Rune Othala

Geplaatst op 7 maart 2013 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Van oorsprong is de rune Othala de vierentwintigste en daarmee laatste rune van het oude Futhark. Daarmee sluit ik ook meteen de blogreeks over deze mysterieuze tekens uit de Noorse mythologie mee af.

Othala, ook wel Othalan, Odal of Odhil genoemd. In nieuwere futharks is dit niet het laatste teken en in sommige orakelsets zit ook nog een blanco steen. Dit is dus het vierentwintigste teken en komt overeen met de o-klank.

Deze rune lijkt ergens ook wel een beetje op het angelic rune teken uit Shadowhunters (waarom zal ik zo duidelijk maken), maar zullen de meeste mensen – helaas – uit de geschiedenis kennen als een teken dat door de nazi’s werd gebruikt. Ik wil graag benadrukken dat de Noorse runen van de oude futhark daar echt helemaal niks mee te maken hebben.

othela

De betekenis van Othala is zoiets als eigendom of bezit, maar dan niet perse de materiële versie daarvan. Een erfenis die je van je familie krijgt, ook in spirituele zin. Het staat voor de invloed van onze voorouders op onze plek in de maatschappij en de rol die zij hebben gehad in onze opvoeding – en zo op onze persoonlijkheid. Als je dat loslaat op de Shadowhunters dan staat hun afkomst (van de engel) natuurlijk centraal.

Othala kan dus aangeven dat je trots mag zijn op je afkomst en dat wat jij van je voorouderen hebt meegekregen. Of dit nu normen en waarden zijn of de kleur van je haar of huid.

De schaduwkant van deze rune is dat je soms moet breken met tradities. Met zaken die er met de paplepel zijn ingegoten, ondanks dat je dit van je familie hebt geleerd en zij er veel waarden aan hechten. De rune vertelt ons dat we niet bang moeten zijn om iets nieuws te leren en nieuwe gedachten of meningen toe te laten. Om deze vervolgens weer door te kunnen geven.

Ik zie othala als een reflecterende rune die ons confronteert met datgeen wat ons geleerd is. Wegen kruisen zich en jij – en jijzelf alleen – bepaald of je bij bepaalde ideologieën blijft, of dat je er mee breekt. Ga je je eigen weg en neem je mee wat je nodig hebt, of blijf je vasthouden?

Wat is echt belangrijk voor je? Wat zou ik zelf willen doorgeven?

Othala staat voor zowel een materiële als een spirituele erfenis en de reis die je maakt tijdens het leven. Daarom is het een prachtige en leerzame afsluiter van de reeks.

Beware

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.