Museumnacht – Chinouk Thijssen

Geplaatst op 15 augustus 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Museumnacht – Chinouk ThijssenMuseumnacht door Chinouk Thijssen
Ook door deze auteur: Blindelings
Uitgever: Clavis | Juni 2022
Genres: Horror, Thriller, Young Adult
Aantal pagina's: 240
ISBN: 9789044846614
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

Een jaar geleden werd er een gruwelijke meervoudige moord gepleegd in het Instamuseum. De dader werd doodgeschoten, maar het museum bleef dicht. Op internet loven twee YouTubers nu vijftigduizend euro uit aan het groepje dat een nacht in het museum durft door te brengen. Wanneer acht vrienden de uitdaging aannemen, ontstaan er spanningen en wordt er opnieuw gemoord. Wie is de dader? Een geest uit het verleden of iemand van de groep?

Een spannende maar diepgaande thriller, waarin we elk personage leren kennen – ook de dader. Voor young adults die van de betere slasher houden.

Chinouk Thijssen is een van dé young adult thriller auteurs van dit moment. Sinds haar debuut is uitgekomen neemt haar bekendheid alleen maar toe en ik ben dan ook trots dat ze dit jaar zelfs met een verhaal in de 3PAK staat. Trots? Ja! Want ik ben al jaren actief betrokken bij Chinouk’s boeken. Zo ook bij Museumnacht, haar nieuwste boek! Ik heb dit verhaal namelijk mogen proeflezen en geloof me: ik durf echt nooit meer in de nacht in een vreemd gebouw te zitten.

Een jaar naar het museumnachtdrama organiseren twee populaire vloggers een nieuwe museumnacht. Als de deelnemers het de hele nacht volhouden, verdienen ze veel geld. Een vriendengroep van acht meldt zich aan en zij worden uitgekozen om de uitdaging aan te gaan. Maar als de eerste dode valt, weten ze dat ze alles op alles moeten zetten om de nacht te overleven. Leeft de museumkiller nog of is het misschien één van hen?

Museumnacht is niet voor de faint hearted. Het is echt een slasher en daarom zat ik constant op het puntje van mijn stoel. Zelfs de tweede keer – terwijl ik wist hoe het zou eindigen – vond ik het nog spannend. Chinouk slaagt er namelijk goed in om je meteen een band met de personages te laten krijgen, waardoor je hart keer op keer breekt als er iemand wat overkomt. Je wilt schreeuwen naar je bladzijdes, je voelt de machteloosheid. Heerlijk. En zenuwslopend. Niet lezen als je ’s avonds alleen thuis bent… haha

Hoewel je dus niet moet verwachten dat je favoriete personage er misschien levend uitkomt, zorgt Chinouk wel voor een prettige balans. Het is niet alleen maar goor en dood en verderf (oké, wel een beetje), maar ze geeft de personages ook echt een achtergrond mee. Motieven om mee te doen, maar ook twijfels en zorgen. Dit zorgt voor verrassende wendingen. En het is geen braaf boek. Echt niet. Maar wel écht young adult. Precies het soort horror waar veel vraag naar is bij jongeren.

Het enige nadeel is dat het boek van mij langer had gemogen. Op sommige punten gaat het erg snel en dat is in combinatie met de vele personages en perspectieven soms wat veel in één keer. Daar tegenover staat wel dat het boek hierdoor erg vlot is en dat je er zo in mee wordt gezogen dat je gewoon door moet. En daardoor is het bijvoorbeeld weer super toegankelijk voor jongeren die geïntimideerd raken door dikke boeken.

Kortom: Chinouk Thijssen heeft het weer geflikt. Museumnacht is superspannend, meeslepend en griezelig. Ik kan niet wachten tot haar volgende boek!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.