammer, want ik keek zo uit naar een nieuw spannend boek!

Liefhebbers van doorontwikkelde technologie in boeken zullen echter genieten van Layers. Op dat vlak zit het goed in elkaar en is het concept ook best wel realistisch. Ik vond dit overtuigend en het deed me ook ergens een beetje denken aan de sfeer van Project Persephone, welke door de doelgroep ook goed is ontvangen.

Ursula Poznanski speelt weer goed in op de technologische ontwikkeling en wist er een spannend boek van te maken.

Voor mij was Layers niet helemaal wat ik had gehoopt. Ik herken de kwaliteiten van het verhaal wel, maar er zaten voor mij ook behoorlijk wat elementen in die mij niet aanstonden. Hierdoor vind ik het lastig om te bepalen of ik het nou een goed boek vond, of juist een minder boek. Het zit immers goed in elkaar, maar haalt het voor mij niet bij haar eerdere werk.

Lees jij graag over technologische ontwikkelingen?

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “Layers – Ursula Poznanski

  1. Als je een biografie van Steve Jobs en Elon Musk heb liggen en er nog een wil van Stefan Hawkin, dan ben je best een techhead. Verhalen waar bijzondere, kunstmatige technologieën een rol in spelen vind ik interessant.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.