Er was eens – Jen Minkman e.a.

Geplaatst op 29 september 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Er was eens – Jen Minkman e.a.Er was eens door Jen Minkman, Cathinca Van Sprundel, Marijke F Jansen, Miranda Peters
Ook door deze auteur: Schaduw van de Tijd, De vrouwe van Myrdin, Kort en Gelukkig, Brave new love
Uitgever: Dutch Venture Publishing | Oktober 2019
Genres: Young Adult, Sprookje
Aantal pagina's: 248
ISBN: 9789492585394
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Er was eens… vele fantastische sprookjes beginnen zo. Maar ken jij deze al?

Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnenwiel, waar inhalige fey muzikanten opsluiten in torens, waar oma’s gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti’s op de proef worden gesteld. Verhalen vol magie, verraad, vriendschap en liefde.

Jen Minkman (Het licht van Lorelei), Suzanne Peters (Reken maar), Miranda Peters (Gaiatrilogie), Marijke F. Jansen (Kort en gelukkig) en Cathinca van Sprundel (De vrouwe van Myrdin) geven elk hun eigen twist aan een verhaal dat je dacht te kennen.

Vijf sprookjes, vijf heldinnen, vijf keer ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Of toch niet?

Komende maand verschijnt er een nieuw sprookjesachtig young adult boek van Nederlandse bodem. Diverse auteurs binnen het fonds van Dutch Venture Publishing hebben gewerkt aan een kort verhaal. Er was eens bevat vijf verschillende hertellingen van bekende sprookjes. Ter gelegenheid van de blogtour rondom de verschijning van dit boek, wil ik graag mijn mening over alle bijdragen delen.

Er was eens

Er was eens bestaat uit vijf hertellingen van sprookjes en deze zijn geschreven door Jen Minkman, Cathinca van Sprundel, Marijke F. Jansen, Miranda Peters en Suzanne Peters.

Negen levens is het eerste verhaal uit het boek en geschreven door Miranda Peters en is een bewerking van Assepoester. Het verhaal gaat over Davina die bij haar stiefmoeder en stiefzusjes woont nadat haar vader is overleden. Nadat haar jeugdvriend is verhuisd, heeft ze geen vrienden meer en hangt ze af en toe rond in de ruige buurt. En dan komt haar jeugdvriend, Ollie, terug.. Kan het weer als vanouds worden? Is hij haar prins?

Ik heb best wel wat moeite met dit verhaal. Het verhaal ging nogal hak op de tak en van sommige elementen zag ik de toegevoegde waarde niet in. Ik miste ook echt de young adult vibe: als de hoofdpersonages op de universiteit hadden gezeten, had het ook gewerkt.

Naast dat ik het nogal chaotisch vond, vond ik Ollie ook een beetje ‘dat te perfecte vriendje’. Ziet er goed uit, kan fantastisch zingen, is rijk… Tuurlijk maken auteurs zaken graag mooier dan dat ze zijn, maar het mag ook wel eens een tikkeltje realistischer. Toch was hun opbloeiende relatie boeiend en interessant: ik zag duidelijke referenties naar het sprookje.

Wat ik echt storend vond was echter Luke’s plotlijn. Naast dat het totaal niet relevant was voor het verhaal, voelde het als een wanhopige poging om het verhaal te voorzien van magie. Het voegde werkelijk niks toe en ik denk dat wanneer dit was weggelaten, andere zaken ook beter uitgewerkt werden. Helaas was dit geen fijne start voor mijn leesbeleving. Van mij kreeg dit verhaal **,5/5 sterren.

Ontvlochten, geïnspireerd op Rapunzel, is geschreven door Cathinca van Sprundel. Het gaat over een meisje dat is opgesloten in een toren omdat de fey haar zulke mooie muziek vond maken. Ze wil natuurlijk dolgraag naar buiten! Gelukkig ontmoet ze een jongeman die haar wel kan helpen.

Dit verhaal heeft heel veel toffe elementen: de hoofdpersoon, Rosalyn is blind, het verhaal speelt zich af in Ierland en fey spelen een grote rol. Zoals jullie weten komen de fey vooral voor in Keltische verhalen en dit verhaal ademde dezelfde sfeer uit. Muziek, de fey en een sprookjesachtige setting: het past enorm bij Cathinca’s interesse en dat resulteert zich in kwaliteit. Ik heb er erg van genoten en geef Ontvlochten ****/5 sterren.

Het derde verhaal heet De Grote Boze Wolf en is geschreven door Jen Minkman. Roodkapje is mijn favoriete sprookje, dus ik was erg benieuwd hoe ik dit verhaal zou vinden! Het gaat over Vida, een meisje dat in een dorpje woont dat is afgesloten van de buitenwereld. Ze heeft net afscheid moeten nemen van haar oma, die gedood werd omdat ze te oud is geworden. Dit vind Vida natuurlijk verschrikkelijk! In haar oma’s huis vindt ze een sprookjesboek en gaandeweg komt ze erachter dat er misschien wel meer aan de hand is.

Jen Minkman is heel goed in het overbrengen van een geheel eigen wereld. Hier is ze sterk in, ook al het maar een kort verhaal is. Ook deze wereld vond ik interessant: ik zag het meteen allemaal voor me. Het verhaal is vlot geschreven, heeft een lekker tempo en alles wat er beschreven wordt, heeft ook daadwerkelijk nut. Het heeft weinig poespas maar is wel voldoende uitgediept. Ik gaf het verhaal ****/5 sterren.

Bevroren van Marijke F. Jansen was het volgende verhaal. Het gaat over twee zussen die in een stad wonen waarbij er elk jaar een offer van een kind moet plaatsvinden. Dan verdwijnt er een jongen en gaan de zussen op pad om hem te vinden.

Ik had best veel moeite met het begin van dit verhaal. Het idee dat kleine baby’s werden opgeofferd, maakte me misselijk. Misschien zijn het de zwangerschapshormonen, maar ik kon dat even echt niet hebben!

Dit verhaal gaat over vriendschap en zussenliefde en ik vond het middenstuk van het verhaal maar een beetje voortkabbelen. Gelukkig is het einde wel knallend, waardoor ik het verhaal beter vond dan ik in eerste instantie dacht. Het heeft twee POVs, waarvan eentje in vrij vers. Ik geef dit verhaal ***/5

Tot slot is daar het verhaal Online van Suzanne Peters, gebaseerd op Doornroosje. Het gaat over Rozanne die van haar ouders absoluut niet op social media mag. Ze heeft dan ook als enige van de klas geen telefoon en mist volgens haar echt van alles. Klasgenoot Adar regelt een telefoon voor haar, maar het blijkt dat haar ouders haar niet voor niets wilde afschermen voor de online wereld.

Ik vond dit verhaal echt een stuk leuker dan ik in eerste instantie dacht. Aan het begint zag ik al voor me dat het een super romantisch verhaal zou gaan worden, maar dit bleek mee te vallen. Het verhaal voelt heel puur aan én verrassend compleet voor zo weinig pagina’s. Ik had nergens het gevoel dat ik wat miste en vond het verhaal ook oprecht spannend. Een erg fijne afsluiter van Er was eens, die ik voorzag van ****/5 sterren.

Er was eens is een verrassende bundel met vijf afwisselende verhalen.

Al met al ben ik aangenaam verrast door de kwaliteit van de verhalen in Er was eens. Drie van de vijf verhalen vond ik oprecht heel erg leuk en de andere twee waren ook niet slecht, maar vond ik gewoonweg minder aantrekkelijk. Het zijn toegankelijke verhalen zonder al te veel poespas. Hoewel je veel magie verwacht, zijn de verhalen vooral sprookjesachtig en actueel. Een geslaagde toevoeging aan de Nederlandse markt!

Er was eens
four-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.