Inkt (The Skin Books #1) – Alice Broadway

Geplaatst op 11 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Inkt (The Skin Books #1) – Alice BroadwayInkt door Alice Broadway
Ook door deze auteur: Vlam
Serie: The Skin Books #1
Andere boeken in deze serie: Vlam
Uitgever: Young & Awesome | Juni 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 264
ISBN: 9789025873219
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Is je ziel te vangen in een tatoeage?

Leora leeft in een wereld zonder geheimen: alle ervaringen, mijlpalen en misstappen worden als tatoeages op je huid weergegeven, zichtbaar voor iedereen. Leora kan tatoeages ‘lezen’: ze voelt de verhalen en emoties erachter. Daar zit niet iedereen op te wachten.
Wanneer blijkt dat Leora’s vader niet was wie ze dacht dat hij was, komt haar hele leven – haar hele identiteit – op losse schroeven te staan.

Een van de boeken weer ik enorm naar uitkeek afgelopen maand was het boek Inkt. Ik had de Engelse editie al een aantal keer langs zien komen, maar omdat ik wist dat het vertaald zou worden, besloot ik te wachten. Het boek zat uiteindelijk in de Celebrate Books box en daar was ik zo ontzettend blij mee. Ik had hoge verwachtingen. Maar kwamen deze verwachtingen ook wel uit?

In de wereld van Leora is de bevolking opgedeeld in blanco’s en normale mensen; waarbij tatoeages alles over diens leven vertellen. Haar vader is onlangs overleden en ondanks dat zij dacht dat hij een heel goed mens was, blijkt hij geheimen te hebben die er misschien voor zullen zorgen dat zijn huid niet wordt bewaard. Daarnaast moet Leona zich klaarmaken voor haar eindexamen en nieuwe beroep…

Hoewel het concept van tekeningen op de huid als levensverhaal fantastisch is, zijn er een aantal delen van de uitwerking die beter hadden gekund. Er was veel vaag of kwam zomaar uit te lucht vallen. Zo zijn er een aantal mensen die de gave hebben om tatoeages te lezen (de waarheid er achter te zien), maar dit leek haast puur een oplossing voor een aantal problemen.

Ook op het einde, waarin we half verdrinken tussen de vreemde plottwisten, gebeurt er iets wat ik nogal random vond overkomen. Er is namelijk sprake van blanco’s (mensen zonder inkt op hun huid) en men denkt dat deze mensen gevaarlijk zijn, maar er zijn dus ook gewone mensen die vinden dat blanco’s niet slecht zijn en ze willen helpen en dat zijn dan rebellen. En Leona maakt wat heftige dingen mee en maakt dan meteen een keuze, zonder dat ze vol overtuiging zit. En dat vond ik maar vreemd.

Achteraf besef ik me dat ik het lezen van Inkt leuk vond, maar dat ik ook merk dat heel veel elementen niet goed uitgewerkt zijn en veel te vanzelfsprekend worden overgebracht. Leona is daarnaast best oppervlakkig; goed in school (maar je merkt het niet), ze kan goed tekenen (maar je ziet dat natuurlijk niet) en is bijzonder (uiteraard). Ik miste echter karaktereigenschappen. Een vuur. Een passie.

Ik vond Inkt heel erg verhalend geschreven met hier en daar iets te veel info en gebrek aan actie. Ondanks de vele informatie, kreeg ik niet het idee dat de setting echt tot leven kwam. Het concept is echt heel tof, maar het had net een tikkeltje extra mogen hebben. Nu lijken de gebeurtenissen zo random en Leona’s motieven nogal uit de lucht te vallen.

Wat ik wel tof vond was het artistieke stuk; tatoeages zijn daar een geaccepteerde kunstvorm waar ieder mens mee te maken krijgt. Iedereen krijgt belangrijke gebeurtenissen op zijn of haar huid getekend en als iemand overlijdt, dan wordt er een boek van gemaakt. Achter elke tatoeage zit een verhaal en dat bracht mijn fantasie tot leven.

Wat ik ook gaaf vond waren de verhalen die verteld worden. Deze zijn allemaal afgeleid uit mythen en legenden die wij ook kennen. Zo komt Doornroosje langs, maar ook een mythe van Isis en Osiris. Het is op dusdanige manier bewerkt dat het in de wereld van Inkt past.

Het artistieke aspect van Inkt vond ik erg tof, evenals het concept. De uitwerking was nog niet helemaal perfect.

Inkt maakte voor mij mijn hoge verwachtingen niet helemaal waar. Ik vond het tof toen ik aan het lezen was, maar toen ik er eenmaal over na aan het denken was, vond ik veel nog onduidelijk of niet overtuigend. Toch ben ik benieuwd naar het vervolg (en de cover is natuurlijk prachtig!).

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

7 responses to “Inkt (The Skin Books #1) – Alice Broadway

  1. Femke

    Dit boek staat op m’n verlanglijstje. De cover is inderdaad prachtig! Ik ben benieuwd wat ik van dit boek ga vinden.. De dingen die je noemt vind ik vaak storend aan een boek, vooral als de hoofdpersoon zo oppervlakkig is?

  2. Nikita

    Ik dacht dat dit door en door dystopian was maar nu ik het zo lees valt dat wel mee denk ik. Iets in mij is benieuwd naar dit boek, maar iets in mij ook niet. Denk dat ik het gewoon een keer een kans moet geven. Die cover is trouwens echt machtig mooi!

  3. Sylvia

    De cover is inderdaad prachtig en het concept klinkt intrigerend, maar jammer dan een beetje van de uitwerking. Ben nog wel steeds benieuwd. Wordt het een serie of trilogie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.