De Vrouwe van Myrdin – Cathinca Van Sprundel

Geplaatst op 10 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De Vrouwe van Myrdin – Cathinca Van SprundelDe vrouwe van Myrdin door Cathinca Van Sprundel
Ook door deze auteur: Er was eens
Uitgever: Scelta Publishing | Juni 2017
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 278
ISBN: 9789491884603
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

In Cymbran is de sluier tussen de mens en de Andere Wereld vrij dun. Geesten, elfen en hun duistere vrienden zijn dichtbij. Ze zijn grillig en onvoorspelbaar en elke magie, elke wens heeft zijn prijs.

Zeven jaar geleden raakte Airys alles kwijt: haar moeder, haar vader en haar prinsdom Dyfed. Zeven jaar lang diende ze koningin Aranrod, die haar beloofde te helpen Dyfed terug te winnen. Wanneer Airys deze belofte wilt inlossen, gebeurt het onverwachte en wordt ze verscheept naar het spookeiland Myrdin. Hier moet ze haar eigen angsten overwinnen, wilt ze ooit haar familie en haar geboorteland nog terugzien.

Vorig jaar oktober deelde ik samen met Cathinca van Sprundel een kraampje bij de Gothic & Fantasybeurs in Rijswijk. Het was super gezellig en tja, als je iemand zo enthousiast over een boek hoort vertellen, dan weet je dat je hem wilt lezen. Ik besloot Cathinca’s debuut, De vrouwe van Myrdin, te lenen bij de bibliotheek en kwam daar onlangs eindelijk aan toen.

Zeven jaar geleden vluchtte Airys met haar moeder weg, en raakte daarbij alles kwijt. Haar ouders, haar prinsdom Dyfed en haar vrijheid, want ze moet koningin Aianrod zeven jaar dienen om haar land terug te krijgen. Op slinkse wijze geeft de koningin Airys niet haar prinsdom terug, maar stuurt ze haar naar het eiland Myrdin, waar allerlei spoken, reuzen en ander gesuis wonen. Airys moet daar haar angsten overwinnen, als ze ooit haar geboorteland nog wil terugzien. ze gaat banden aan, waarbij al snel blijkt dat ze niet iedereen kan vertrouwen.

Veel (Nederlandse) fantasyauteurs hebben een aantal lastige trekjes; zo proberen ze hun personages en landen een zo vreemd mogelijke naam te geven (ram op je toetsenbord en prop er wat klinkers tussen) en ze proberen met zo veel mogelijk dure woorden hun wereld te omschrijven. Alsof dat een boek automatisch beter zou maken. Gelukkig is Cathinca van Sprundel absoluut niet in deze valkuil gesprongen. Met haar debuut De vrouwe van Myrdin, waarmee ze de scelta schrijfwedstrijd won, komt ze met een toegankelijk fantasyboek. Het is niet altijd geslaagd, die fantasyboeken van eigen bodem, maar Cathinca laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om een overtuigende wereld neer te zetten, zonder dat er ook maar enig geknutsel aan te pas komt. Het taalgebruik is begrijpelijk en toegankelijk, de namen passen bij de sfeer en de locatie van het magische land Cymbran. Tevens worden ze toegelicht achterin het boek. Toch zijn ze niet heel gemakkelijk. Ze passen absoluut bij het verhaal, maar soms had het voor mij wat minder moeilijk gehoeven.

Dat Cathinca zich heeft laten inspireren door verhalen en legenden uit Groot-Brittannië, komt duidelijk naar voren en past goed in het verhaal. Veelal was het overtuigend, soms voelde het wat hak op de tak. De Vrouwe van Myrdin is sowieso een boek wat vraagt om je aandacht; ondanks de vlotte en toegankelijke schrijfstijl zit er heel veel in het boek verborgen. Meer dan je denkt, gezien het boek nog geen 300 pagina’s telt. Van mij had het langer mogen zijn, zodat er meer ruimte was ontstaan om alle situaties even sterk uit te werken. Zeker aan het einde voelt het verhaal wat gehaast, in vergelijking met het wat kalmere begin.

Het boek leest vlot weg, al duurt het behoorlijk lang (over de helft) voordat het daadwerkelijke hoofddoel op de eerste plaats komt te staan. Voor mij kwam de actie toen ook pas op gang. Absoluut niet dat de eerste helft van het boek saai is, hoor.. Je leert de plek en diens inwoners eerst even kennen. Zo maakt de schrijfster slim gebruik van flashbacks om de situaties helder over te brengen.

Met het toegankelijke taalgebruik en de fantasierijke setting, is De vrouwe van Myrdin een geslaagde young adult fantasy van Nederlandse bodem. Een auteur om in de gaten te houden.

Toch zijn niet alle personages overtuigend uitgewerkt; ik had wel meer van ze willen zien. Ik denk dat bepaalde tijdsprongen hier ook niet altijd goed aan heeft bijgedragen. Misschien komt dit door het feit dat dit boek vrij snel geschreven moest worden, want het geraamte van het verhaal staat als een huis. Het laat overduidelijk zien dat Cathinca kan schrijven en het vermogen heeft om fantastische verhalen over te brengen, maar dit boek had voor mij net nog even wat extra aandacht nodig gehad om helemaal geslaagd te zijn. Desalniettemin heb ik me erg vermaakt tijdens het lezen en ben ik positief verrast over het geheel. Ik weet dan ook zeker dat we in de fantasyscene (zeker op festivals) nog heel erg veel van haar zullen gaan horen. En eerlijk? Ik wil het zeker lezen!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.