Kort en Gelukkig (De Sprookjesjager #1) – Marijke F. Jansen

Geplaatst op 11 april 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Kort en Gelukkig (De Sprookjesjager #1) – Marijke F. JansenKort en Gelukkig door Marijke F Jansen
Ook door deze auteur: Er was eens
Serie: De Sprookjesjager #1
Andere boeken in deze serie: In een land hier heel dichtbij
Uitgever: Polder Publishers | 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 174
Uitgave: eBook
Goodreads
two-half-stars

Als Nadine van het medium Hanna te horen krijgt dat ze de incarnatie van een sprookjesfiguur is, is haar eerste reactie dat die vrouw compleet gestoord moet zijn. Want zeg nu zelf: sprookjes zijn toch gewoon verhaaltjes voor kinderen?
Maar als er vreemde dingen gebeuren, is Nadine toch gedwongen om de woorden van Hanna nader te onderzoeken. Om haar eigen happy end te vinden, moet ze volgens het medium haar eigen sprookje volgen. Alleen welk sprookje dat dan is, is nog niet zo gemakkelijk te ontdekken.
Intussen sluimert het gevaar, want de Sprookjesjager maakt jacht op haar...

Onlangs werd ik door Marijke benaderd of ik haar nieuwe boek Kort en Gelukkig wilde lezen. Het is het eerste deel van De Sprookjesjager serie en omdat ik dol ben op sprookjes, leek me dat een ontzettend puik plan.

Nadine is een heel gewoon meisje. Nou ja, dat dacht ze. Een medium verteld haar namelijk dat ze de incarnatie is van een sprookjesfiguur. In eerste instantie geloofd Nadine er natuurlijk helemaal niks van, maar als er vreemde dingen beginnen te gebeuren, begint ze toch te twijfelen. En tot overmaat van ramp loopt ze ook nog gevaar, al heeft ze dat zelf niet door.

Het concept van Kort en Gelukkig vind ik echt fantastisch; sprookjesfiguren die onder ons leven en geen idee hebben van hun bestaan. Hallo Once upon a time. Helaas bleef het concept voor mij het beste, de uitwerking beviel me helaas veel minder. Een waarschuwing vooraf; deze recensie kan enige spoiler bevatten, omdat ik anders niet kan illustreren wat ik bedoel.

Naar mijn mening is Kort en Gelukkig een onaf boek. Graag ligt ik toe waarom ik dit zo heb ervaren. Allereerst miste ik een duidelijke climax. Er is ergens wel gevaar, omdat je stukjes van de jager volgt, maar zijn motief is 1. onduidelijk en 2. onlogisch, want een spectaculaire ontmoeting die ik wel verwachtte, kwam maar niet. De jager doet allerlei dingen, maar zijn daden lijken geen gevolgen te hebben voor de plot. Nadine wordt er niet door beïnvloed en dus heeft de jager eigenlijk geen toegevoegde waarde aan het verhaal. Misschien in deel 2, maar dan is het eigenlijk al te laat.

Vervolgens wordt er veel gesprongen in het boek; steeds naar een nieuwe situatie waarin veelal een nieuw personage wordt geïntroduceerd. Wat mij betreft hadden sommige rollen prima samengevoegd kunnen worden, omdat ze verwarring veroorzaken. Zoals haar oma. Eerder wordt er gezegd dat ze niet echt familie heeft en dan.. poef.. Familie? Of is het toch niet familie? Het gaf mij een zeer warrig gevoel. Personages leken hierdoor uit de lucht te vallen.

Vervolgens wordt Nadine opeens autistisch genoemd, terwijl ik dat absoluut niet in haar gedrag tot uiting vond komen. Ik zie er dan ook niet de toegevoegde waarde in om het te bemoeien. In bijvoorbeeld Aan de rand van het niets heeft het daadwerkelijk invloed op de hoofdpersoon haar doen en laten en de manier waarop ze met problemen omgaat. In dit boek? Eh… Nee. Als het niet benoemd wordt, kan iets versterkend werken.

Oh oh oh wat had ik veel verwacht van dit boek en wat wist het boek het niet waar te maken. Mijn grootste probleem was dat ik elementen miste. Dit boek is gewoon niet af. Het is een onaffe puzzel die op tafel is neergelegd om naar te kijken, maar het complete plaatje is niet helemaal zichtbaar.

Kort en Gelukkig heeft heel wat extra’s nodig; iets extremers, iets voelbaars, meer spanning, een duidelijke climax. Het voelde voor mij nu zeer onbevredigend en was veel te snel afgelopen. Zonde! En dat terwijl het wel goed geschreven is.

Ik had hoge verwachtingen van Kort en Gelukkig. Helaas wist het boek dit niet waar te maken.

Geloof me, het idee van Kort en Gelukkg vind ik heel erg leuk, maar ik had veel meer verwacht van de uitwerking. Ik denk dat het zo veel meer had kunnen zijn als er meer tijd werd genomen en er wat meer spannende elementen in zouden zitten. Het voelt voor nu nog onaf en nog teveel als allerlei losse stukken.

two-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Kort en Gelukkig (De Sprookjesjager #1) – Marijke F. Jansen

  1. Oh sprookjesfiguren die onder ons lezen, gaaf! Inderdaad Once Upon a Time-vibes 🙂 Jammer dat je vond dat de uitwerking iets minder was. Ik twijfel nog of ik dit boek zou lezen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.