Daan en Nadia – Esther Walraven

Geplaatst op 9 maart 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Daan en Nadia – Esther WalravenDaan & Nadia door Esther Walraven
Ook door deze auteur: Voor Yasmin
Uitgever: Van Goor | Februari 2016
Genres: Young Adult, Contemporary, Drama
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789000346417
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan. Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. De oorzaak hiervan ligt bij haar handtastelijke oom. Nadat Nadia opnieuw wordt lastiggevallen door hem, belandt ze door haar eigen toedoen in het ziekenhuis. Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang?

daanennadia2

Na een pagina of dertig drong het tot me door: dit boek had ik eerder al eens gelezen, als manuscript. Maar toch bleef het verhaal, nu verschenen als Daan en Nadia,  me genoeg trekken om er nogmaals van de genieten. Maar ik hield mijn hart vast: dit boek beloofde – net als Een weeffout van de sterren – een tranentrekker te zijn. Zou de klap ook voor de tweede maal hard aankomen?

Ja hoor.

Daan en Nadia, twee doodnormale tieners. Een staat in de bloei van zijn leven, de ander is er eigenlijk wel klaar mee. Ze leren elkaar kennen in het ziekenhuis, waar Nadia binnen is gebracht vanwege een zelfmoordpoging en waar Daan uiteindelijk de uitslag van zijn onderzoek krijgt: kanker.

Kanker is een heftig onderwerp. Sinds ik Achtste groepers huilen niet las, kan ik het maar niet drooghouden als er een jong leven wordt verwoest door deze ziekte. Bij Daan is dat niet anders; je leeft ontzettend met hem mee. Waar Nadia door Daan opbloeit, is het lot van Daan nog niet helemaal duidelijk.

Het verhaal werkt met een aantal clichés, zoals dat Nadia zich alternatief kleedt en zich snijdt. Ik vind het jammer dat er gekozen is voor deze stereotype keuze.. Ik snap het wel, maar ik vind het ook jammer. Young Adults zouden namelijk dit beeld weg moeten nemen, in plaats van versterken. Gelukkig veranderd Nadia al snel van tiener vol zwarte gedachten in een meisje vol kleur. Daan is het tegenovergestelde; populair, goed in van alles en geliefd door vrienden en familie. Je weet meteen; zo’n gozer verdient het niet om getroffen te worden door kanker. Maar dat is juist het sterke aan het boek: iedereen kan het overkomen. Daan besluit te vechten en Nadia besluit om van het leven te gaan houden. Hun bijzondere vriendschap en de langzaam opbloeiende romance zijn puur. Zij laten zien dat de binnenkant telt.

Ik zal eerlijk toegeven dat het einde me weer tot tranen toe geroerd heeft. Het is mooi en pijnlijk tegelijkertijd. Toch is niet het hele boek even sterk. Ik had niet altijd de indruk dat ik een heel origineel boek aan het lezen was. Het was leuk, dat zeker, maar als je het dan vergelijkt met de hit van John Green, tja. Dat is het nadeel van veel lezen.

De schrijfstijl is prima. Ik vond het wel eerder wat voor de ondergrens van Young Adult-lezers (14/15 jaar), maar die boeken horen er ook te zijn. Wel was ik blij dat er veel eigentijdse elementen in zitten, waardoor het boek veel jongeren zal aanspreken.

Wat ik een mooie twist vind, is het gebruik van grijze pagina’s. Aan het begin had ik zoiets van ‘leest dit wel fijn?’, omdat het contrast tussen letters en papier wat kleiner wordt, maar het past wel heel erg goed bij de gemoedstoestand van de personages. Door de kleur van het papier weet je meteen hoe het personages zich voelt. Een hele goede vondst!

Daan en Nadia is een liefdesverhaal tussen twee personages die elkaar écht leren kennen. Hun levens worden compleet in de war geschopt door ziekte en depressie, maar in elkaar vinden ze het licht. Dat maakt Daan en Nadia een bijzonder boek wat veel jongeren zal aanspreken.

daanennadia

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

5 responses to “Daan en Nadia – Esther Walraven

  1. Ik heb dit boek toen ook als manuscript gelezen. Daardoor twijfel ik nu of ik het nogmaals wil lezen & daarmee dus ook kopen. Toch blijft dit wel een erg mooi verhaal!

  2. Ik ben nu wel benieuwd geworden naar het boek, maar ik weet nog niet of het ga lezen. Het lijkt me wel een heel bijzonder boek, maar ik twijfel nog een beetje over de leeftijd van de hoofdpersonages. Wat bijzonder trouwens dat het grijze pagina’s heeft, lijkt mij heel apart om te lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.