H@ck – Mirjam Mous

Geplaatst op 29 april 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

H@ck – Mirjam MousH@ck door Mirjam Mous
Ook door deze auteur: Test.
Uitgever: Van Goor | Februari 2019
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9789000366293
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

In de Bange Jaren stond de Derde Wereldoorlog op het punt van uitbreken en de aarde dreigde intussen ten onder te gaan aan het veranderende klimaat. Economische groei was het enige dat telde. Gelukkig ontstond er een tegenbeweging. Steeds meer mensen begonnen op eigen houtje duurzame projecten te ontwikkelen en maakten zich hard voor een betere wereld: sinds de Grote Ommekeer gaat het weer beter met de aarde. Het resultaat is een ideale wereld, volgens de vijf nieuwe leiders. Maar als je je niet aan hun regels houdt...

Wanneer Holden Winters een oude bunker ontdekt met spullen uit de Bange Jaren, heeft dat grote gevolgen. De smaak van ananas uit blik overtreft alle vita en shakes die hij ooit geproefd heeft. En de vuurpijlen die hij vindt en afsteekt tijdens Happy Day zijn veel mooier én vooral echter dan de kunstmatige vuurwerkshow die elk jaar georganiseerd wordt. Maar Holden blijft niet ongezien en wordt opgepakt door de handhavers. Die zijn echter iets heel anders met hem van plan dan hij had verwacht. Holdens zus Prissy ontvangt intussen mysterieuze berichtjes van een onbekende op haar camphone. Hoe kan het dat de afzender alles van haar weet, maar zij niets van hem? En waarom heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt aan de arrestatie van Holden?

Er is een nieuwe Mirjam Mous, en wát voor een. H@ck beloofd een soort V for Vendetta voor jongeren te worden en daar was ik reuze benieuwd naar. ik mocht een exemplaar van het boek ontvangen en recenseren en ik kon het boek gewoonweg niet te lang op mijn TBR laten liggen.

Holden en Prissy leven in een perfecte wereld. Denken ze. Nadat Holden een bunker uit de oude wereld ontdekt en daar allerlei voorwerpen meeneemt, leidt dit uiteindelijk tot zijn arrestatie. Hij weet echter niet dat hij daarmee een grote rol speelt in de ontmaskering van een groot complot. Zijn zus Prissy krijgt opeens berichtjes van iemand die alles over haar lijkt te weten. Haar vriendinnen keuren het af, maar Prissy voelt een enorme aantrekkingskracht…

H@ck is heel modern geschreven. Hiermee bedoel ik dat de jongeren praten zoals de jongeren zich nu ook uitdrukken. Met reet en fucking. Er worden tampons besproken en dat soort zaken waar iedereen het eigenlijk niet over wil hebben (maar dat wel zou moeten doen). Dit eigentijdse karakter maakt dit een heel goed boek voor jongeren.

Het is stoer, maar niet zo stoer dat het voor meiden niet leuk meer is. Je hebt twee hoofdpersonages die allebei hun verhaal vertellen. Prissy: beinvloedbaar, bang om buiten de groep te vallen, verslaafd aan haar telefoon maar tevens vastbesloten om elk mysterie te ontrafelen. Holden: eigenzinnig, dapper en een doorzetter. Beiden vond ik interessant om te volgen. Hun verhalen wisselde steeds op het juiste moment af en nooit vond ik het saai worden.

Mirjam Mous zet met dit boek een toon voor een interessante serie. Ze stelt belangrijke vragen aan de lezer. Zoals hoe wij door iemand van bovenaf beïnvloed worden, wat de invloed van social media en groepsdruk is en dat tieners alles kunnen bereiken, wat ze ook willen. Het dystopische wereldbeeld dat ze schept is beangstigend en niet geheel onrealistisch. Qua stijl deed het me een beetje denken aan de boeken van Ursula Poznanski.

De verwijzingen naar V for Vandetta zijn subtiel, maar ijzersterk. Jongeren die hun stem durven te laten horen in een wereld waarin iedereen gedwongen wordt in een hokje te leven: ik vind het helemaal mooi. En dat jongerentaaltje? Van mij mogen weer auteurs daar voorbeeld aan nemen. Jongeren bereik je door ze middels hun eigen taal aan te spreken: Mirjam Mous heeft dat begrepen.

Ik had niet verwacht dat ik H@ck zo meeslepend zou vinden. Ik wil meer!

H@ck is spannend en meeslepend en voor ik het wist zat ik er helemaal in. Ik wilde net als Prissy en Holden achterhalen wat er nu precies aan de hand was, wat er met hun vader is gebeurt en vooral waarom. Mirjam Mous heeft hiermee een zeer toegankelijk en geslaagd boek mee neergezet, waarvan ik zeker weet dat het hoge ogen gaat gooien bij de doelgroep.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.