De avonturen van Amina al-Sirafi – Shannon Chakraborty

Geplaatst op 15 januari 2024 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De avonturen van Amina al-Sirafi – Shannon ChakrabortyDe avonturen van Amina al-Sirafi door Shannon Chakraborty
Serie: Amina al-Sirafi #1
Uitgever: Boekerij | September 2023
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 480
ISBN: 9789022598726
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

Amina Al-Sirafi zou tevreden moeten zijn. Tijdens haar legendarische carrière als een van de beruchtste piraten van de Indische Oceaan heeft ze achterbakse schurken, wraakzuchtige koopmansprinsen, verschillende echtgenoten en een echte demon overleefd. Nu kan ze zich samen met haar familie terugtrekken voor een rustig leven.

Maar wanneer ze wordt opgespoord door de obsceen rijke moeder van een voormalig bemanningslid, krijgt ze een baan aangeboden die geen enkele bandiet ooit zou kunnen weigeren: de ontvoerde dochter van haar kameraad opsporen in ruil voor een koninklijk bedrag. Ze krijgt de kans om een laatste avontuur te beleven op haar geliefde schip de Marawati, recht te doen aan een oude vriend en een fortuin te verdienen dat de toekomst van haar familie voor altijd veilig zou stellen. Het lijkt zo’n voor de hand liggende keuze dat het wel Gods wil móét zijn.

Hoe dieper Amina in dit avontuur duikt, hoe duidelijker het wordt dat er meer achter deze klus en de verdwijning van het meisje schuilgaat dan haar is verteld. Want het is een risico om een legende te willen zijn, een laatste kans op glorie te willen en net wat meer kracht te willen bemachtigen… het zou haar wel eens haar ziel kunnen kosten.

Shannon Chakraborty kan je kennen van de Deavabad trilogie. Vorig jaar oktober was ze ook nog eens in Nederland bij Yalfu, waar ze werd geïnterviewd en haar boeken signeerde. Ik was er ook bij en hoorde hoe ze te werk ging, wat haar inspireerde en hoe haar schrijfproces verloopt. Het was ontzettend inspirerend, want Chakraborty weet je te betoveren met haar historische verhalen vol cultuur en mystiek. Er gaat letterlijk een heel nieuwe wereld voor je open. De avonturen van Amina al-Sirafi is haar nieuwste boek en gaat over een vrouwelijke piraat.

Ik werd meteen betoverd door Amina. Vooral omdat zij niet een jong poppetje met bizarre vaardigheden is, maar een doorgewinterde zeevaarster die noodgedwongen moet terugkeren van haar pensioen. Ze trommelt haar oude crew op en gaat op avontuur.

Het is een vrij complex verhaal waarbij ik kennismaakte met heel andere culturen en heel andere gebruiken. Dit was even wennen, omdat ik het moest vertalen naar mijn eigen context als witte Nederlandse vrouw in de 21e eeuw, alles wat dit boek zegmaar niet is. Behalve vrouw. Dat wel. En dat maakte het boek prachtig: ik kon echt in een andere wereld duiken en snoepen van bijzondere legendes en verhalen. Daar hou ik van.

Het boek krijgt een fantasytwist als de djinns en demonen uit de Arabische legendes echt tot leven komen en we te maken krijgen met allerlei monsters en andere enge dingen. Dit vond ik echt fantastisch, vooral omdat Chakraborty er al eerder in was geslaagd om je verliefd te laten worden op de personages. Hun avonturen voelde daardoor levensecht en extra gevaarlijk.

Echter kwam dit pas op het midden van het boek en van mij had dat iets eerder wel zichtbaarder mogen worden. Desalniettemin is De avonturen van Amina al-Sirafi een fantastisch en avontuurlijk verhaal vol mythische wezens, zeereizen en uitgewerkte personages. Ik heb er erg van genoten.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.