Duizend stukjes van jou (Firebird #1) – Claudia Gray

Geplaatst op 22 januari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 16 Comments

Duizend stukjes van jou (Firebird #1) – Claudia GrayDuizend stukjes van jou door Claudia Gray
Ook door deze auteur: Blind date: verboden passie
Serie: Firebird #1
Andere boeken in deze serie: Tienduizend hemels boven jou
Uitgever: Harper Collins | Januari 2016
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789402705003
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Marguerite groeit op met twee briljante wetenschappers als ouders. Ze hebben een apparaatje uitgevonden waarmee je door verschillende dimensies kunt reizen en in steeds een andere versie van je eigen leven terechtkomt. Wanneer haar vader wordt vermoord vanwege deze uitvinding, zit ze samen met een van diens studenten de vermoedelijke dader op de hielen en komt terecht in een futuristisch Londen, aan het hof van de Russische tsaar en in een vreselijke wereldwijde overstroming.

Ik zag Duizend stukjes van jou al vele malen voorbij komen bij buitenlands bloggers. Het verhaal sprak mij ook wel aan, maar ik was nog niet overtuigt het boek meteen te kopen. Toen ik hoorde dat het boek naar Nederland kwam, deed ik toch een dansje. Want dat betekende dat er deer goede YA in Nederland te koop zou zijn en het boek de mega mooie omslag heeft weten te behouden. Nu was het natuurlijk aan mij om te bepalen of dit boek van Claudia Gray ook echt zo goed is.

Duizend stukjes van jou gaat over Marguerite, die zojuist via de vuurvogel naar een andere dimensie is gesprongen. Door haar ouders uitvinding is het namelijk mogelijk om alle dimensies te bezoeken waar je ‘andere’ ik ook aanwezig is. Marguerite moest wel; de moordenaar van haar vader is namelijk ook in een andere dimensie gestapt. Samen met haar vriend Theo is ze achter hem aangegaan.

Claude Gray laat je met Marguerite meesleuren door bijzondere alternatieve tijdlijnen van onze wereld; een futuristisch Londen, een historisch aanvoelend Rusland en een onderwaterwereld. Belangrijk om te zeggen is dat het niet om tijdreizen gaat, maar echt op een alternatief universum, waar bepaalde dingen in het verleden niet of juist wel zijn gebeurd. Als dit al interessant klinkt (geloof me, het is boeiend!), dan zal je gaan genieten van de settings van Duizend stukjes van jou. Ik was eerst een beetje bang dat alles maar vluchtig zou zijn, een beetje zoals in het derde fallen boek, maar dit was absoluut niet het geval. Ik kreeg echt de indruk dat de personages steeds opnieuw tot leven kwamen. De settings waren zo goed beschreven dat deze ook als een film voor mijn ogen verschenen. Dit vind ik knap, want sommige schrijvers lukt het in één boek niet eens een setting tot leven te laten komen. In duizend stukjes van jou voel je de sfeer gewoon van de bladzijden sijpelen.

De plot is interessant en biedt verschillende perspectieven en mogelijkheden, ook voor het vervolg. Naast de jacht op de moordenaar, krijg je ook te maken van hét cliché van Young Adult literatuur; een liefdesdriehoek. Toch wordt dit cliché overschaduwd door de personages, die echt een eigen persoonlijkheid hebben meegekregen. Dit is ook wel nodig, met al die verschillende werelden.

Naar de romantiek en de sciencefiction, loop je met Marguerite mee om de puzzel naar de waarheid op te lossen. Daar genoot ik van, vooral omdat de plotwendingen verrassend waren en goed bij het geheel paste. Claude Gray heeft alles goed uitgedacht. Zelfs personages waar ik me in andere boeken aan zou ergeren, vond ik nu leuk.

Het zal dan niet als een verrassing komen als ik zeg dat ik dit boek echt heel tof vond. Het wist mij helemaal te overdonderen; ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Ik kan dan ook niet wachten tot het tweede deel in augustus gaat verschijnen. Harper Collins heeft een goede keuze gemaakt om dit boek naar Nederland te halen, want het bevat alles wat een (goede) young adult zou moeten bevatten; spanning, een mysterie, romantiek en personages met een missie.

Duizend stukjes van jou is een erg goed boek. Een van de leukste Young Adults die ik de afgelopen paar maanden heb gelezen. De bijzondere kijk op andere dimensies (en het bezoeken daarvan) vond ik echt heel gaaf. Ik zou graag nog vele andere dimensies met Marguerite ontmoeten!

Duizend stukjes van jou

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

16 responses to “Duizend stukjes van jou (Firebird #1) – Claudia Gray

  1. Ik vond dit boek leuk en vermakelijk, maar ik ben een van de weinige mensen die ook zo z’n issues had met dit boek. Ik heb deel twee ook al gelezen (die cover is bijna net zo prachtig!) en als je deze leuk vindt, dan vind je deel twee ook erg leuk!

  2. Ik wil ‘m lezen!!!! Ik wilde hem in eerste instantie in het Engels kopen, maar dat kwam er als maar niet van. Ik denk dat ik nu toch ook wel gewoon voor de Nederlandse ga.

  3. Ik vind de beschrijving van dit boek niet passen bij wat ik normaal gesproken lees, maar toch ben ik door alle positieve recensies heel erg nieuwsgierig geworden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.