De kristallen sleutel (Out there #1) – Manon Spierenburg

Geplaatst op 10 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

De kristallen sleutel (Out there #1) – Manon SpierenburgDe kristallen sleutel door Manon Spierenburg
Serie: Out there #1
Uitgever: LS Amsterdam | oktober 2015
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 288
ISBN: 9789021016665
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Vier jongeren en twee volwassenen worden wakker in een vreemd oerwoud. Hebben ze soms een vliegtuigcrash overleefd? Maar waar zijn de brokstukken dan? Ze trekken door het woud, op zoek naar antwoorden. De 12-jarige Olivia heeft het onheilspellende gevoel dat ze iets belangrijks over het hoofd zien. Wie is bijvoorbeeld de vrouw die telkens in haar herinneringen opduikt? En hoe komt het dat ze elkaar kunnen verstaan, terwijl ze ieder een andere taal spreken? Langzaam maar zeker begint het Olivia en de anderen te dagen. De waarheid is ijzingwekkender dan ze dachten, en ze willen niets liever dan terug naar huis gaan. Maar daarvoor moeten ze eerst hun grootste angsten en diepste geheimen onder ogen zien...

Een legendarisch avontuur over een spannende zoektocht in een wonderbaarlijke, parallelle wereld. Verrassend, meeslepend en nagelbijtend spannend!

Er is een nieuwe Young Adult speler op de Nederlandse boekenmarkt: VIB van LS Amsterdam. Een van de boeken die zij als eerste hebben uitgegeven is een boek van Nederlandse bodem: De kristallen sleutel, het eerste deel in de Out there trilogie. Ik moet zeggen dat de omslag (ok, minus de foto) en de omschrijving me meteen aanspraken. Toen ik hoorde dat Manon aanwezig zou zijn bij het VIBevent, was ik overtuigt; ik ga dat boek zo snel mogelijk lezen.

De kristallen sleutel is ergens een complete mindfuck. Het is als een soort Lost, waarbij je eigenlijk geen idee hebt wat er aan de hand is. Net als Olivia ben je net zo verbaasd dat je zit als zij en beginnen je hersenen ook meteen te ratelen. Wat is hier aan de hand? Ik had zelf een idee en dit bleek uiteindelijk ook wel te kloppen, maar het was tof dat je een hele tijd niet zeker weet waar je aan toe bent.

Dit boek speelt zich af in een andere dimensie. Het hele idee van de trilogie is dat wij mensen er maar drie kunnen zien, maar dat er misschien wel een mogelijkheid is dat er meerdere zijn. De hoofdpersonen bevinden zich in een andere dimensie en komen daarbij allerlei historische figuren teken. Denk aan Michael Jackson, denk aan Da Vinci. Maar het grappige is; ze worden niet benoemd. Je herkend ze gewoon aan hun gedrag en omschrijving en dat vind ik echt heel sterk gedaan. De referenties naar (pop)cultuur geven het boek een extra laag die heel goed past en tevens extra bijdrage levert aan die mindfuck waar ik het over had.

De personages zijn erg duidelijk en kleurrijk. Daarmee bedoel ik dat ze duidelijk een eigen stem hadden en ook duidelijk hun nut hadden. Je hebt wel eens van die boeken waarbij je je afvraagt waarom er zo veel lege personages bij zitten, hier is dit niet het geval. Je leert de personages (en hun verleden) stukje bij beetje kennen op een heel prettige manier. Wel had ik zoiets van, waarom heet de Engelse mevrouw, Van Dam? Is dat bewust? Of een foutje? Of het boek maakt me een beetje paranoïde, wat extra tof is.

De kristallen sleutel is een heel goed uitgedacht verhaal van een vrouw met veel ervaring. Ik vond het heel filmisch geschreven, als in; goed ritme, logische keuzes en vooral een verhaal wat klopt. Dit vond ik prettig en ik vloog dan ook door het boek heen. Ik kan – mede door het einde – echt niet wachten op het vervolg.

Misschien verwacht je niet te veel van dit boek omdat het van Nederlandse bodem komt, maar geloof me.. De kristallen sleutel grijpt je vast en zet je op dusdanige wijze aan het denken dat het meer is geworden dan meer dan een avonturen verhaal. Dit boek gaat dieper dan je je op eerste oog zult beseffen. En dat is heerlijk.

de kristallen sleutel

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

6 responses to “De kristallen sleutel (Out there #1) – Manon Spierenburg

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.