Duistere dagenraad – Jay Kristoff

Geplaatst op 9 oktober 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Duistere dagenraad – Jay KristoffDuistere dagenraad door Jay Kristoff
Ook door deze auteur: Illuminae
Serie: Nimmernacht #3
Uitgever: LS Amsterdam | Juli 2021
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 720
ISBN: 9789024594597
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Nadat de grootste spelen in de geschiedenis van Godsgraf eindigden met de meest gewaagde moorden van de Itreyaanse Republiek, is Mia op de vlucht voor de Klingen van de Rode Kerk en soldaten van het Legioen van de Luminatii. De kans is klein dat ze de Stad van Bruggen en Beenderen levend uitkomt. Haar mentor Mercurio is nu in de greep van haar vijanden. Haar eigen familie ziet haar liever dood dan levend. En haar aartsvijand, consul Julius Scaeva, is nog maar één stap verwijderd van totale heerschappij over de Republiek. Maar onder de stad ligt een duister geheim verscholen. Samen met haar minnaar Ashlinn, broertje Jonnen en een mysterieuze weldoener die is teruggekeerd van voorbij de sluier des doods, moet ze een levensgevaarlijke reis door de Republiek maken, op zoek naar het antwoord op het laatste raadsel van haar leven. Het immerduister nadert. De nacht valt voor de Republiek, misschien wel voor de laatste keer.

Misschien herken je het: je moet en zou een boek hebben en vervolgens laat je hem lang in je kast staan. Ik deed oprecht een dansje toen Luitingh Sijthoff aankondigde dat ze deel drie van de Nimmernacht trilogie, Duistere dagenraad, alsnog zouden gaan vertalen. Vervolgens kocht ik het boek met de boekenbon die we als kerstpresentje kregen op werk, wat ideaal was omdat het boek behoorlijk prijzig was. Toch besloot ik het boek pas in de zomer – tijdens mijn vakantie – te gaan lezen. Ik dacht dat ik de rest van mijn boeken voor niks had meegenomen, maar uiteindelijk had ik Duistere dagenraad binnen twee dagen uit. Want man man man man, wát een boek.

Mia is op de vlucht voor alles in iedereen en de kans dat ze overal levend uitkomt is heel erg klein. Haar aartsvijand staat op het punt totaalheerser over de republiek te worden, haar mentor is gevangen en tja.. het is allemaal een grote klerebende eigenlijk. Gelukkig heeft ze een aantal vrienden die haar zullen volgen tot het einde. En dat einde nadert snel…

Wat. Een. Achtbaar.

Ik was zo ontzettend bang dat ik moeite zou hebben om in het verhaal te komen, maar binnen een paar pagina’s zat ik er weer volledig in. En toen kon ik eigenlijk gewoon niet meer stoppen met lezen. Het was meer dan 700 pagina’s lang met mijn neus diep in het boek verzonken zijn, op het puntje van mijn stoel en niet voor rede vatbaar. Ik was er echt helemaal door gegrepen.

Jay Kristoff heeft een fantastisch slot neergezet waarin alles samenkwam. Een fantasyboek met lef, met passie en met vuur. Met een vertelstem zo uniek, dat je er door gegrepen wordt. De schrijfstijl is prachtig, poetisch, maar ook ruw en grof. En dat past zo goed bij de personages en hun verhaal. En goden, wat werd mijn hart vaak gebroken (en wat hou ik er van!). Het was in mijn ogen een topboek en tja.. ik kan nog wel honderd manieren bedenken om te vertellen dat je dit moet lezen.

Ik had oprecht niet verwacht dat ik het boek zó goed zou vinden. En de bonus content. Holy smokes. De pepers vlogen uit het plafond.

Kijk, is Mia uiteindelijk een soort van chosen one? Tuurlijk. Is de ontknoping heel verrassend en vernieuwend? Doe niet zo mal. Maar het werkt. En het is daarom fantastisch. Dus lees het.

Ook: ik hou van de mythologie van deze wereld.

Het is al meer dan een maand geleden dat ik Duistere dagenraad las en meteen begin ik weer te hyperen bij het boek. Ik wilde niet dat het zou stoppen, en toch beet ik me er in vast als een beest. Het was heerlijk, verslavend, pijnlijk & geweldig.

Nul inhoud deze recensie. Maar geloof me dat ik zelden zó veel voelde bij een boek.

five-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.