Elke dag dichter bij de sterren (Ventura Saga #3) – Kate Ling

Geplaatst op 18 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Elke dag dichter bij de sterren (Ventura Saga #3) – Kate LingElke dag dichter bij de sterren door Kate Ling
Ook door deze auteur: Eenzaam en extreem ver weg
Uitgever: Moon | Juni 2018
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Romantiek
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789048828869
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Bea is de eindeloze sleur van school helemaal zat en heeft genoeg van haar uitzichtloze baan waarmee ze haar overspannen moeder onderhoudt. Ze droomt van een uitweg.
Als er een signaal uit de ruimte wordt ontvangen, wordt er een missie gepland om de oorsprong hiervan te achterhalen. De missie zal honderden jaren duren en hoewel ze haar hele leven achter zich zal moeten laten, weet Bea zeker dat ze mee de ruimte in moet. Maar dan wordt ze verliefd...

Ik was dit boek eigenlijk al weer bijna een soort van vergeten toen ik opeens een mailtje kreeg van de uitgever of ik het boek al gelezen had. Ik had Elke dag dichter bij de sterren wel langs zien komen bij andere bloggers, maar zelf geen exemplaar ontvangen. Kwijtgeraakt door de post! Uiteindelijk kreeg ik er alsnog een  exemplaar toegestuurd en heb ik niet lang gewacht om er aan te beginnen. Ik was namelijk wel benieuwd wat deze prequel mij zou brengen. Zou het hatseflats doei aarde hallo ruimte zijn? Of juist meer de aanloop tot een ruimtevaart zijn? Ik kon daar natuurlijk maar op een manier achterkomen; lezen!

Elke dag dichter bij de sterren is geen standaard vervolg op de serie; het is namelijk een los te lezen prequel. Dit boek vertelt het verhaal van Bea (Beacon); zij woont in Engeland in een van de vele steden. Ze is arm en dus moeten zij en haar stiefbroer hard werken om de boel aan elkaar te knopen. En dan kondigt Ventura aan dat zij 300 vrijwilligers nodig hebben om te ruimte in te gaan. Samen met haar vrienden gaat Bea op pad om zich aan te melden. Want dit lijkt haar enige manier te zijn om aan haar leven – en haar dodelijke auto-immuunziekte – te ontsnappen.

Je leest dus over het ontstaan van de reis waar boek een en twee over gaan en kunt het boek erna of ervoor lezen.

Wat me meteen opviel is dat dit boek een heel ander boek voelde dan de andere twee boeken die ik soms echt veel te zoetsappig vond (ik noemde het Romeo & Julia in de ruimte geloof ik). Dit boek was rauwer en ergens daarin ook heftiger.

Het begin vond ik vrij traag. Je leert Bea en haar vrienden kennen en de situatie wordt geschetst. Het was echt een beetje slice of life en ik vroeg me oprecht af of we met dit boek nog de ruimte in zouden gaan. Maar dan gaan ze op pad om geselecteerd te worden. En daarmee werd ook duidelijk waar dit boek om draait; de reis naar iets toe. Want Bea wil de ruimte in, al weet ze dat ze nooit op haar bestemming zal aankomen. Dit vond ik dapper en knap. Ik vond haar een sterk personage, ook al vond ik haar niet altijd even sympathiek. Wel grappig, overigens. En daar hou ik wel van, als een personage van nature grappig over komt, zonder dat het geforceerd lijkt.

Ik vond het boek interessant en meeslepend. Het is veel minder sciencefiction dan ik had verwacht. Zeker in Spanje leek de wereld zo.. normaal. Zeker in vergelijking met waar Bea vandaan komt. Het contrast was vrij groot en dat vond ik niet altijd even realistisch. Het had van mij nog wel wat meer naar voren mogen komen dat de aarde er echt noodzaak aan heeft om de ruimte te gaan verkennen.

Elke dag dichter bij de sterren gaat over afscheid nemen, wetende dat het voor altijd gaat zijn. Mensen komen relatief weinig in contact met dit soort situaties, tenzij er iemand sterft (en zelfs dan nog niet altijd). Ik vind dat Kate Ling dit op mooie manier in het verhaal heeft verweven. Het boek bevat romantiek en even dacht ik dat Bea zich daar ontzettend door zou laten beinvloeden, maar ze bleef zichzelf. En dat vind ik fantastisch.

De bijpersonages boeide me niet allemaal even veel en sommige testen vond ik een beetje voor de hand liggend. Ik heb dan ook geen moment gedacht dat bepaalde mensen wel of niet uitgekozen zouden worden; ik had meteen al door wie wel en wie niet.  Geen enorme verrassing dus, dit boek, maar alsnog een erg mooi verhaal.

Zou jij jezelf kunnen opgeven voor een ruimtereis die je hele leven zal duren, wetende dat je niet meer terugkomt, net als Bea uit Elke dag dichter bij de sterren?

Misschien dat ik meer sciencefiction had verwacht, maar verder is dit boek een mooi verhaal over keuzes maken, offers plegen en de liefde. Het kwam mooi samen en voelt als een grote toevoeging aan de serie. Ik raad zeker aan het boek te lezen, ook al is het echt een losstaan verhaal in de serie.

three-half-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.