Eenzaam en extreem ver weg (Ventura-saga #1) – Kate Ling

Geplaatst op 1 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Eenzaam en extreem ver weg (Ventura-saga #1) – Kate LingEenzaam en extreem ver weg door Kate Ling
Ook door deze auteur: De gloed van gedoofde sterren
Serie: Ventura-saga #1
Andere boeken in deze serie: Elke dag dichter bij de sterren
Uitgever: Moon | Juli 2016
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Romantiek
Aantal pagina's: 269
ISBN: 9789048828821
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

''Wij zijn een interstellaire generatie. Wij hebben de aarde nooit gezien en wij zullen onze bestemming ook nooit bereiken.''

Seren leeft aan boord van de Ventura, een ruimteschip van de NASA. De bemanning omvat meerdere generaties en is op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. Haar leven speelt zich af aan boord van de Ventura, en iets anders zal ze nooit kennen. Seren worstelt met de zin van het leven en vraagt zich af wat het doel is van haar bestaan.
Maar als Dom in haar leven komt verandert alles. Bij hem voelt ze zich zoals ze zich nog nooit eerder heeft gevoeld; hij begrijpt haar. Hun liefde is sterk, maar ook compleet onmogelijk door de strikte regels aan boord. Uiteindelijk zullen ze moeten kiezen: trouw zijn aan aan het enige huis dat ze ooit hebben gekend of aan elkaar?

Al een tijd geleden mocht ik een proef lezen van de nieuwe sciencefictionsensatie Eenzaam en extreem ver weg. Ik was erg benieuwd naar het boek en vooral heel blij dat er weer eens een goede sciencefiction zou verschijnen tussen al die contemporary boeken!

extreem3

Eenzaam en extreem ver weg is een soort van Romeo en Julia in de ruimte. Het verhaal speelt zich af op een verkenningsschip onderweg naar een locatie in het heelal waar leven schijnt te zijn. Ze zijn al 84 jaar onderweg en hebben nog vele decennia voor de boeg, daarom weer hoofdpersoon Seren dat zij in haar hele leven niks anders zal zien dan het ruimteschip. Het is ieders taak zich voort te planten en een bijdrage te leveren aan het leven in het schip. Seren ziet dat – als ze wordt gekoppeld aan de mooiboy van haar klas – helemaal niet zitten. Ze wilt zelf de keuzes kunnen maken van wie ze zal houden. In haar rebelie ontmoet ze Dom. Langzaam maar zeker worden ze verliefd op elkaar. Een verboden liefde op een schip waar je geen kant op kunt.

extreem4

Toch is Eenzaam en extreem ver weg ook (redelijk) voorspelbaar. Je weet al snel dat Seren het niet gaat pikken en zich de les niet laat lezen. Je weet dat ze gepakt zullen worden en tja, het leven op het schip is ook hoe je je het kunt voorspellen. Niet veel speciaals aan. Toch weet Kate Ling met het einde te verrassen. Dat maakt het boek toch wel leuker en eindelijk ook een tikje spannend. Een heel spannend verhaal hoef je namelijk niet te verwachten, dit boek draait voornamelijk om (verboden) romantiek.

Wat me opviel is dat er weinig echte sciencefiction inzit. Ze zitten weliswaar al zo’n 80 jaar op een ruimteschip, toch gebruiken ze geen heel bijzondere technieken waar wij moeilijk voorstelling van kunnen maken. Ook genoemde films e.d. komen uit onze eigen tijd. Dit is aan de ene kant fijn, omdat je het leven op het schip dan gemakkelijker kunt voorstellen, aan de andere kant had ik verwacht dat er in 80 jaar – ook op zo’n schip – wel meer ontwikkeling zou zijn. Het denkbeeld van mensen op het schip is ook erg stijf, oppervlakkig en ouderwets. Dat vond ik heel vreemd om te bevatten.

extreem5

Over de personages was ik minder te spreken. Ik vond Seren echt een typisch dwarse tiener, want op zich wel goed is, maar aan de andere kant; ze is de enige dwarse tiener. Haar keuzes vond ik vaak behoorlijk dom en haar relatie met Ezra vond ik nogal op toeval berust. Ik vond hun wrijving een beetje oppervlakkig. Hij was zo’n typische arrogante gozer en zij wil er niks van weten, maar ze doen ook echt geen moeite om nader tot elkaar te komen. Misschien ben ik meer team Ezra dan team Dom, want ik vond hem een gladjakker.

Ik vind Eenzaam en extreem ver weg een heerlijk verhaal geschikt voor vele lezers. Ik wilde constant doorlezen en voor ik het wist was het boek uit. Hou je van romantiek? Hou je van een onbekende toekomst? Dan raad ik je aan dit boek op te pakken. En met zo’n omslag is het ook nog eens een beauty in je boekenkast!

extreem2

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

8 responses to “Eenzaam en extreem ver weg (Ventura-saga #1) – Kate Ling

  1. Het is zeker een prachtig boek en hoewel ik normaal niet zo van sciencefiction ben, klinkt het verhaal eigenlijk wel tof. Ik ga dit boek wel even onthouden. 🙂

  2. Ik ben hier ook wel nieuwsgierig naar, ik hou heel erg van space-y boeken, dus misschien dat ik deze op oppik! En ik vind Seren sowieso een mooie naam! <333

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.