Lange Leve Jane – C. Hand, B. Ashton & J. Meadows

Geplaatst op 25 september 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Lange Leve Jane – C. Hand, B. Ashton & J. MeadowsLang leve Jane door Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows
Ook door deze auteur: Unearthly, Everneath, Incarnate
Serie: The Lady Janies #1
Uitgever: Moon | Juni 2023
Genres: Fantasy, Historische fictie, Young Adult
Aantal pagina's: 441
ISBN: 9789048868681
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

Engeland, 1553. Je denkt misschien dat je dit verhaal al kent. Maar laten we je geheugen toch even opfrissen: Jane Grey had het geluk - of de pech, dat is maar net hoe je het bekijkt - dat haar oma de jongere zus was van de beruchte Henry VIII. Je weet wel, die koning die maar liefst zes keer trouwde en twee van zijn echtgenotes een kopje kleiner liet maken. Letterlijk.

Om een lang verhaal kort te maken: Henry's enige nog levende zoon was ernstig ziek en om de kroon niet in de verkeerde handen te laten vallen, moest Jane trouwen, en snel een beetje. Niet lang daarna kreeg ze plots alle macht over het land in haar schoot geworpen. Ze werd koningin, maar zat slechts negen dagen op de troon. Daarna verloor ook zij haar hoofd.

Wij vertellen niet dat verhaal. We hebben gaandeweg wat kleine details veranderd en hier en daar een vleugje magie toegevoegd. Het is de moeite waard, dat beloven we.

Dit is hoe het verhaal van Jane Grey éígenlijk had moeten gaan.

Lang leve Jane (My lady Jane) stond al jaren, echt jaren, op mijn TBR vanwege de bekende YA auteurs. Ik had hem er eindelijk al afgegooid, want ik verwachtte niet dat ik het boek ooit nog aan zou schaffen. En toen kwam er opeens een Nederlandse vertaling die ik mocht ontvangen. YES!

Ik wist dat dit een soort alternatieve versie van de geschiedenis zou zijn, maar had ik zo veel fantasy verwacht? Nee. En ik vond het heerlijk. Ik vond de vertelstem van de auteurs als extra element ook erg leuk: het deed me een beetje denken aan een voice-over.

Lang leve Jane is één groot avontuur en dat merk je: we gaan op pad, ontmoeten interessante personages en alles heeft een vleugje humor, wat ik kan waarderen. Ik hou wel van deze alternatieve vorm van geschiedenis.

Het is echter wel een wat oudere YA. Het klinkt gek om dat te zeggen van een boek uit 2016, maar op een of andere manier merk je dat wel. Aan de manier van schrijven, de romance, de plot. Het is allemaal niet zo verrassend meer. Toch hoop ik dat jullie dit boek een kans willen geven, want het zit erg degelijk in elkaar. Hierdoor zitten er geen vreemde vergezochte wendingen in het boek en leest het gewoon lekker weg.

Aanrader wanneer je houdt van geschiedenis en fantasy, maar niet op zoek bent naar een te gecompliceerd verhaal.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.