Dierensymboliek: de raaf

Geplaatst op 16 maart 2019 door Emmy in Spiritueel / 2 Comments

Bijna geen enkel fantasyboek lijkt zonder te kunnen: raven. Of het nu Game of Thrones is, De ravenjongens of An enchantment of Ravens, raven (of kraaien) komen vaak voor. Vandaar dat ik dit dier als volgende in de rij heb gekozen om te bespreken.

Raven zijn grote intelligente vogels en worden van oudsher al verboden met de dood (een groep kraaien wordt in het Engels A murder of crows genoemd). Die associaties komen voort uit eeuwenoude verhalen en nog steeds heeft een raaf hetzelfde imago. Vandaag wil ik enkele van die verwijzingen bespreken, evenals de andere symbolische betekenis die een raaf vaak heeft.

Deze foto maakte ik een aantal jaar terug in Parijs.

De Morrigan

Ik denk dat veel mensen wel eens van deze naam gehoord hebben. Morrigan is de Ierse godin van de oorlog. Zij had naast een menselijke gedaante ook de gedaante van een raaf (babd catha), de oorlogskraai.

Zij is een voorbode voor de strijd en kondigt bloedvergieten aan. Waarschijnlijk komt dit beeld voort uit de kraaien en raven die het op de lichamen van gevallen strijders hebben voorzien; zij halen de zielen van de doden op (

De raven van Odin

De Noorse Alvader Odin, had twee raven: Hugin en Munin, die hem diende. Zij waren zijn ogen en oren, zodat hij altijd van alles op de hoogte was. Hugin en Munin (denker en gedachtenis) komen in een tal van boeken voor.

Interessant is dat raven menselijke geluiden kunnen imiteren en dus kunnen ‘spreken’. Dit gaf de vogel sowieso al een soort goddelijke status. Niet zo gek dus dat er veelal sprekende raven voorkomen in young adult en jeugdboeken!

Andere verwijzingen naar de raaf

Sommigen zeggen dat wanneer de raven deTower of London verlaten, het koninkrijk zal vallen. Nog zo’n verwijzing naar de dood/ondergang: Raven lijken het van te voren te weten, alsof ze het vermogen hebben om meer te zien dan de mens. De raaf staat dan ook vaak symbool voor kennis van magie of voor telepatische energie, omdat zij dingen weten voor de mens dat doet. In de Reizigersserie (Outlander) wordt Claire op een gegeven moment een witte raaf genoemd: mensen zien haar als witte tovenares en genezer. De raaf staat symbool voor de magiër.

De roep van de raaf is beangstigend. Ik merk dat wanneer ik hem zelf hoort krassen, het lijkt alsof de hele wereld even bevroren is. Misschien dat de raaf daarom wel symbool staat voor een voorbode, een nog onzichtbare boodschap en waarzeggerij.

Toch is niet alles positief aan de raaf. De Kelten zagen een volledig zwarte raaf als iets kwaadaardigs, tenzij hij een witte stip had, dan bracht hij geluk. Maar ook in de Joodse en christelijke geschiedenis staat de raaf in een wat donkerder daglicht. De zwarte raaf staat loodrecht tegenover de witte vredesduif. Waar de duif pure goedheid is, staat de raaf voor een zonde. Ook in het Oude Egypte zagen ze de raaf als een kwaadaardig beest. Geen wonder, deze aaseters worden natuurlijk vaak aan de dood gekoppeld.

Samenvattend is de raaf een interessant dier met duidelijk twee kanten. Aan de ene kant symboliseert het een naderend onheil waarbij er waarschijnlijk bloed wordt vergoten, aan de andere kant staat de raaf symbool voor communicatie (tussen de mens en het goddelijke). Welke kant het dier ook laat zien; het gaat om het doorgeven van een boodschap.

Bronnen:

Animal Wisdom – Susie Green
Heiligennet
Raaf

Tags:

Divider

2 responses to “Dierensymboliek: de raaf

    • H.houthoff

      Sinds kort heb ik kennis gemaakt met deze mooie vogel, ik heb hem enkele nootjes gegeven, hij herkent mij als ik hem ontmoet en vraagt natuurlijk weer die nootjes, een sympathiek en schrander wezen, ik hoop hem nog lang te mogen ontmoeten, hij is voor mij een vriend geworden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.