De liefdeshypothese – Ali Hazelwood

Geplaatst op 17 september 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De liefdeshypothese – Ali HazelwoodDe liefdeshypothese door Ali Hazelwood
Ook door deze auteur: Check & Mate
Uitgever: The House of Books | Juni 2022
Genres: Romantiek
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789044364859
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

Promovendus Olive Smith gelooft in wetenschap, niet in iets onvoorspelbaars als liefde. Maar door een misverstand met haar vriendin Anh wordt ze plotseling gedwongen een relatie te faken. In paniek kust ze de eerste man die ze tegenkomt. Deze kus veroorzaakt niet alleen een reeks irrationele gevoelens, de gekuste persoon blijkt ook Adam Carlsen te zijn: een jonge professor en de grootste laboratoriumtiran van de campus. Al snel komt Olives wetenschappelijke carrière in het gedrang en ontdekt ze dat haar eigen hart onder de loep nemen nog ingewikkelder is dan een hypothese over liefde.

Iedereen leek het over De liefdeshypothese te hebben, een van de grootste booktok hypes van het afgelopen jaar. Gelukkig kwam er ook een vertaling en besloot ik te wachten voordat ik op de hypetrain sprong. Was dit boek echt zo leuk als men beweerde?

Olive is een PHD student en door een misverstand wordt ze gedwongen een relatie te faken. In blinde paniek kust ze de eerste persoon die ze tegenkomt en dat blijkt de plaatselijke brompot/terrorprofessor Adam te zijn. Hij besluit mee te gaan in haar list en al snel raken de twee verwikkeld in gevoelens, maar ook in problemen van buitenaf.

De liefdeshypothese speelt met allerlei typische rom-com tropes. Te denken aan ‘fake dating’ en ‘er was maar één bed’. Het is notabene zelfs een Star Wars fanfic. En tegelijkertijd was het genieten. Zo’n boek waarvan je van te voren weet dat het super cliché zal zijn en waar je toch van zult smullen.

Wat ik belangrijk vind aan een rom-com is dat het niet uitermate klef wordt, het een plot heeft en dat het ook daadwerkelijk grappig is. Een comedy zegmaar. En dat was het. Ik raakte echt invested in de personage en hun verhaal, ondanks dat het vanaf pagina één duidelijk was hoe het af zou lopen. Olive was leuk, brombeer, eh Adam, had zo z’n charme. Dat maakte het verhaal fijn en gezellig. Daarnaast hou ik van de nerd-vibe. Ik kijk The big bang theory niet voor de zoveelste keer opnieuw omdat ik geen nerd ben. En dit boek past wel in dat straatje eigenlijk.

En wat ik vooral waardeerde is hoe goed Olive is. Ze symboliseert een heleboel vrouwen in de wetenschap die moeite hebben om serieus genomen te worden. Die worden neergezet als ‘vrouwtjes’, assistenten, of waarvan men ervanuit gaat dat ze alleen maar geld hebben gekregen omdat ze met iemand naar bed zijn geweest. Ik vind het heel belangrijk dat dit onder de aandacht wordt gebracht en dat een leuke fluffy romantisch verhaal ook een boodschap over kan brengen.

De liefdeshypothese was gewoon een heel fijn boek om te lezen. Ik vond er duidelijke boodschappen in zitten en genoot van de nerdy elementen. En de tropes waren goed verwerkt, zodat het geen tenenkrommend aftreksel werd van menig romantische film uit de jaren ’90.

Is het de hype waard? Wellicht. Ik snap heel goed waarom dit boek populair is geworden. Is het de beste romcom die ik ooit las? Nee. Maar ik heb er wel verdomd veel van genoten!

four-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.