Bright Smoke, Cold Fire (Bright Smoke, Cold Fire #1) – Rosamund Hodge

Geplaatst op 18 februari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Bright Smoke, Cold Fire (Bright Smoke, Cold Fire #1) – Rosamund HodgeBright smoke, cold fire door Rosamund Hodge
Ook door deze auteur: Cruel Beauty
Serie: Bright smoke, cold fire #1
Uitgever: Balzer + Bray | September 2016
Genres: Young Adult, Hertelling
Aantal pagina's: 437
ISBN: 9780062369413
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

When the mysterious fog of the Ruining crept over the world, the living died and the dead rose. Only the walled city of Viyara was left untouched.

The heirs of the city’s most powerful—and warring—families, Mahyanai Romeo and Juliet Catresou share a love deeper than duty, honor, even life itself. But the magic laid on Juliet at birth compels her to punish the enemies of her clan—and Romeo has just killed her cousin Tybalt. Which means he must die.

Paris Catresou has always wanted to serve his family by guarding Juliet. But when his ward tries to escape her fate, magic goes terribly wrong—killing her and leaving Paris bound to Romeo. If he wants to discover the truth of what happened, Paris must delve deep into the city, ally with his worst enemy . . . and perhaps turn against his own clan.

Mahyanai Runajo just wants to protect her city—but she’s the only one who believes it’s in peril. In her desperate hunt for information, she accidentally pulls Juliet from the mouth of death—and finds herself bound to the bitter, angry girl. Runajo quickly discovers Juliet might be the one person who can help her recover the secret to saving Viyara.

Both pairs will find friendship where they least expect it. Both will find that Viyara holds more secrets and dangers than anyone ever expected. And outside the walls, death is waiting. . .

Bright smoke, cold fire kocht ik eigenlijk vooral vanwege het omslag en de auteur. Al eerder wist Rosamund Hodge me helemaal te overtuigen, dus zonder ook maar iets van de achterflap gelezen te hebben, nam ik het boek van iemand over.

Een mysterieuze mist zorgt ervoor dat mensen sterven en de doden opstaan. Alleen de stad Viyara blijft ongedeerd, een stad waarin twee magische families de macht hebben. De magie van Juliet Catresou houdt in dat ze haar clan moet beschermen en anderen moet straffen. Als Romeo Mahyanai Juliet’s neef Tybalt dood, moet ze hem doden. Maar ze zijn verliefd op elkaar. Ze vinden een oplossing; als Romeo haar Guardian wordt, dan overleven ze het, maar het ritueel mislukt en Juliet sterft, terwijl Romeo verbonden wordt met Paris Catresou. En dan zorgt Runajo Mahyanai er ook nog eens voor dat Juliet terugkomt. Beiden koppels gaan op zoek naar de waarheid, waarbij ze de stad, elkaar en zichzelf in gevaar brengen.

 

Volg je hem nog?

Bright smoke, cold fire is een hertelling van Romeo en Julia. Hier kwam ik al snel achter, vanwege de namen en de verboden relatie door de rivaliserende families. Maar het is geen standaard hertelling; het boek zit vol spoken en zombieachtige wezens. Klinkt heel tof natuurlijk, maar het was nogal vaag.

Waar ik in Rosamund Hodge’s andere boeken compleet verliefd werd op de worldbuilding, kon ik er in dit boek maar weinig kaas van maken. Ik had het gevoel alsof het wereld niet compleet was of in ieder geval niet duidelijk. De puzzelstukjes beloofden een intrigerend en aantrekkelijk verhaal, maar voor mij zijn ze niet op hun plaats geklikt. Zo jammer!

Ik had ook niet zo veel met de personages. Ik heb het boek een tijdje terug gelezen en ik merk dat heel vele ervan nu al is weggezakt. En dat is voor mij geen goed teken.

De vriendschappen – zij het gedwongen – waren soms prima uitgewerkt. Het had wel interessante stukken, maar kwam voor mij niet tot leven. En wat baalde ik hiervan. Ik had zo veel van dit boek verwacht! Maar ik was steeds zo verward. Het verhaal schoot alle kanten op en hing aan losse flodders aan elkaar.

Het verhaal wordt overigens niet vanuit Romeo en Julia vertelt, maar vanuit Paris en Runajo vanuit de 3e verteller. Misschien was een ander perspectief voor mij beter geweest. Jammer is ook dat Romeo nu best een watje lijkt. Ook had ik niet echt een klik met de personages, waardoor het ook lastiger werd het boek te volgen.

Ondanks dat de inhoud me niet zo goed beviel (helaas!) was de schrijfstijl van Rosamund Hodge weer prachtig. Zij weet een verhaal heel mooi over te brengen en daar hou ik van. Ik durf het in de toekomst dan ook zeker wel weer aan om nog meer van haar te lezen.

Ik denk dat ik dit boek toffer had gevonden als het geen hertelling was geweest en wanneer er minder aandacht was geweest voor het Romeo & Julia element. Er zit namelijk zooo veel potentie in het boek. De wereld sprak me heel erg aan, maar was nu gewoon nog te vaag. Het kwam niet goed tot z’n recht en pas nadat ik vele recensies las begonnen er meer puzzelstukjes op hun plek te vallen. En hoe meer recensies ik las, hoe meer ik baalde dat ik tijdens het lezen geen klik voelde.

Bright smoke, cold fire is waarlijk een unieke hertelling van Romeo & Julia.

Al met al is Bright smoke, cold fire absoluut niet wat ik er van verwacht had. Ik vond het boek erg verwarrend en onduidelijk en had weinig klik met de personages. De worldbuilding kwam daardoor niet helemaal tot z’n recht, terwijl dat juist het meest interessante in het verhaal is. Als deze wereld iets duidelijker en kloppender was neergezet, dan hadden we me toch een topboek gehad. Niet helemaal wat ik had gehoopt, dus!

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.