Voor Yasmin – Esther Walraven

Geplaatst op 11 juli 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Voor Yasmin – Esther WalravenVoor Yasmin door Esther Walraven
Ook door deze auteur: Daan & Nadia
Uitgever: Van Goor | Juni 2021
Genres: Novelle, Young Adult
Aantal pagina's: 104
ISBN: 9789000373079
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Wanneer de enige bij wie je wilt zijn er niet meer is.
Op een zonnige middag in maart 2020 gebeurt het ondenkbare: Yasmin, de beste vriendin van Myrthe, overlijdt totaal onverwacht aan de gevolgen van een onbekend virus dat enkele maanden eerder uitbrak. De dood van haar beste vriendin komt als een enorme schok voor Myrthe, maar het echte besef van wat er gebeurd is, komt later pas. Is zij schuldig aan de dood van haar vriendin? Waarom mag zij verder leven en Yasmin niet? En wat heeft haar leven nog voor zin, nu Yasmin er niet meer is? Myrthe worstelt in haar eentje met deze vragen en sluit zich af voor de buitenwereld. De enige bij wie ze nu wil zijn, is er niet meer. In haar wanhoop besluit ze een brief te schrijven aan Yasmin. Al schrijvend doet ze een poging te verwerken wat er gebeurd is. En langzaamaan pakt ze haar leven weer op. Voor Yasmin.

Best of YA geeft sinds kort ook novelles uit: ideale korte boeken voor jongeren. Een daarvan is Voor Yasmin, geschreven door Esther Walraven. Het boekje is nog geen 100 pagina’s dik en sluit helemaal aan op nu: het gaat namelijk over Corona! Aangezien we een extra leesbeesten leesclub doen met de auteur die online aanhaakt, mochten we een aantal exemplaren ontvangen om te lezen. Uiteraard door ik er meteen in!

Voor Yasmin gaat over Myrthe, wiens vriendin (Yasmin) net is overleden aan COVID-19. Het boek is als het ware een brief aan Yasmin ter verwerking van het verlies. Je leest hoe het is gelopen en wat Myrthe voelde.

Voor Yasmin zal voor vele een soort terugblik zijn naar een nog levendige herinnering: de eerste lockdown. Er werd nog niet grootschalig getest en de ziekte werd nog niet overal even serieus genomen. Desondanks liepen ook veel mensen rond met een schuldgevoel omdat ze het misschien verspreid hebben via de wintersport en via carnaval. Dat speelt dan ook een grote rol in het boek. Gezien het zich afspeelt in Noord-Brabant had het zomaar bij mij op school kunnen plaatsvinden. Dat vond ik tof.

Toch had het boek wat meer mogen hebben van mij. Ik had graag meer van Myrthe gezien en ook meer van de setting. Waar wonen ze? Wat zijn Myrthe’s hobby’s? Hoe gaat het met haar als ze de dood van Yasmin echt verwerkt heeft? Het blijft allemaal wat vlak en dat vind ik jammer. Ik wilde lezen over wáárom hun band nu zo speciaal was. Welke dingen ze onderling hadden, wat ze samen deden behalve koken.

Mede komt dit – denk ik – omdat het een grote brief is. Ja, hij is emotioneel en ja, je hoort Myrthe’s stem, maar het blijft daardoor ook vrij plat. De manier van vertellen voelt was passief en ik denk dat het verhaal beter tot z’n recht was gekomen als het op een andere manier verteld werd. Zodat je als lezer blijft hopen dat Yasmin het overleefd.

Nee, dit is geen spoiler. Je leest op bladzijde 1 al over Yasmin’s lot.

Ik wilde dit boek fantastisch vinden, want in Daan & Nadia wist Esther Walraven me echt tot tranen toe te raken, maar hier bleef ik een bepaalde afstand voelen. Aan het begin krijg je heel veel informatie om maar zo snel mogelijk te snappen hoe de twee elkaar leren kennen, maar ik VOELDE het niet. De personages bleven te plat. Hierdoor had ik moeite me met ze te identificeren, terwijl ik hun gevoelens wel heel logisch vond en begreep.

Desondanks vond ik het wel een goed boek. Het is gemakkelijk te lezen met korte hoofdstukken en een fijn taalgebruik. Het thema is mega actueel en daarom perfect voor nu, maar ook voor over een paar jaar. Deze crisis heeft namelijk littekens achtergelaten en het is goed om te weten dat de jongeren van later op deze manier nog kunnen lezen over wat het met jongeren kan doen. Het schuldgevoel en het verdriet van Myrthe vond ik namelijk wel sterk overkomen!

Al met al vind ik dat Voor Yasmin een fijn boekje is en ook helemaal nu. Het boek zou uitermate geschikt zijn om te bespreken tijdens de lessen Nederlands ter verwerking van de afgelopen paar jaar, maar ook om te bespreken wat rouw met een mens kan doen.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.