De gloed van gedoofde sterren (Ventura Saga #2) – Kate Ling

Geplaatst op 18 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

De gloed van gedoofde sterren (Ventura Saga #2) – Kate LingDe gloed van gedoofde sterren door Kate Ling
Ook door deze auteur: Eenzaam en extreem ver weg
Uitgever: Moon | September 2017
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Romantiek
Aantal pagina's: 376
ISBN: 9789048828845
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

De bemanning van ruimteschip Ventura omvat meerdere generaties en is op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet. Seren, Dom, Mariana en Ezra werden aan boord geboren, maar zouden ook de eindbestemming nooit bereiken. Ze besloten hun lot in eigen hand te nemen en met gevaar voor eigen leven vluchtten ze naar een prachtige, verlaten planeet. De planeet heeft veel geheimen. Het ontrafelen van deze geheimen zou de sleutel kunnen zijn tot overleven, maar tegen welke prijs?

Vorig jaar verscheen Eenzaam en extreem ver weg, een sciecefiction-romance met invloeden van Romeo & Julia, welke eindigde met een enorme cliffhanger. Ik was best benieuwd naar het vervolg, De gloed van gedoofde sterren, ondanks ik niks met het romantische sfeertje had. Sciecefiction vind ik namelijk best wel tof.

Seren, Dom, Mariana en Ezra hebben een drastische keuze gemaakt en zijn nu geland op een onbewoonde planeet. Ze moeten het zelf zien te redden… Maar tegen welke prijs? Zijn ze wel opgewassen tegen de natuur. En zijn ze wel echt alleen?

Als echte deelnemers van Expeditie Robinson kwamen de vier helden terecht op een – voor wat het lijkt – onbewoonde planeet. Dit vond ik meteen het leukste stuk uit het boek; het ontdekken, de onverwachte gevaren en de druk op de verschillende relaties. Het gevoel van ontdekken en de dreiging waren goed voelbaar. Maar op een gegeven moment vond ik het verhaal behoorlijk inkakken. Er zijn namelijk meer mensen op de planeet. En wow, wat een voorspelbare personages zaten daar tussen. Zo onrealistisch. BAH!

Maar goed, dat is dus pas in de tweede helft van het boek. De eerste helft vond ik erg lekker lezen en las vlot weg. Ik vond het een stuk leuker dan ik eerst verwacht had. Ik voelde steeds weer zin om verder te lezen en dat zie ik als iets goeds. Toch raakte ik mijn interesse deels kwijt op de helft van het boek. De romantiek begint dan namelijk weer de hoofdzaak te worden en dit is juist het gedeelte van het verhaal wat mij minder boeide. Ik vind het verhaal veel te veel met instalove aan elkaar hangen en op een of andere manier komt het gewoon niet overtuigend genoeg over. Ik voel er niks bij. Ik wilde die spanning en actie aan het begin van het boek terug!

Door dit alles en ook nog eens het gebrek van een heftige climax, maakte het dat de tweede helft van De gloed van gedoofde sterren een stuk minder overtuigend was. Het was wel leuk, maar niet zo tof als ik de eerste helft van het boek vond. Naar mijn beleving heeft Kate Ling een aantal toffe kansen laten liggen om de plot van meerdere lagen te voorzien. Het overleven op de vreemde planeet vond ik namelijk wel heel sterk en ook nog eens getuigen van veel fantasie (zonder te overweldigend te zijn), maar door weer terug te keren naar de romantiek (en daarbij ook nog eens hele verkeerde keuzes te maken met betrekking tot andere personages), maakte het ergens toch een domper.

De gloed van gedoofde sterren is zeker beter dan zijn voorganger, maar wel vooral leuk voor romantische YA fans.

De gloed van gedoofde sterren is in mijn ogen beter dan zijn voorganger, waarbij er meer ruimte is ontstaan voor de personages om zich te ontwikkelen. Toch zijn er een aantal kansen die Kate Ling echt niet optimaal heeft benut en dat is zonde. Er wordt veel te veel teruggegrepen naar de romantiek en daardoor lijkt het alsof de koppels amper vooruit zijn gegaan. Het had van mij wel wat heftiger gemogen. Wat beter uitgediept. Dit was ergens heel voorspelbaar en weinig vernieuwend. Wat wel echt tof was waren de beschrijvingen van de planeet en het overleven daar.

 

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

7 responses to “De gloed van gedoofde sterren (Ventura Saga #2) – Kate Ling

  1. Femke

    Ik heb Eenzaam en extreem ver weg gelezen, maar vond hem echt heel erg tegenvallen. Ik vond de romantiek erin ook niet veel aan en ik ergerde me vaak aan die Seren. Ik ben er nog niet zeker van of ik het 2e deel ga lezen..

  2. Ik voel je pijn! Ben al dagen tegen de recensie op aan het kijken, want ik weet niet hoe dit moet gaan aanpakken. Een aantal punten waren inderdaad oppervlakkig aangepakt. En het deed me nogal denken aan een slechte versie van de 100….

  3. chardonay

    Ahhhh 🙁 moet hem nog lezen. Heb hem voor mijn verjaardag gehad en heb eigenlijk best hoge verwachtingen ervan… Hmmm misschien met iets minder verwachtingen het boek dan maar lezen…

  4. Ah, jammer! Ik heb het boek al in de kast staan, maar vond dat het teendrama-romancegehalte in boek 1 ook al veel te hoog was dus ik vrees een beetje voor wat ik hiervan ga vinden haha.

  5. Ik ben nog steeds verbaasd dat in mijn Goodreads staat dat ik het eerste deel van deze reeks heb gelezen. Daar kan ik me dus helemaal niks van herinneren. 😮

  6. Goed om je recensie te lezen! Ik lees nogal wat boeken tegelijkertijd, maar ben even met dit boek gestopt omdat ik er niet goed doorheen kwam. Zo jammer. Ik vond het eerste deel juist wel erg leuk. Maar goed, ik ga dit boek ook nog wel uitlezen natuurlijk.. dat aspect van een nieuwe planeet ontdekken sprak me juist ook aan namelijk 🙂 We’ll see..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.