Cruel Beauty (Cruel Beauty Universe #1) – Rosamund Hodge

Geplaatst op 9 februari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 17 Comments

Cruel Beauty (Cruel Beauty Universe #1) – Rosamund HodgeCruel Beauty door Rosamund Hodge
Ook door deze auteur: Crimson Bound
Serie: Cruel Beauty Universe #1
Uitgever: Balzer + Bray | Januari 2014
Genres: Young Adult, Hervertelling, Fantasy, High Fantasy, Sprookje, Romantiek
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9780062224736
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Graceling meets Beauty and the Beast in this sweeping fantasy about one girl's journey to fulfill her destiny and the monster who gets in her way-by stealing her heart.

Based on the classic fairy tale Beauty and the Beast, Cruel Beauty is a dazzling love story about our deepest desires and their power to change our destiny.

Since birth, Nyx has been betrothed to the evil ruler of her kingdom-all because of a foolish bargain struck by her father. And since birth, she has been in training to kill him.

With no choice but to fulfill her duty, Nyx resents her family for never trying to save her and hates herself for wanting to escape her fate. Still, on her seventeenth birthday, Nyx abandons everything she's ever known to marry the all-powerful, immortal Ignifex. Her plan? Seduce him, destroy his enchanted castle, and break the nine-hundred-year-old curse he put on her people.

But Ignifex is not at all what Nyx expected. The strangely charming lord beguiles her, and his castle—a shifting maze of magical rooms—enthralls her.

As Nyx searches for a way to free her homeland by uncovering Ignifex's secrets, she finds herself unwillingly drawn to him. Even if she could bring herself to love her sworn enemy, how can she refuse her duty to kill him? With time running out, Nyx must decide what is more important: the future of her kingdom, or the man she was never supposed to love.

Ook ik laat me wel eens overtuigen door andere boekbloggers om een boek aan te schaffen. Cruel Beauty stond al een eeuwigheid op mijn goodreads lijst, maar toen onlangs verschillende bloggers weer over dit boek begonnen en ik het voor een mooie prijs kon overkopen via facebook, besloot ik dat dit het lot was. Ik moest het boek hebben en wel nu!

Cruel Beauty is een hervertelling. Dat betekent dat de schrijfster geïnspireerd is door een ander verhaal en daar elementen van heeft meegenomen in haar eigen boek. In dit geval is het een heel bekend sprookje; Beauty and the beast. Zelf ben ik dol op het hervertellen van sprookjes; de bieden zo veel opties en mogelijkheden.

Dit verhaal gaat over Nyx, die door een overeenkomst van haar vader gedwongen wordt om te trouwen met Ignifex, de demonische heerser van het koninkrijk. Dit weet ze al haar hele leven, dus zij heeft altijd maar één missie gehad; hem doden. Haar noodlot is voldoende om haar familie te haten. Maar Ignifex blijkt niet zo verschrikkelijk te zijn als iedereen denkt.

Cruel beauty voelt nooit aan als het zoveelste verhaal dat deze klassieker opnieuw verteld, het ligt er namelijk absoluut niet bovenop en het is ook niet dat de plot dezelfde wendingen maakt. Er is ook niet echt sprake van een groot Stockholm syndroom (verliefd worden op je bewaker). Wat het wel is? Een sprookjesachtig, duivels en romantisch verhaal. De actie is subtiel, maar aanwezig. Nyx groeit daarnaast ontzettend; van kinderachtig kwade tiener, naar een jonge vrouw die weet wat ze wilt.

Daarnaast is de wereld waarin het boek zich afspeelt erg leuk. Het is een soort alternatieve versie van onze wereld, waarin iedereen het Griekse geloof aanhangt. Het zit dus vol met referenties, huisgoden en rituelen. Ook de goden van het platteland en de bijbehorende mythen spelen een rol. Dit past heel goed bij het verhaal en geeft het ook een zekere body; iets wat een romantisch verhaal voor mij echt nodig heeft.

Ik heb erg genoten van het verhaal van Nyx en Ignifex. Hun zoektocht naar antwoorden en de dreiging van het volk (en andere demonen) is altijd aanwezig. Hodge’s vlotte pen maakt het ook nog eens dat je door het boek vliegt. Ik werd verliefd op Nyx en Ignifex, maar ook in het vuur van haar zusje, de schaduwen van Shade en het kasteel. De wereld is sprookjesachtig en duister, precies zoals ik het graag wil hebben. Daarnaast maakt de prachtige omslag ook veel indruk.

Cruel Beauty is zo’n young adult fantasy die veel meer aandacht verdiend. Het sprookjeselement, de niet te complexe wereld en personages to die for zijn het echt waard om verslonden te worden. Ik ben fan en kan echt niet wachten om Rosamund Hodge’s andere boeken ook te lezen. Want ze heeft ook een hervertelling van mijn favoriete sprookje – roodkapje – geschreven. Ik wil meer!

cruel beauty

four-half-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

17 responses to “Cruel Beauty (Cruel Beauty Universe #1) – Rosamund Hodge

  1. Staat al een hele tijd op mijn wishlist, maar ga hem maar eens omhoog schuiven dan.
    Heb voor de komende maanden zoveel pre-orders besteld, dat het wel nog even zal duren voor ik ‘m koop maar ben wel ontzettend benieuwd naar dit boek.
    Prachtige cover ook! Die moet echt in mijn collectie erbij 😀

  2. Isabelle

    Deze staat al zo’n tijd op m’n lijstje! Ik hou ook echt van Beauty and the Beast retellings <3 dus na jou enthousiasme moet ik hem echt nog meer omhoog schuiven haha

  3. Ik heb dit boek ook in mijn kast staan, maar nog niet gelezen. Na het lezen van jouw recensie kan ik maar 1 ding denken: IK MOET HEM NU LEZEN. Mijn nieuwsgierigheid naar dit boek is weer gewekt, haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.