De edele (Summoner #2) – Taran Matharu

Geplaatst op 3 december 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De edele (Summoner #2) – Taran MatharuDe Edele door Taran Matharu
Ook door deze auteur: The Novice
Serie: Summoner #2
Andere boeken in deze serie: The Novice
Uitgever: Van Goor | November 2017
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789000358311
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

De inquisitie van Taran Matharu
Het tweede deel van de Summoner-serie

Er is een jaar voorbij gegaan sinds het toernooi. Fletcher en Ignatius zitten opgesloten in de kerkers van Pelt. Nu zullen ze worden berecht door de Inquisitie, een machtig instituut waarvan het bestuur niet het beste met Fletcher voor heeft.
Het proces wordt verstoord door geesten uit het verleden, die schokkende onthullingen doen over Fletchers afkomst, maar hij heeft weinig tijd om erbij stil te staan. De afgestudeerden van de Vocans Academie worden diep de jungle van de orks in gestuurd, om een gevaarlijke missie te voltooien voor de koning en zijn Raad. Als ze falen, zullen de legers van de orks machtiger worden dan ooit.
Met zijn vrienden Othella en Sylva aan zijn zijde, moet Fletcher zich een weg vechten naar het hart van Orkdom om Hominum van de ondergang te redden, al wordt het zijn dood.

Hoewel ik de Engelse editie van dit boek eigenlijk pas nog had gelezen, was ik door de prachtige uitgave van Best of YA alleen maar meer gemotiveerd om het tweede deel, wat in het Nederlandse verschenen is onder de titel De Edele, snel te herlezen. Ik kan namelijk niet wachten op het derde deel en ook het feit dat auteur Taran Matharu met YALC naar Nederland zal komen was een goed argument. En stiekem kon ik eigenlijk ook gewoon niet wachten om opnieuw in deze wereld te duiken (ik omschrijf het graag als een combinatie tussen Harry Potter en Pokémon)

Fletcher is al een jaar opgesloten ter afwachting op zijn proces en in een jaar kan er veel veranderen. Om het te overleven moet hij een aantal testen ondergaan. Bijgestaan door zijn goede vrienden en trouwe demon gaat hij op pad, diep de jungle in: het territorium van de orks.

Er zijn van die type boeken die je gewoon liggen en die je daarom voor altijd bij zullen blijven. Of waarvan je jaren later weer eens denkt; dit ga ik weer eens herlezen. De Edele valt ook onder dit type boek. Als ik dit boek als tiener had gelezen.. wow.. dan waren er echt zo veel fanfics of rollenspellen uit komen rollen. Maar waarom vind ik dit soort boeken nu zo lekker? Nou, voornamelijk vanwege de world-building, de manier waarop deze door Taran Matharu geschapen wereld werkt. Een wereld vol magie, magische wezens en avontuur. Zoals ik al zei: een combinatie tussen Harry Potter en Pokémon. Beide fandoms waar ik best wel onderdeel van zou willen zijn. En de Summoner serie weet precies hetzelfde gevoel op te wekken; ik wil er in rondlopen en tijdens het lezen zie ik alles voor me.

Dit zie ik als waardevolle kwaliteiten binnen een boek. Ook al is de wereld zelf bedacht, hij komt alleen al overtuigend over omdat ik het gevoel heb ook onderdeel te zijn van Fletcher’s vriendenkring.

De Edele is net zoals het eerste deel behoorlijk beschrijvend beschreven. Maar zelf vond ik dit juist een positieve bijdrage leveren aan de fantasierijke wereld van deze serie. De details maken het alleen maar levendiger. Ik kon goed met de personages meeleven tijdens het lezen; het was alsof ik zelf ook op queste was. En in dit deel vond ik mijn demon: de griffuil. Een combinatie tussen een uil en een kat. HALLO. Helemaal mijn ding.

Wat ik echter wel jammer vind, is dat de Nederlandse editie de illustraties van de Engelse paperback mist. Deze extra’s geven je als lezer meteen een beeld van de demonen en ik vind het nog steeds jammer dat dit in deze prachtige hardcover uitgave ontbreekt. Maar aan de andere kant; de Nederlandse editie is echt prachtig. Ware pareltjes in mijn kast.

Als je deel één hebt gelezen dan raad ik je echt aan om door te lezen. De Edele heeft ongeveer een zelfde soort opbouw, maar dit vind ik zelf niet vervelend. Er zitten namelijk ook voldoende nieuwe elementen in het boek om het spannend te houden. Van een tweede boek syndroom heeft dit boek absoluut geen last. Het is spannend, de personages groeien voldoende en er worden goede tijdsprongen gemaakt.

Ondanks dat er best wel veel logische fantasyelementen in zitten (elfen, dwergen, orks), heeft Taran Matharu het allemaal verrassend eigen gemaakt. Hoe er bijvoorbeeld over het baardhaar van een dwerg wordt gedacht past zowel bij het klassieke beeld van dwergen, maar voelt toch erg origineel. In ieder geval goed uitgewerkt; de verschillende rassen hebben op deze manier hun eigen overtuigende historie.

De Edele is spannend, meeslepend en tja… ik wil nu echt heel erg graag een demon.

De Edele is een boek vol actie, avontuur, fantasie, magie en vriendschap. De demonen vind ik fantastisch en de wereld waarin Fletcher en zijn vrienden leven is er een om bij weg te dromen. Ik heb er ontzettend van genoten om het boek te herlezen en kan nu al niet wachten om het derde deel te verslinden. Want na die cliffhanger MOET ik gewoon door.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “De edele (Summoner #2) – Taran Matharu

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.