Heksenmonument – diverse

Geplaatst op 17 juli 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Heksenmonument – diverseHeksenmonument door Diverse auteurs
Ook door deze auteur: Werelden ontwaken
Uitgever: Lebowski | Juni 2023
Genres: Pamflet
Aantal pagina's: 112
ISBN: 9789048869244
Uitgave: Paperback
Goodreads

De afgelopen jaren is er een internationale beweging op gang gekomen die slachtoffers van de heksenjachten hun stem terug wil geven. Eeuwenlang zijn er tienduizenden mensen, voornamelijk vrouwen, veroordeeld, gemarteld en geëxecuteerd. Dit heeft diepe impact op vrouwen op hoe zij worden gezien en hoe zij zichzelf zien.

Dit pamflet ondersteunt een Nationaal Heksenmonument en maakt de weg vrij voor eerherstel van alle slachtoffers én creëert bewustwording over de mechanismen van de heksenvervolging.

'Een hoopvolle richtingaanwijzer naar een wereldbeeld waarbij we als mens weer leren als soort tussen de soorten te bestaan, met eerbied voor en kennis van de natuur en voor waarden die vaak worden gezien als "vrouwelijk": het zoekende, intuïtieve, kwetsbare element in elke mens.' Stichting Nationaal Heksenmonument

Met bijdragen van Susan Smit, Bregje Hofstede, Manja Bedner, Ellen Deckwitz, Annine van der Meer, Arthur Japin, Joke J. Hermsen, Heleen Verburg, Leo Igwe, Nienke Thurlings, Niña Weijers, Beatrijs Smulders, Alma Mathijsen, Lunadea, Lisette Kreischer, Isa van der Wee en Manon Uphoff.

Begin juni verscheen Heksenmonument, een pamflet met bijdrages van verschillende auteurs. Heksenmonument is ook een stichting die zich hard maakt voor de erkenning van deze zwarte pagina in de geschiedenis en pleit voor een Nationaal Heksenmonument. Zij vinden dat wat er toen met – voornamelijk vrouwen – gebeurde nog altijd invloed heeft op hoe (wijze) vrouwen worden gezien en zichzelf zien.

Nu zijn er diverse reacties dat heksenverbranding niet bewust tegen vrouwen gericht was. (maar he, die onderzoeken zijn vaak uitgevoerd door mannen) maar meer een extreme manier van fake news gone wrong. Dat kan natuurlijk wel zo zijn, maar feit blijft dat vrouwen voornamelijk slachtoffer werden. Andere reacties spreken dat het onzin is, zo’n heksenmonument. Reden genoeg om het wél te willen. Want het gaat niet alleen om die vrouwen, mannen en kinderen toen zijn gedood, al dan niet door massahysterie, het gaat erom dat er sindsdien nog altijd veel haat is jegens vrouwen, andersdenkenden en heksen.

Ik zou er een heel boekwerk over kunnen schrijven hoe er nog altijd een vrij negatief en stereotyperend beeld is over heksen. Of over vrouwen in het algemeen. Nu hebben we het geluk dat vrouwenhaat gelukkig niet meer zo extreem is dat we hier in Nederland op de brandstapel belanden, maar onlangs was nog in het nieuws dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland echt nog een veel te grote kloof heeft. Maar goed, we dwalen een beetje af.

Heksenmonument is een pamflet met een heel diverse invulling. Bekende heksen hebben een bijdrage geleverd, er staan gezichten in en ook een aantal bekende auteurs hebben een bijdrage geleverd. Die van Arthur Japin is me erg bijgebleven bijvoorbeeld, omdat ik zijn stuk over de brug en die pop in de vensterbank zo voor me kon zien. Ook andere bijdrages vond ik sterk. Het raakte me. Ik moest er af en toe pauze van nemen.

Heksenmonument draait niet alleen om het activeren van mensen om het belang van kennis en erkenning over de heksenvervolgingen te verspreiden, het is ook een stukje acceptatie van heksen in het algemeen. En daar vallen echt nog heel veel stappen te maken.

Tags: , ,

Divider

2 responses to “Heksenmonument – diverse

 1. Marjolijn

  Wat interessant, ik ga eens kijken of mijn bieb deze te leen heeft!

  Er zijn toch ook genoeg argumenten dat heksen vervolgingen wel degelijk met vrouwenhaat te maken hadden? Want het waren toch voornamelijk ongetrouwde en/of kinderloze vrouwen die van hekserij werden beschuldigd? Oftewel: vrouwen die niet leefden zoals de maatschappij vond dat ze zouden moeten leven?

  En er zijn door de eeuwen heen ook veel mannen geweest die als excentriek en/of wijs kunnen worden beschouwd en niet van hekserij zijn beschuldigd. Antonie van Leeuwenhoek vond de microscoop uit en legde zijn eigen sperma eronder. Is hij op de brandstapel geëindigd?
  Ik dacht het niet.

  • Daar heb je gelijk in. Vrouwen hebben al eeuwenlang een kwetsbare positie in de maatschappij en dus was het logisch dat ze elke bedreiging destijds de kop in wilden drukken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.