Flame in the Mist (Flame in the Mist #1) – Renee Ahdieh

Geplaatst op 9 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Flame in the Mist (Flame in the Mist #1) – Renee AhdiehFlame in the mist door Renee Ahdieh
Ook door deze auteur: The Wrath and the Dawn
Serie: Flame in the mist #1
Uitgever: Putnam | Mei 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 393
ISBN: 9780399171635
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

The only daughter of a prominent samurai, Mariko has always known she’d been raised for one purpose and one purpose only: to marry. Never mind her cunning, which rivals that of her twin brother, Kenshin, or her skills as an accomplished alchemist. Since Mariko was not born a boy, her fate was sealed the moment she drew her first breath.

So, at just seventeen years old, Mariko is sent to the imperial palace to meet her betrothed, a man she did not choose, for the very first time. But the journey is cut short when Mariko’s convoy is viciously attacked by the Black Clan, a dangerous group of bandits who’ve been hired to kill Mariko before she reaches the palace.

The lone survivor, Mariko narrowly escapes to the woods, where she plots her revenge. Dressed as a peasant boy, she sets out to infiltrate the Black Clan and hunt down those responsible for the target on her back. Once she’s within their ranks, though, Mariko finds for the first time she’s appreciated for her intellect and abilities. She even finds herself falling in love—a love that will force her to question everything she’s ever known about her family, her purpose, and her deepest desires.

Een aantal maanden terug zat Flame in the Mist in de Celebrate Books box. Ik keek erg uit naar dit boek, omdat het me tof leek om eens een andere historische setting te hebben. Japan, ditmaal. Het is ook nog eens een hertelling van Mulan. Renée Adhieh schreef eerder The Wrath and the Dawn en dit vond ik erg gaaf. Ik keek er dus enorm naar uit om dit boek te lezen.

Mariko is de enige dochter van een belangrijke samoerai en is onderweg naar haar toekomstig man: de zoon van de keizer. Maar onderweg wordt de groep aangevallen door de mysterieuze black clan. Ze weet het te overleven, maar weet dat ze jacht op haar zullen maken. Verkleed als jongen besluit ze de clan te infiltreren, met grote gevolgen…

Wat me aansprak aan Flame in the Mist was de bijzondere setting. Even was het echt alsof ik in het oude Japan zat, vol samoerai, geiko en mysterieuze geesten. Het kwam echt tot leven en dat ken ik wel van Ahdieh’s andere werk. Door gebruik te maken van kenmerkende Japanse woorden tussendoor (achterin zit in een verklarende woordenlijst), kwam dit gevoel nog sterker naar voren.

Hoewel er duidelijk een aantal (hoofse) intriges naar voren komen, had ik echter niet het gevoel dat er echt heel veel gebeurde. Met vlagen vond ik het veel te voortkabbelend en smeekte ik gewoon om wat actie. Gelukkig maakt het einde wat dat betreft erg veel goed.

Wat betreft de Mulan hertelling, dit zou ik loslaten. Het speelt zich in Japan af en het enige wat deze strijdende meiden echt als overeenkomst hebben is dat ze zich verkleden als jongen. Mariko trekt niet ten strijde in een oorlog. Dus, Mulan geïnspireerd misschien, maar niet echt een retelling.

Mariko was een leuk hoofdpersonage, maar sommige keuzes die ze maakte vond ik nogal onlogisch of onverstandig. Het was hierdoor lastig om echt in haar huid te kruipen.

Ik vond de relatie tussen de personages interessant, de vele intriges wisten me te triggeren en de setting was gewoonweg magisch. Toch is het geen enorme hoogvlieger; ik miste zinderende actie en ergens voelde het meer als een introductie. Ik had op iets meer gehoopt.

Ook vond ik Ahdieh’s schrijfstijl bij vlagen net te overdreven. Het was soms te beschrijvend, te mooi zonder functioneel te zijn. En dat werkt niet. Dit boek had meer kickass nodig.. De intriges mochten nog verder worden uitgediept en voor meer spanning zorgen.

Het lijkt misschien alsof ik hoge verwachtingen van Flame in the mist had, maar dat viel eigenlijk wel mee. Ik had immers heel veel wisselende reviews zien langskomen. Ik kan zelf alleen maar tot de conclusie komen dat ik het een aangenaam boek voor tussendoor vond.

Flame in the mist neemt je mee naar het Oude Japan en weet het tot leven te brengen.

Al met al vond ik Flame in the mist leuk om te lezen en waren er heel veel elementen die ik erg tof vond, maar vond ik het boek in zijn geheel toch wat tekort komen. Ik vond de plot was magertjes en vooral Ahdieh’s schrijfstijl moet het boek dragen; soms is het gewoon een beetje te overdreven. Het was prima en mooi voor tussendoor, maar ik heb betere boeken gelezen.

 

 

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

6 responses to “Flame in the Mist (Flame in the Mist #1) – Renee Ahdieh

  1. Marjolijn

    Wat een mooie cover! En ik ben best nieuwsgierig, maar ik wil hem liever van de bieb lenen… Weet jij hoe lang het kan duren voordat een nieuw boek bij de bibliotheek verkrijgbaar is, Emmy?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.