Rune Othala

Geplaatst op 7 maart 2013 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

De Rune Othala is de oorspronkelijk vierentwintigste en daarmee de laatste rune van het oude Futhark. Dit betekend dat met deze blog de blogreeks over runen compleet is en de linkjes naar alle posts in de ‘spirituele woordenlijst’ zullen verschijnen. Gek hoor, om dit te eindigen… Maar vrees niet, ik zal het heus nog wel een keertje gaan hebben over deze mysterieuze tekens uit de Noorse Mythologie.

Het is wel een ontzettend vreemd idee, omdat ik al zo lang bezig ben geweest met deze reeks, zij het met een lange pauze, maar toch is het vreemd om zoiets af te ronden. Wel was het leerzaam, ontzettend leerzaam, om per rune eens goed te gaan bekijken wat dit nou betekende en welke gedachten ik er zelf aan koppelde.

Nu tijd voor de laatste: Othala!
Othala, ook wel Othalan, Odal of Odhil, is dus het vierentwintigste teken. Hoewel sommigen er nog een blanco rune aan toevoegen, of andere samengevoegde tekens, volg ik het oude Futhark en is dit dus de laatste.

De betekenis van dit symbool is eigendom of bezit maar dan niet perse in materie. Het staat juist voor de invloed van onze voorouders die onze status in de maatschappij weergeven en de rol die zij hebben gespeeld op onze persoonlijkheid.
Daartegenover staat dat deze rune aangeeft dat je afscheid moet nemen van het oude en dat je wellicht iets moet opgeven van dat wat je familie hebt meegekregen. Een beetje alsof Othala ons wil zeggen dat we niet bang moeten zijn om iets nieuws aan te nemen. Wellicht zodat wij ons nageslacht weer andere symbolische gedachten mee kunnen geven.

Het is een scheidingsrune die dus zegt dat je wellicht iets van je culturele achtergrond moet achterlaten en een nieuwe weg in moet slaan. Als je naar het symbool kijkt, is dat vrij logisch. Je wordt geboren en krijgt alles van je ouders en hun ouders mee, vervolgens ontwikkel je jezelf en ga je je daar een beetje van afzetten. Dan ga je nadenken dat die culturele achtergrond nou voor je betekend (de wegen kruisen zich weer) en vervolgens neem je datgene mee wat je mee moet nemen en ga je weer je eigen weg. Als ik het zo bekijk is het een soort reflecterende rune die je doet nadenken over datgeen wat je van huis hebt meegekregen en hoeveel dit voor jou betekent. Je kan je afvragen ‘wat is belangrijk voor mij?’ en ‘Wat zou ik mijn eigen kinderen mee willen geven?’. Heel interessante gedachten vind ik dat. Daarom vind ik het zo fijn dat mijn ouders mij zo vrij laten in datgeen wat ik wil onderzoeken, leren en vinden, omdat ik het zelf heel belangrijk vind dat ik een eigen mening kan vormen over vanalles.
Othala, waarvan de klank trouwens de o is, is de thuiskomst na de reis langs het hele futhark. Het brengt bij terug naar je roots met een nieuwe kijk op de wereld. De materiele betekenis van de rune wordt vaak gekoppeld aan een erfenis, maar zelf vind ik dat nogal vaag overkomen. Ik denk zelf dat het meer een spirituele erfenis is (dat wat je van huis uit meekrijgt) en de reis die je gedurende je leven maakt en de meningen die je daardoor vormt.

Wat een mooi en leerzaam einde! Ik hoop dat jullie allen net zo veel van de runereeks hebben genoten als ikzelf! Binnenkort kan je alle linkjes terugvinden op de spirituele begrippenlijst!

Welke reeks zien jullie nu graag komen? 

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.