Column | Vrouwelijke heldinnen met rood haar

Geplaatst op 9 juni 2014 door Emmy in Column, Persoonlijk / 15 Comments

Weer een stukje over rood haar? Jullie zullen wel denken! Maar als roodharige vind ik dat dit mag. Dankzij Ellis, die een stukje schreef over Hermelijn, waarin Savannah rood haar heeft, en dankzij mijn eerder geschreven ode aan mijn haar besloot ik dit stukje te typen.
Vandaag wilde ik graag aandacht maken voor het feit dat – hoewel maar 1 tot 3 % van de wereldbevolking is gezegend met rode manen (en het worden er steeds minder) – vele heldinnen uit het Young Adult of Fantasy genre aangeraakt zijn door vuur. Hoe zit dat nou? Hier mijn gedachten!

Roodharigen zijn opvallend. Je ziet ze van een afstandje (“Zoek degene met de bos rood haar.” – Emmy bij elke willekeurige afspraak) en worden minder snel gezien als saai, onopvallend of dom. Omdat rood haar zo zeldzaam is, krijgen ze wat speciaals. Een extraatje wat ze more likeable maakt. Wat ben ik toch een mazzelkont. Misschien is het de link naar vuur die een roodharige boeiend maakt. Gepassioneerd, krachtig, bijzonder, schattig en een beetje de vreemde eend in de bijt. (Het argument: ja, dan hebben de roodharigen ook iemand om zich mee te identificeren vind ik stierenpoep). Opvallend is wel dat de meeste roodharige hoofdpersonages durven te vechten voor hun idealen en behoorlijk kick-ass zijn (doe mij dat ook).

Vrouwen met rood haar zijn temperamentvol, creatief en hebben een beter liefdesleven dan vrouwen met andere haarkleuren. Beroemde roodharigen met deze vermeende eigenschappen zijn: Maria Stuart, Katharine Hepburn, Lucille Ball, Debra Messing (Will & Grace), Gillian Anderson (X-files). (bron)

Wist je trouwens dat in de middeleeuwen rood haar werd gezien als duivels en je zo vaker als heks werd geëxecuteerd? Dus denk drie keer na voordat je je middeleeuwse dorpsvrouw rood haar geeft in je historische schrijfsel. Tenzij ze dood moet natuurlijk.  Maar dan ga ik huilen. Gelukkig waren de Noren, Ieren en Germaanse culturen een stuk aardiger tegenover roodharigen (er waren er ook meer) en stonden ze daar bekend als heldhaftig, temperamentvol en gepassioneerd.

“Vroeger, in de middeleeuwen, werden vrouwen met rood haar gezien als vrouwen van de duivel. Dus jij ook, Emmy” – Mijn kunstgeschiedenis docent.

Jammer joh.

Roodharige heldinnen uit mijn boekenkast.

Ik denk niet dat de werkelijkheid (van 2%) overeenkomst met de inhoud van mijn boekenkast (ongeveer 500 boeken). Ik wil jullie graag meenemen naar de roodharige dames die al dan niet hoofdpersoon zijn, al dan niet een hele grote rol spelen. Het kan zijn dat ik iemand vergeet, of iemand perongeluk rood haar heb gegeven, maar dat moeten jullie mij maar vergeven.

 • Ginny Weasley (En Lily) (Harry Potter) – JK Rowling. Goed voor 14 boeken (Engels en Nederlands.. Hallo meer dan 2%)
 • Scarlett (Sisters Red) – Jackson Pierce
 • Scarlet (Scarlet & Cress, van de Lunar Cronicles) – Marissa Meyer dus 2 boeken
 • Clary (en haar moeder) (The Mortal Instruments) – Cassandra Clare. Goed voor 5 boeken (deel 6 heb ik nog niet)
 • Rachel (Heksen & Demonen) – Kim Harriison. Ik heb alle boeken die in het Nederlands zijn verschenen, oftewel, weer goed voor 5 boeken.
 • Gabriella (Middernacht) – Lara Adrian. Zij komt wel voor in de andere boeken, maar ik zal er maar 1 tellen.
 • Sansa Stark & Ygritte (Game of Thrones) – George R R Martin. En er zijn er vast nog veel meer. Ik heb 4 boeken.
 • Sharon & Rhiannon (Godin bij…) – P.C. Cast. 3 boeken.
 • Cicelly (Chemical Garden) – Lauren DeStefano 3 boeken
 • Cassie (De zaterdag van het onweer) – Martine Glaser.
 • Gemma (De Gemma Doyle Trilogie) – Libba Bray vier boeken (ha).

19 Characters That Made You Wish You Had Red Hair

Dat is dus goed voor 43 boeken, want richting de 10% van al mijn boeken gaat. Damn. Zo veel roodharige vrouwelijkheid. Het zou verboden moeten worden. Nee hoor. Ik vind het wel tof. Maar erg opvallend. Is een roodharige nou zo speciaal dat ze op een voetstuk geplaatst kan/mag worden? Is de keuze voor rood haar nou bepalend voor het innerlijk van een personage, of zijn die vurige manen vooral om het visueel gezien een sterk personage te maken? Anyway. Ik klaag niet hoor. Het is alleen zo opvallend.

Roodharigen in boeken die ik niet heb.

 • Savannah (Hermelijn)
 • Eleanor (Eleanor & Park) – Rainbow Rowell
 • Pipi Langkous – Astrid Lindgren
 • Fire (Fire) – Kistin Cashore

En er zullen er nog wel meer zijn, maar ik heb geen zin meer om te zoeken. Geven jullie nog maar wat tips.

PS. Ook al gaat het om vrouwen, ik wil jullie Puck (The Iron Fey) en Dumbledore & Ron (Harry Potter) niet onthouden.

19 Characters That Made You Wish You Had Red Hair

Tags: , , , ,

Divider

15 responses to “Column | Vrouwelijke heldinnen met rood haar

 1. America uit The Selection ook nog! Oh en Harmen Belle uit Tweedehands Vleugels hé 😉 maar da’s geen hoofdpersonage natuurlijk.

  Leuk stukje ^^ Ik wil ook rood haar 🙁

 2. Rachel Morgan van Kim Harrison is absoluut mijn heldin met rood haar.

  Ps: ik heb net deel 6 in het Engels uit…en hrt is fannntastisch!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.