Het probleem met Voor Altijd – Jennifer L. Armentrout

Geplaatst op 17 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Het probleem met Voor Altijd – Jennifer L. ArmentroutHet probleem met voor altijd door Jennifer L. Armentrout
Ook door deze auteur: Witheet
Uitgever: Zomer & Keuning | April 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 430
ISBN: 9789401910347
Uitgave: eBook
Goodreads
three-stars

Het probleem met voor altijd’ is een prachtige young adult-roman van Jennifer L. Armentrout. Mallory heeft zichzelf in haar jeugd aangeleerd zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Hoewel haar leven inmiddels veel beter is geworden, wordt ze alsnog geleid door angsten. Dan loopt ze Rider weer tegen het lijf. Ze kent hem van vroeger, uit dat andere leven. Hij beschermde haar destijds en doet dat nu weer. Maar gaat het met Rider zelf wel zo goed? Jennifer L. Armentrout beschrijft in ‘Het probleem met voor altijd’ prachtig de ontwikkeling van een jonge vrouw die haar schulp kruipt.

Hoewel de Leesbeesten Leesclub zich meestal waagt aan Young Adult fantasy, werd er in september besloten dat ons oktoberboek – mede door de pitch van Mariëlle – Het probleem met voor altijd van Jennifer L. Armentrout zou worden. Hoewel het niet echt een boek is wat ik zelf zou oppakken, waren anderen erg enthousiast, dus dan probeer ik het natuurlijk graag. Ik heb heel wisselende ervaringen met Armentrout. Van tof en nostalgisch (de Lux serie) tot mijn god wat een draak (IJskoud). Ik was dan ook benieuwd in welke categorie dit boek voor mij zou vallen. Zomer & Keuning was zo lief om mij te voorzien van een digitaal recensie-exemplaar.

Deze recensie bevat enkele spoilers. Deze zijn door middel van een spoilertag verborgen. Ik heb deze spoilers nodig om te illustreren waarom dit boek wel of niet voor mij werkte.

Mallory heeft zich al vanaf kleins af aan aangeleerd om zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Hoewel ze ondertussen beter met haar angsten om kan gaan, heeft ze het er af en toe nog best wel moeilijk mee. Toch besluit ze haar thuisonderwijs gedag te zeggen en naar school te gaan. Op school komt ze Rider tegen, de jongen met wie ze vroeger in een pleeggezin heeft gezeten. Hij beschermde haar destijds tegen al het geweld en kruipt onmiddellijk weer in deze beschermende rol. Maar gaat het wel goed met Rider? En is het niet tijd voor Mallory om uit haar schulp te kruipen?

Ik had best wel wat problemen met Het probleem met voor altijd en die wil ik graag proberen uit te leggen. Dit is namelijk absoluut geen slecht verhaal, maar het is niet mijn verhaal en wel om de volgende redenen.

Voor mij was Het probleem met voor altijd ontzettend langdradig. Het is best een dik boek maar voor mij gebeurt er gewoonweg te weinig om een drang te voelen om door te lezen. Dit kwam mede omdat ik me niet heel erg kon verbinden met de hoofdpersonages. En vooral niet met de bijpersonages, die vele malen interessanter waren maar waar ik zo nog even op terug wil komen.

Mallory en Rider hebben een gezamenlijk verleden en hebben elkaar al vier jaar niet gezien. Mallory spreekt weinig maar is erg goed terecht gekomen. Dat niet spreken vond ik echt super interessant, maar ik vond het enorm tegenvallen hoe dit was uitgewerkt. Tuurlijk, bij vreemden kroop ze een beetje in haar schulp, maar dat doe ik in eerste instantie vaak ook. En ja, ze heeft vier jaar therapie gehad.. Maar beloof niet het ene en geef me in plaats daarvan een afgezwakte versie daarvan. Ik had graag gezien dat ze echt stil was. Hoe red je jezelf dan op een middelbare school?

Nee, interessanter waren de bijpersonages waar ook het nodige mee gebeurt. Echter laat Armentrout prachtige plotlijnen liggen om ze een stille dood te laten sterven. VET JAMMER. Mellory leert zo veel mensen in een korte tijd kennen die allemaal een interessante backstory hebben, maar vervolgens wordt er niks mee gedaan. HALLO! En dat vond ik echt heel erg jammer, want je had er zo veel mee kunnen doen. Het had het boek zo veel meer diepgang kunnen geven. Jayden, Paige en de vriendin waarvan ik de naam zelfs al ben vergeten View Spoiler ». Dit soort drama.. maak het af, of stop het niet in je boek. Het voelt nu haast alsof het er in moest voor het geval dat Armentrout een losstaand vervolg wil schrijven. Hou ik niet van. Contemporary moet voor mij helemaal kloppen en goed zijn afgewerkt, anders ga ik me er aan storen.

Het probleem met voor altijd bevat de nodige drama. Ergens teveel drama, waardoor de uiteindelijke climax View Spoiler » echt een domper was. Is dit het? Na alle heftige dingen die zijn gebeurd en waar ik te weinig bij voelde, geef je me dit!? Ik werd er eigenlijk een beetje boos van, omdat ik had verwacht te moeten janken als een baby en ik bij dit einde de groei van de personages maar matig vind. Daarnaast stoor ik me eraan dat alleen Mallory last lijkt te hebben van haar verleden en dat het enige heftige wat Rider er aan over heeft gehouden is dat hij niet weet hoe hij zijn toekomst moet invullen. Hallo 90% van alle tieners?

Het moge dus duidelijk zijn dat ik me met bepaalde mate behoorlijk aan het boek heb zitten ergeren. Ik vond het op veel punten saai, langdradig en voorspelbaar. Toch zaten er ook elementen in die super belangrijk zijn om in boeken voor jongeren te verwerken. Zoals kindermishandeling, waar Mallory en Rider in hun vorige pleeggezin mee te maken hebben gehad. Dit is super heftig en het is te erg voor woorden dat dit kwetsbare kinderen moet overkomen. Ik vind het heel goed dat dit middels dit soort boeken bespreekbaar wordt gemaakt. In sommige gevallen hadden er voor mij meer flashbacks in mogen zien. Er werd nu namelijk steeds verwezen naar slechts enkele gebeurtenissen en hierdoor vond ik het op den duur niet heftig genoeg meer. Het werd overspoeld door de andere drama.

Het tweede thema wat ik heel erg belangrijk vind om bespreekbaar te maken is prestatiedruk. In Amerika is dit natuurlijk nóg erger dan hier (al komt het hier ook al erg op); van jonge tieners wordt verwacht dat zij al weten wat zij willen worden en dit moet zo hoog mogelijk zijn. Ik werd echt boos toen Carl zo enorm neerkeek op het feit dat Rider het nog niet wist, maar wel al keihard werkte. Wie maakt jouw auto dan, eikel, de tandarts? Nee, ik vind dat we in de maatschappij meer respect mogen hebben voor iedereen; of ze nu dokter zijn of stratenmaker. We vergeten nog wel eens dat we zonder timmermannen geen dak boven ons hoofd hebben. Ik vond het feit dat dit een terugkerend thema in het boek was (prestratiedruk van school en thuis, maar ook het kiezen wat JIJ wilt) erg fijn en dit maakte dit boek meteen een stuk waardevoller voor mij.

Het laatste puntje wat ik wil aankaarten is dat de vertaling in sommige momenten wat stroef was. Wij hebben dit met de leesclub besproken en ik denk dat er – helaas – een emotionele laag verloren is gegaan omdat er ook nog wat fouten in het boek staan. Dit betekent echter nooit dat alle vertalingen slecht zijn. Ik ben zelf erg blij dat ik het boek in het Nederlands heb gelezen, juist omdat het niet mijn type boek is. Als ik me dan ook nog moet focussen op een andere taal… nope.

Het probleem met voor altijd gaat over opgroeien, uit je schulp kruipen en je eigen keuzes durven en mogen maken.

Hoewel Het probleem met voor altijd heel belangrijke thema’s bevat die in zekere mate goed zijn uitgewerkt, worden deze thema’s soms overspoeld door onnodige drama en onafgemaakte plotlijnen. Hierdoor werd het boek voor mij onnodig langdradig en kon ik onvoldoende betrokken raken bij de gebeurtenissen. Vet jammer, want ik had verwacht dat dit een enorme tranentrekker zou worden.

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Het probleem met Voor Altijd – Jennifer L. Armentrout

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.