Dubbelleven – Chinouk Thijssen

Geplaatst op 28 april 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Dubbelleven – Chinouk ThijssenDubbelleven door Chinouk Thijssen
Ook door deze auteur: Blindelings
Uitgever: Clavis | Maart 2020
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 232
ISBN: 9789044837131
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

De zeventienjarige Ivy Maron heeft één grote droom: modeontwerpster worden. Ze zit op de modevakschool en werkt hard aan haar toekomst. Met al dat schoolwerk en haar nieuwe vriend Sander heeft Ivy nog weinig tijd voor haar beste vriendinnen Kim en Marsha. Sander noemt Ivy’s vriendinnen kinderachtig en vindt dat ze afstand moet nemen. Maar Kim en Marsha maken zich zorgen om Ivy. Wat weet ze eigenlijk over Sander? Niet veel, zo blijkt. En wat ze over hem weet, durft Ivy niet met haar vriendinnen te delen …

Herinner je je Blindelings nog? Misschien wel! Dubbelleven is namelijk een herschreven en verbeterde versie van dit verhaal. Ik mocht een exemplaar van uitgeverij Clavis ontvangen en was natuurlijk nieuwsgierig hoe deze nieuwe versie zou zijn. Ik was namelijk best kritisch op de vorige versie!

Ivy wil niets liever dan succes hebben op de modeacademie, want zij hoopt ooit een beroemd modeontwerpster te worden. Naast het vele schoolwerk en haar vriendje Sander, houdt Ivy maar weinig tijd over voor haar beste vriendinnen Kim en Marsha. Sander vindt dat ze haar vriendinnen moet laten vallen, omdat ze maar kinderachtig zijn. Ivy geloofd hem… maar tegen welke prijs?

Laat ik beginnen dat Dubbelleven zo ontzettend veel beter is geworden! In de vorige versie was het superlastig om de personages te plaatsen, omdat het tijdlijntechnisch niet helemaal klopte wat de drie vriendinnen deden qua school en dergelijke. Dit is nu een stuk duidelijker, waardoor hun vriendschap ook overtuigender is. Als het verhaal begint heeft Ivy al een tijdje met Sander en heeft ze haar vriendinnen al een tijdje niet gezien. Er is dus al sprake van vervreemding, wat de rest van het verhaal realistischer maakt.

Het zal niet als een verrassing komen dat Sander een loverboy blijkt te zijn en dus al tijden bezig is Ivy te isoleren van haar leventje. Dit gaat heel geleidelijk en levert spannende momenten op. Geregeld slaagde Chinouk Thijssen erin om de eenzaamheid die Ivy ervaart over te brengen. De twijfel, het gemis, maar ook haar blinde obsessie met Sander. Daarnaast vind ik het een goede keuze dat de loverboysituatie van Ivy niet op de eerste plaats seksueel gericht is. Wij denken daar vaak meteen aan, maar jonge meiden en jongens kunnen ook op andere manieren misbruikt worden.

Niet alleen Ivy maakt het een en ander mee. Ook haar vriendinnen worstelen met zaken. Zoals Marsha, die ondanks haar rijke ouders, losse handjes krijgt in een schreeuw om aandacht. Hoewel dit in de eerste plaats nogal random leek, vind ik het ook wel mooi dat Chinouk op deze manier ook aandacht besteed aan deze helaas veel te vaak voorkomende vorm van verwaarlozing. (Echt, ik heb zo veel leerlingen gehad die altijd alleen thuis waren…). In dit geval laten haar ouders haar alleen thuis terwijl zij lekker op vakantie zijn. En dat is niet de eerste keer. Toch bleven de personages voor mij vrij vlak. Ivy is goed uitgewerkt en je krijgt veel van haar emoties, gedachten en gevoelens mee, maar de rest blijkt behoorlijk op de oppervlakte.

De ontknoping had van mij wat langer mogen duren. Ik kreeg het gevoel dat toen Ivy echt in het nauw kwam, ze al snel gered werd en nooit echt heel erg in gevaar was. Ook vond ik het wel heel gemakkelijk dat iemand maar al te bereid was om Sander’s meesterplan op tafel te gooien, zonder enige leugens of tegenspraak.

Ik vond het verhaal een stuk beter geworden. Vind ik dit boek Chinouk’s beste werk? Nee. Ik vond het spannender en moderner dan de vorige editie, maar haar andere boeken vind ik persoonlijk sterker uitgewerkt. Daarentegen geloof ik wel dat heel veel lezers dit weer een heerlijke YA thriller zullen vinden. Chinouk slaagt er namelijk heel goed in om naast het thrillerelement er echte tiener problematiek in te verwerken.

Dubbelleven is weer een fijne young adult thriller, vol spannende momenten en de nodige tienerproblematiek.

Ben je op zoek naar een fijne young adult thriller met een vleugje mode en een flinke dosis tienerdramatiek, dan wil je Dubbelleven zeker lezen! Ik kijk nu al uit naar Chinouk Thijssen’s volgende boek.. Het kan haast niet anders dan dat dit ook weer een topper zal zijn.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Dubbelleven – Chinouk Thijssen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.