Check & Mate – Ali Hazelwood

Geplaatst op 17 januari 2024 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Check & Mate – Ali HazelwoodCheck & Mate door Ali Hazelwood
Ook door deze auteur: De liefdeshypothese
Uitgever: Van Goor | November 2023
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789000385034
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

Mallory Greenleaf was ooit een aanstormend schaaktalent, maar is nu helemaal klaar met de sport. Schaken heeft alles in haar leven overhoop gegooid. Wanneer ze met tegenzin meedoet aan een laatste liefdadigheidstoernooi, verslaat ze geheel onverwacht Nolan Sawyer; de huidige wereldkampioen en het enfant terrible van de schaak-scene.

Nog onverwachter is zijn verlangen om het opnieuw tegen haar op te nemen. Welke zet zit hierachter? Als Mallory slim is, loopt ze weg. Game over. Maar de zeer welkome geldprijzen van de toernooien lonken. Gaandeweg ontdekt Mallory niet alleen dat er ook buiten de hal spelletjes worden gespeeld, maar ook dat het schaakbord nog altijd een magische aantrekkingskracht op haar heeft – net als die ene geduchte tegenstander…

Ali Hazelwood kende ik al van De liefdeshypothese en daar was ik erg enthousiast over. Haar andere boeken heb ik nog niet gelezen, maar vrijwel iedereen die ik erover spreek is er enthousiast over. Dus toen haar eerste YA aangekondigd werd, was ik natuurlijk meteen nieuwsgierig. Zou een YA romance mij nog wel trekken?

Hoewel Check & Mate duidelijk een YA is, zit er toch een beetje spice in. Maar niet zoveel dat ouders met hun oren gaan klapperen als ze horen waar hun kroost over leest. Gewoon precies op het niveau waar veel jongeren op zitten qua seksuele ontwikkeling. Het boek moest het meer hebben van de chemie die in de lucht hing en precies dat is goed geslaagd.

Zelf heb ik maar weinig kennis van schaken: toch genoot ik er enorm van om te lezen over Mallory’s schaakavonturen. Het was erg verslavend, omdat er toch best wel wat drama ter sprake komt. Seksisme, pesterijen en ga zo maar door. Hierdoor las het boek als een sneltrein.

Aan het eind vond ik het wat snel gaan. Ik had graag meer gelezen en het voelde een beetje abrupt. Toch is mijn leesplezier er niet minder van geworden.

Het is een heel schattig boek vol romantiek, maar het gaat echt niet alleen over verliefd worden. Maar goed ook, want dat is vaak niet helemaal mijn ding. Voor mij had het een goede balans tussen romance, plot en persoonlijke ontwikkeling.

En een mega plus? Hoofdpersoon Mallory is biseksueel en dit wordt heel realistisch aangepakt. Wat ik persoonlijk vaak merk is dat wanneer je bi bent en een heteroseksuele relatie hebt, je opeens als minder queer wordt gezien. En dat is dus echt dikke bullshit en ook nog eens mega discriminerend. Maar goed, dat werd dus juist heel goed neergezet in het boek.

Ik heb genoten en raad het boek zeker aan!

four-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “Check & Mate – Ali Hazelwood

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.