Brave new love

Geplaatst op 29 januari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Brave new loveBrave new love door Jen Minkman, Miranda Peters, Isabel Peters, Natascha van Limpt, Debora Elisabeth, Marijke F. Jansen, Tamara Haagmans, Lysander Mazee
Ook door deze auteur: Schaduw van de Tijd, Er was eens, Schaduwen der Verdoemenis, Wonderland, In een land hier heel dichtbij, Wintermagie
Uitgever: Dutch Venture Publishing | Juni 2018
Genres: Young Adult, Fantasy, Verhalenbundel
Aantal pagina's: 300
ISBN: 9789492585202
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Durf jij jezelf te zijn?
Wat als je de krachten van het vuur kunt beheersen, maar wordt gepest omdat je op hetzelfde geslacht valt? Wat als je juist door je handicap een bovennatuurlijke gave hebt? En wat als de enige manier om jezelf te zijn betekent dat je in opstand moet komen tegen alles wat je hebt geleerd?
In de bundel Brave New Love laten tien Nederlandse YA-auteurs met hun verhalen zien dat diversiteit belangrijk is. Dat je mag zijn wie je bent. Dat je daardoor een vleugje magie in je leven kunt toelaten.

Toen Brave new love voor het eerst verscheen, was er mega veel ophef over. Blijkbaar vinden sommige lezers dat je niet mag schrijven over dingen die je niet zelf ervaren hebt. Ik vind dit zelf intens zwart/wit. Lezers en schrijvers hebben een hoog empathisch vermogen, dus je kunt jezelf zelfs afvragen of auteurs niet juist degene zijn die de veelal ondergesneeuwde thema’s, type mensen en andere elementen een stem kunnen geven. Ik moet echter wel zeggen dat ik hierdoor een beetje huiverig was om aan het boek te beginnen; ik ben niet zo’n korte verhalen lezer en ik was bang dat het stukje diversiteit niet altijd even natuurlijk overkomt. Ik vind namelijk dat iedereen zou moeten kunnen schrijven over diversiteit, maar dat het wel een natuurlijk onderdeel van het verhaal moet zijn. Ik besloot het boek na Paarse Vrijdag mee te nemen uit mijn mediatheekje.

De bundel Brave New Love bestaat uit een tiental verhalen welke ik niet allemaal samen ga vatten. Ik wil wel over elk verhaal iets kwijt, natuurlijk. Het zijn liefdesverhalen waarin diversiteit een rol speelt; personages die van een andere cultuur zijn, een andere vorm van liefde voelen of die op welke andere manier dan ook een beetje buiten de ‘normale’ boot vallen. Daar ben ik voor; ik wil graag dat jongeren leren dat het oke is om anders te denken, voelen en ervaren dan wat ze denken dat normaal is. Want normaal is vaak maar een gedachte en geen waarheid in de praktijk. Veel van de verhalen hebben een bovennatuurlijk tintje door magie, mythische wezens of een sciencefictionelement.

De kaft sprak me niet enorm aan. Ik vond het een beetje te alto, terwijl ik als tiener toch ook het liefst zo’n look had. Ik bedoel hiermee dat ik denk dat de kaft de doelgroep alleen maar kleiner maakt. Er had zo veel meer mogelijk geweest, met een toffe illustratie bijvoorbeeld. Ook zag ik pas dat de persoon een arm mist toen iemand mij er op wees.

Dan nu de verhalen. Het zijn er tien en voornamelijk geschreven door self-pubers of auteurs die bij een kleine uitgeverij zitten. Voor een enkeling is dit ook de eerste kennismaking met young adult. En dat merk je; niet bij elk verhaal kwam dit goed naar voren. Dit zal ik zo per verhaal toelichten en ik zal ook elk verhaal voorzien van een beoordeling. Er zit namelijk best wel een verschil in hoeverre alles me aansprak. Dat is typisch iets van verhalenbundels; ik heb soms moeite om me echt over te kunnen geven aan het verhaal.

Dag dromer – Sophia Drenth

Hoewel je merkt dat Sophia een kei in haar genre is, vond ik Dag dromer niet echt een young adult verhaal. Het is prachtig, dat zeker, want de hoofdpersoon zit vast in een soort droomwereld en jaagt daar achter monsters aan, maar ik kon me niet zo goed binden aan de personages. Misschien was het verhaal te kort om daadwerkelijk tot leven te komen, maar ik kreeg er helaas niet echt een young adult vibe bij. Wel vond ik dat de diversiteit echt heel subtiel verwerkt was en dus absoluut niet geforceerd of opgelegd voelde. Ik gaf dit verhaal een 3,5/5

Spiegelvrees – Natascha van Limpt 

Ik was al bekend met Natascha’s werk, dus ik was erg benieuwd hoe dit verhaal zou zijn. Spiegelvrees speelt met een Oosters aandoende mythe dat je ziel gevangen kan raken in een spiegel. Het verhaal voelt duister en creepy aan en dat vond ik erg geslaagd. De romantiek boeide me echter veel minder; het voelde geforceerd en te plots. Dit is typisch zo’n verhaal dat het beter had gedaan als compleet boek omdat er dan veel meer ruimte was geweest om zaken uit te werken. Ook de afkomst en bepaalde handelingen voelden soms erg stereotype. Het hele idee van een goede en een slechte kant vond ik erg interessant, maar nog niet voldoende uitgewerkt om geloofwaardig te zijn. Ik geef dit verhaal 3/5 sterren.

Stem van Sakura – Marijke F Jansen

Thom is met zijn vader en moeder in Tokio en zijn ouders zien dit haast als een laatste redmiddel om hun huwelijk bijeen te houden. Thom verdwaald en ontmoet Seijum, waar hij meteen verliefd op is. Ze kunnen echter niet met elkaar praten, tot ze samen in een sakuraveld staan.

Dit verhaal voelde ergens heel erg persoonlijk en dat komt denk ik deels omdat Thom er gaandeweg achterkomt dat hij niet een ander hoeft te vervangen en daarmee zichzelf te verliezen. Dit vond ik erg mooi.

Verder is het verhaal nogal instalove en gebeurt er niet zo veel, maar ik genoot wel van de Japanse cultuur. 4/5

Het bitterzoetste verhaal – Jen Minkman

Je merkt meteen dat Jen veel ervaring heeft met het opbouwen van werelden (in korte verhalen) en de sfeer ervan over te brengen. Het bitterzoetste verhaal gaat over een Moslimmeisje dat verslaafd raakt aan de illusiemagie van Djinns en tevens wat meer begint te voelen voor haar beste vriendin, die genderfluid is.

Ik vond dit bijzonder omdat er heel veel interessante elementen in zaten en deze tof tot uiting kwamen. Toch miste ik wat; soms ging het te snel en maakte het verhaal een sprong. Dit verhaal leent zich goed om als compleet boek te worden uitgewerkt, waardoor ik denk dat de onlogische stukken ook tot de verleden tijd zullen horen. 4/5

Sanssouci – Isabel Peters 

Helaas vond ik Sanssouci van Isabel Peters echt helemaal niks. Ik heb dit verhaal een 1 uit 5 gegeven omdat ik het gespring in tijd en point of view het verhaal rommelig en chaotisch maakte. Het was veel te veel gespring voor zo’n kort verhaal.

Waar het over gaat? Melvin zit in modern Berlijn en komt op het landgoed Sanssouci, terwijl je ook Thomas volgt, die al 100 jaar zoekt en rent door hetzelfde park.

Het was veel beter geweest als er ruimte was geweest om de personages en de setting echt te leren kennen. Voor mij leende dit verhaal zich absoluut niet voor zoiets korts en hoewel ik heus wel snap dat dit een mooi verhaal had kunnen zijn, heb ik het helaas niet zo ervaren.

Vuurkoningin – Miranda Peters

Vuurkoningin is alle young adult clichés op een hoopje. En hoewel dit in sommige gevallen echt uitstekend werkt, was dit een beetje.. standaard. Het concept van de wereld is interessant, maar voor mij onvoldoende uitgediept. Het voelde als een hele film die versneld is afgespeeld, terwijl veel van de elementen die het diepgaand hadden kunnen maken, zijn overgeslagen. Mede de instalove vond ik storend.

Dit verhaal gaat over Lexi en Daan. Daan moet Lexi – die net ontdekt heeft dat ze een machtige gave heeft – begeleiden naar een plek speciaal voor tieners zoals hen om getraind te worden. Daar aangekomen blijken ze te zijn verraden en moeten ze zichzelf, elkaar en de wereld redden. 3/5

Uit de diepte – Lysander Mazee Dag

Uit de diepte gaat over selkies; zeehonden die hun pels af kunnen gooien en dan een menselijke gedaante aannemen. In dit verhaal werkt Sigurd op zee en leert hij Reykr kennen. De twee kunnen binnen de kortste keren niet zonder elkaar.

Ik vind het tof dat Reykr eerst nog een andere taal spreekt (Noors) en dat het toch te volgen is wat er bedoeld wordt. Zo komt de oorsprong van de mythen goed tot zijn recht en blijf je echt in Scandinavische sferen. Ook de subtiele romantiek en het langzaam opbouwen daarvan vond ik prettig. Dit verhaal vermaakte me goed en tja, mythologie is iets waar ik van hou. 4/5

Over de grens – Debora Elisabeth

Over de grens is het beste te omschrijven als een dystopische liefdesverhaal. Fox is een van de weinige mensen die iets in zijn bloed heeft wat een mens kan beschermen tegen de gevaarlijke radioactiviteit die de aarde teistert. Hij is verliefd op Blaze, maar wordt gedwongen te trouwen met diens zus. Kunnen de twee er voor zorgen dat ze samen mogen zijn, ook al zullen zie hiermee de hele maatschappij doen laten wankelen?

Het idee is tof, maar ik vind de wereld nog niet voldoende uitgewerkt. Nou ja, voor zover kan in zo’n kort verhaal is het prima, maar voelt het toch onaf of misschien te veel. Ik had graag meer van deze wereld gezien; hoe het is gekomen, wat heeft het voor invloed gehad? Hoe leeft de mens nu? Ik heb er maar zo weinig van kunnen proeven.

Dit verhaal voelde erg dramatisch en ik had al snel door dat het een nogal tragisch liefdesverhaal zou worden. De plottwisten op het eind zijn nogal abrupt en omdat de wereld nog wat vaag is, was het misschien ook niet zo overtuigend. Voor mij iets teveel drama. 2.2/5

Phantom of the Opera – Tamara Haagmans 

Phantom of the Opera gaat over Iris die nogal beschermd wordt door haar vriendin omdat ze een gehoorprobleem heeft. Toch weet Iris een vakantiebaantje te scoren en wel bij iemand thuis als schoonmaakster. In dat huis woont ook de teruggetrokken en mysterieuze Chris.

Ik vond dit het puurste en mooiste verhaal omdat er zo weinig poespas aan te pas kwam. Het was romantisch en tragisch en het sleepte me mee.

Maar dit boek was niet perfect. Er zit namelijk één zin in waar ik zo allergisch van werd: “Het is duidelijk dat hier alleen mannen wonen, want zo smerig zou een huishouden met een vrouw nooit worden.”

Pardon?

PARDON!?

Hou op met me. Hoe kan dít nu in een boek over diversiteit zitten. Zullen we massaal kappen met het idee dat mannen thuis zwijnen zijn en dat vrouwen graag poetsen. Hou op zeg. 4/5

Sympathy for the devil – Oli Veyn

Illumani is een beschermengel en wil haar beschermeling koste wat kost beschermen. Ze overschrijd daarmee de regels en moet daar voor boeten. Maar niemand kan haar tegenhouden om te strijden voor wat ze lief heeft.

Dit is een soort duistere versie van de Vleugel trilogie en ik genoot er van. Ik hou sowieso van engelen en de duistere plottwists waren heerlijk. Deze afsluiter heeft een hoofdpersoon die eens niet volledig goed is en braaf doet wat hoort. Dit was een verfrissing! 4/5

Brave new love is divers qua inhoud, maar heeft de romantiek en het bovennatuurlijke wat alle verhalen aan elkaar bindt.

Hoewel het dus een zeer diverse bundel is, met veel verschillende kwaliteit, kan ik me voorstellen dat er voor iedereen wel een verhaal bij zit wat aan zal spreken maar dat er ook verhalen tussen zitten die niet iedereen zal bekoren. Brave new love is divers qua inhoud, maar heeft de romantiek en het bovennatuurlijke wat alle verhalen aan elkaar bindt.

Bestel dit boek.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Brave new love

  1. Priscilla

    Klinkt als een interessant boek voor tussendoor te lezen. Ik ben het helemaal eens met je allergie wat betreft “Het is duidelijk dat hier alleen mannen wonen, want zo smerig zou een huishouden met een vrouw nooit worden.” 😉

    Goede recensie, lekker duidelijk zo met alle korte beoordelingen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.