Drakenkruid – Jeroen Vreijling

Geplaatst op 13 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Drakenkruid – Jeroen VreijlingDrakenkruid door Jeroen Vreijling
Uitgever: Zilverbron | November 2017
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 235
ISBN: 9789463081085
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Diep onder de grond, in Bijlstad, woont de dwerg Björn. Hij houdt zich vooral bezig met het uitgraven van nieuwe gangen in de rotsen. Zijn rustige leventje wordt bruut verstoord als een draak na eeuwen ontwaakt en instortingen in de dwergentunnels veroorzaakt. Björn wordt op onderzoek uitgestuurd in de bovengrondse wereld.

Amy woont bij haar oma en helpt in haar kruidenwinkeltje. Als oma onverwacht komt te overlijden, merkt Amy dat het geheimzinnige vuurkruid voor het eerst in haar leven in bloei staat. Kort daarna komt zij in contact met een draak, die overal onrust zaait. Op een onverwachte manier stuit zij op het geheim van het mysterieuze kruid, waardoor zij de kans krijgt om de oorlog die er tussen de mensenvolken woedt te stoppen. Zij is echter niet de enige die haar oog op het vuurkruid in haar tuintje heeft laten vallen...

Het afgelopen jaar heb ik aardig wat fantasyboeken van Nederlandse bodem gelezen. Ik ben blij dat het er is en dat het fantastische genre steeds serieuzer wordt genomen. Ik heb dan ook veel boeken gelezen die zijn uitgegeven bij uitgeverij Zilverbron (en Zilverspoor). Drakenkruid van Jeroen Vreijling is ook zo’n boek. Ik werd door de auteur benaderd of ik zijn boek wilde lezen. Een jeugdboek (10 tot 15) over draken. Ik was benieuwd en zegde toe, omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe boeken die ik deze doelgroep kan aanraden.

In de wereld van Drakenkruid heerst er strijd tussen allerlei verschillende volkeren. Elfen, dwergen, mensen.. Ze hebben allemaal ruzie. Amy is een rustig meisje die bij haar oma woont. Na de dood van haar oma komt ze erachter dat er een verband bestaat tussen draken en het vuurkruid. Ze gaat op pad en beland in de Schemerwereld, waar iedereen naar zijn dood heen gaat, ook de elfen. Ook daar heerst er oorlog. Waarom? Dan heb je ook nog de dwerg Björn, die in opdracht van zijn koning naar de bovenwereld moet. Hij komt langzaam meer te weten over de strijd tussen elfen en dwergen, en welke rol draken en het drakenkruid hierin spelen. Zal de geschiedenis zich gaan herhalen?

Ik moest aan het begin even wennen aan Drakenkruid. De personages zijn namelijk heel zelfstandig, maar tegelijkertijd heel erg jeugdig. Om een voorbeeld te noemen; je hebt dus Amy, het mensenmeisje die bij haar oma woont. Als haar oma sterft, dan blijft ze alleen achter; je merkt weinig van het intense verdriet, maar er kraait ook geen haan naar het feit dat Amy alleen woont. Is ze volwassen? Is ze een kind? Dit komt voor mij niet heel goed naar voren. Het blijft allemaal een beetje oppervlakkig.

Er komen veel rassen in dit boek voor, dwergen, mensen, elfen, draken.. Ze hebben ook allemaal ruzie met elkaar. Dat komt aardig naar voren, maar in tegenstelling tot vele andere boeken, vond ik vooral de draken interessant. De manier waarop ze communiceren met elkaar en de rest, hun houding, hun gewoontes; ik vond het wel tof! Zeker jonge lezers die op zoek zijn naar een avontuurlijk verhaal zullen dat echt heel erg leuk vinden.

Wat is lastig vond aan het boek is dat er veel verhaallijnen waren en dat de personages deels daardoor niet helemaal tot hun recht kwamen. Ze bleven oppervlakkig en miste een unieke vertelstem. Dat vind ik wel zonde, want avontuurlijke verhalen doen het goed bij de jeugd. Ik had liever gehad dat draak + Amy + Björn op stap gingen om de elven te stoppen en dat dit de hoofdlijn was en meteen ook heel goed uitgewerkt.

Ik moest dus even wennen aan Drakenkruid. Niet alles vond ik even vloeiend gaan, vooral in de dialogen liep het soms niet even natuurlijk. Maar he, het is geen slecht boek een soms moet een auteur een beetje groeien in zijn dialogen. Ik denk dat dit wel goed gaat komt.

Drakenkruid is avontuurlijk vanaf de eerste pagina.

Ben je op zoek naar een jeugdig en avontuurlijk boek waarin draken de hoofdrol spelen? Dan is Drakenkruid misschien wel wat voor jou. Vanaf de eerste pagina neemt Jeroen Vreijling je mee op avontuur, waarbij je kennis maakt met vele volkeren en wezens.

 

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Drakenkruid – Jeroen Vreijling

  1. Petra W

    Hmm, het klinkt zeker wel interessant, maar tegelijkertijd denk ik ‘Drakendal’. Meisje, gestorven grootouder, mysterieuze objecten/plant, verschillende volkeren… Het kan de tijdsgeest zijn, maar ik zie parallellen. Maar ik heb dit boek niet gelezen, jij wel. Lijken ze op elkaar?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.