Hof van IJs en Sterren (A Court of Thorns and Roses #3.1) – Sarah J. Maas

Geplaatst op 17 mei 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Hof van IJs en Sterren (A Court of Thorns and Roses #3.1) – Sarah J. MaasHof van ijs en sterren door Sarah J. Maas
Ook door deze auteur: Throne of Glass
Serie: Hof van doorns en rozen #3.1
Andere boeken in deze serie: Hof van Mist en Woede
Uitgever: Van Goor | Mei 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 296
ISBN: 9789000360475
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Hof van doorns en rozen novelle van Sarah J. Maas
Duik opnieuw in de meeslepende wereld van Hof van doorns en rozen

Maanden na de explosieve gebeurtenissen in Hof van vleugels en verwoesting, zijn Feyre, Rhysand en hun vrienden nog steeds bezig met de wederopbouw van het Nachthof en de immens veranderde wereld daarbuiten. Maar de Winterzonnewende is eindelijk dichtbij, en biedt een verdiend uitstel van de werkzaamheden. Toch kan zelfs de feestelijke sfeer de schaduwen van het verleden niet tegenhouden. Terwijl Feyre haar eerste Winterzonnewende als Hoge Fae beleeft, ontdekt ze dat haar dierbaren meer wonden hebben dan ze dacht. Littekens die een grote invloed hebben op de toekomst van hun hof.

Hoewel ik net als velen de Engelse al heb gelezen, is de Nederlandse editie van Hof van IJs en Sterren ook al verschenen, dus besloot ik om me in de recensie te focussen op de Nederlandstalige editie, welke ik binnenkort zeker zal herlezen. Hof van IJs en Sterren is dé novelle waarbij er een brug geslagen zou worden tussen het verhaal van Feyre en Rhysand en de nieuwe hoofdpersonages.

Rhysand en zijn geliefde Feyre hebben eindelijk de tijd om een beetje uit te rusten. De Winterzonnewende komt eraan en dat betekent dat de cirkel na maanden eindelijk weer bij elkaar zou zijn. Maar ondanks de feestelijkheden, hebben de schaduwen van het verleden hun littekens achtergelaten. En die littekens kunnen nog wel eens gevolgen hebben voor de toekomst van hun hof.

In mijn recensie van Tower of Dawn uitte ik al enige kritiek op de schrijfstijl van Sarah J Maas, hoe zij een vrij klein plot enorm opblaast en uitsmeert. In Hof van IJs en Sterren is dit wederom het geval. Dit maakt het geen vervelend boek om te lezen, of überhaupt een slecht boek, maar om nou te zeggen dat dit is waar ik op had gehoopt? Nee.

Het nadeel van dit boek is dat het een novelle is in absolute rust; er gebeurt eigenlijk geen ene drol, behalve dan dat de personages zich druk maken om cadeautjes kopen en huizen inrichten. Of schilderen. Dit is zo’n climax tegenover de eerste boeken, waar juist ontzettend veel plaatsvindt. Het was zeker interessant om te zien hoe de personages zich gedragen wanneer ze een stuk relaxter zijn, maar dit haalde ook de smeu er een beetje af. Rhysand is immers veel sexier wanneer hij zich een beetje als een klootzak gedraagt. Vind ik dan he. Het was nu allemaal zo mat en zo vlak, dat ik de personages niet altijd even overtuigend over vond komen. Ik weet dat meer mensen hier last van hebben, dus I feel ya.

Het is allemaal weer prachtig beschreven, natuurlijk, en Velaris kwam voor onze ogen echt tot leven. Maar volgens mij wordt er wel tien keer een bruin oog beschreven en worden alle tinten grijs zwart van Rhysand’s haar ook genoemd. Zo kan ik ook wel een boek vullen. Totaal overbodig, want we weten al hoe deze personages eruit zien, daar hebben we al wat, 1200 pagina’s de tijd voor gehad? De herhalingen in Sarah J Maas beschrijvingen beginnen me nu een beetje te ergeren… Alsof haar editer zegt; doe maar gewoon, kan wel. Fok nee. We weten ondertussen wel dat Feyre en Rhysand mates zijn en dat ze graag seks met elkaar hebben.

 

Maar goed. Verder cute. Vermakelijk. Niet heel bijzonder maar wel leuk. Hou van de wereld, daarom alsnog gewoon vier sterren. Misschien 3.75.

Het leukste vond ik de andere POVs en de vooruitzicht naar iets nieuws. Dat maakt zo’n brug wel weer fijn.

Verdorie, dit boek maakt alles zo verwarrend, hoe langer ik er over na denk. Net na het lezen van Hof van IJs en Sterren was ik gewoon erg blij, maar hoe langer ik er over nadenk, hoe meer dingetjes me beginnen te storen. Ik hoop dan ook echt dat we met boek vier een soort schone lei gaan krijgen en dat het laatste deel van De Glazen Troon de verwachtingen waar kan maken. Sarah J Maas heeft ons tot op heden namelijk nog niet laten zien hoe ze een verhaal afrond. Of ze daar überhaupt wel tot in staat is. En ik vraag me af of ze niet teveel schrijft in een te korte tijd en daarom stagneert in haar eigen ontwikkeling als schrijfster.

Phoe. Nou. Dat moest er dus even uit.

Hof van IJs en Sterren is vooral een fijne toegift voor die-hard fans.

ik weet gewoon niet zo goed wat ik van Hof van IJs en Sterren moet vinden. Ik heb me enorm vermaakt tijdens het lezen, maar er gebeurt zo weinig en ik vind het herhalende in Sarah’s schrijfstijl soms erg vervelend worden. Ik had gehoopt dat dit boek toch enige verrassing zou kunnen bieden. De brug naar de vervolgboeken vind ik wel sterk en daar kijk ik dan ook naar uit.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

7 responses to “Hof van IJs en Sterren (A Court of Thorns and Roses #3.1) – Sarah J. Maas

 1. Mooie recensie!
  Deze novelle heb ik nog niet gelezen. Ik heb 2 dagen geleden het eerste deel van deze serie gekocht en ik ben erg benieuwd naar het verhaal.

 2. Ben het echt heel erg eens met je recensie. Het viel mij ook op dan Sarah J. Maas veel dingen herhaalt. Ik had eigenlijk gehoopt dat in deze novelle meer nieuwe dingen naar voren zouden komen zoals de situatie met bijv. Lucien en Elain.

  Ook viel het me in ACOWAR ook op dat Sarah J. Maas heel erg vaak dezelfde uitdrukkingen gebruikt. Zo komt “a vulgair gesture” en “he purred” zó vaak voor. Echt jammer, want verhalen vertellen kan ze namelijk echt wel…

  • Nora

   Dat vind ik nou ook vervelend dat constante herhalen van zinnen, in het eerste boek bij Onder de Berg viel het me al op. Hoe vaak ik wel niet heb gelezen dat ‘het gal bij haar naar boven kwam’

 3. Andrea

  Ik heb het in het Engels gelezen en vond ook dat er weinig in gebeurde. Het is een echt tussenboek. En qua sfeer past het boek beter in december. Dat lijkt me een mooie tijd om de Nederlandse vertaling te lezen 🙂
  Ik vind dat deel 2 en 3 van de oorspronkelijke trilogie ook behoorlijk uitgesponnen werden. Ik begreep toen al niet waarom sommige mensen dat een fast read vonden.
  En het “my mate” ging me behoorlijk storen. Zeg zijn naam of “hij” of zo.
  Maar ja, net als jij vind ik de personages en wereld wel heel tof.

 4. Petra W

  Hmm, ik heb hem nog niet gelezen, en gooi hem na het lezen van alle reviews geestelijk op mijn TBR stapel. Of te wel – leuk als ik hem in de bieb tegenkom.
  Je laatste punt, of Maas niet te veel schrijft in een korte tijd en stagneert, vind ik een interessant punt, zeker nu ik aankondigingen zie voor Cat Woman én een nieuwe adult fantasy serie…. waar haalt ze de tijd vandaan, denk ik dan.
  Enne, als de Courts YA zijn, hoe erg zal de seks in een adult serie dan wel niet worden, of is dat een kwestie van ‘rebranding’?

 5. Emma

  Ik had eigenlijk precies hetzelfde met dit boek. Gewoon geen enkel plot. Toen ik het net uit had was ik best happy, maar hoe langer ik erover nadacht hoe minder leuk ik het boek begon te vinden. Dit boek was eigenlijk compleet onnodig, het zorgde alleen maar voor verwarring en i don’t know. Normaal is de sexual tension in haar boeken wel oké, maar dit was gewoon te veel en te cringey… Ik hoop dat haar andere boeken beter worden want ik hou van haar personages (ook Rhys en Feyre, ook al irriteerde ik me dood aan hun in deze novelle). Ik ben heel excited voor de verhalen van de andere personages, maar ik hoop toch ook wel dat we meer horen van Rhys en Feyre, want voor mij is hun verhaal nog niet afgelopen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.