De verbannen koningin (Elfhame #3) – Holly Black

Geplaatst op 29 april 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De verbannen koningin (Elfhame #3) – Holly BlackDe verbannen koningin door Holly Black
Ook door deze auteur: Witte Kat
Serie: Elfhame #3
Andere boeken in deze serie: De wrede prins
Uitgever: Boekerij | April 2021
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789022592847
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Het afsluitende deel van de alom bejubelde Elfhame-trilogie

Verbannen, krachteloos en nog even sterfelijk als altijd probeert Jude Duarte haar leven weer op te pakken. Als het verraad van Cardan haar één ding heeft geleerd, is het wel dat macht makkelijker te verwerven is dan vast te houden. Maar Jude is allesbehalve van plan zich gewonnen te geven. Als haar tweelingzus Taryn onverwacht op de stoep staat – in levensgevaar en met een afschuwelijk geheim – vormt zich het eerste idee voor een meesterlijk plan om alles te herwinnen wat Cardan haar heeft afgenomen.

Om haar zus te redden, zal Jude opnieuw moeten doordringen tot het hof van de elfen en haar gevoelens voor Cardan onder ogen moeten zien. Maar Elfhame is niet meer zoals ze het heeft achtergelaten. Het land balanceert op het randje van oorlog en zodra Jude een stap over de grens zet, raakt ze verstrikt in een bloederig politiek conflict. Terwijl een krachtige vloek wordt ontketend en de spanningen een hoogtepunt bereiken, moet Jude voor eens en voor altijd kiezen tussen haar ambitie en haar hart.

Afgelopen maand is het derde deel van de Elfhame trilogie, De verbannen koningin, van Holly Black in het Nederlands verschenen. Net als z’n voorgangers is ook dit boek de volledige eerste druk een special edition. In dit geval: art op de schutbladen en brons op snede. Het is werkelijk een prachtig boek geworden en ik keek er enorm naar uit om het boek opnieuw te kunnen lezen.

Jude heeft een torenhoge prijs moeten betalen: opperkoning Cardan heeft haar verbannen uit Faerie en nu moet ze het maar zien te redden in de sterfelijke wereld. Ze is echter vastbesloten om terug te kunnen keren, dus als haar tweelingzus Taryn komt smeken of ze van plaats kunnen wisselen om onder een straf uit te komen, besluit Jude dat te doen. In het land van de fae is echter alles mis: een vloek, een dreigende oorlog en heel veel politiek gekonkel. Kan Jude dit oplossen en haar gevoelens voor Cardan onder ogen komen?

Holly Black heeft mij al met meerdere boeken bewezen dat zij de koningin van de Faeries is. Er zijn niet veel andere young adult auteurs die zo dicht bij de legenden van de fae blijven en er toch een heel eigen verhaal van weten te maken. Of het nu gaat over hoe je je tegen elfenstreken kunt beschermen of hoe een roodkapje te werk gaat: het komt allemaal terug. Je hebt dus een hele fijne en bijzondere setting, waarbij je het gevaar bijna proef. Ook zit er weer een flinke dosis romantiek en gevaar in dit boek. Veel personages hebben onderlinge relaties (zowel goed als slecht) die invloed hebben op de plot. Dit vond ik goed uitgewerkt, ondanks dat het niet eens zo’n dik boek is.

De sprookjesachtige wereld en diens inwoners hebben weer indruk op me gemaakt. De plot is logisch en niet al te voorspelbaar. Bij sommige dingen vroeg ik me echt af hoe ik dat niet had zien aankomen. Zelfs tijdens het herlezen raakte ik zo nu en dan nog verrast en dat vond ik fantastisch!

Net als de vorige delen vond ik wederom de het middelstuk af en toe een dipje maakt. Gelukkig wordt dit op het einde weer helemaal goedgemaakt. Lekker veel acties en een goede afronding van de trilogie. Het einde voelde logisch en bevredigend. Jude is een heerlijk personage en ik heb enorm genoten van haar groei gedurende de serie. Wat een topwijf.

Niet iedereen zal dol zijn op de serie of de schrijfstijl. Het is geschreven in de tegenwoordige tijd vanuit een perspectief. Ik hou daar zelf wel van, omdat ik dan echt het gevoel heb alsof ik een rol heb in het verhaal. Het gevaar in dit soort perspectieven is al snel dat je een deel van het verhaal mist. Toch had ik absoluut niet het gevoel dat ik iets miste. Er zijn al zo veel personages en zo veel details: de balans was nu prima. Daarnaast vind ik Jude een fijn personage. Ze is opstandig en heeft doorzettingsvermogen. Ik geniet er echt van dat zij haar menselijkheid – iets wat de faeries zien als zwakte – weet om te zetten naar kracht. Ze is echt een powergirl en ik vond het fantastisch om haar reis te kunnen lezen.

Ook het spel tussen haar en Carden vond ik heerlijk. Ik was nooit meteen fan van deze ship, maar ze horen gewoon bij elkaar. Hun spel van aantrekken en afstoten was een rode draad in het boek en de chemie spatte er vanaf. Ja, bij Carden zijn is zeker een van Jude’s motieven voor alles, maar niet op een ongezonde ‘kijk mij nou hulpeloos zijn’ manier die je wel eens tegenkomt in YA boeken. Sterker nog, ik denk dat de opperkoning niks zou voorstellen zonder Jude. HA.

De verbannen koningin is een fantastische afsluiter van de trilogie en Holly Back is én blijft de koningin van de faeries. Nu hopen dat Boekerij echt álle faerie boeken gaat vertalen. Want dat zou een fantastische toevoeging zijn op de Nederlandse boekenmarkt.

four-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.