Bloed (Faerie #2) – Holly Black

Geplaatst op 11 januari 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Bloed (Faerie #2) – Holly BlackBloed door Holly Black
Ook door deze auteur: Witte Kat
Serie: Faerie #2
Uitgever: Boekerij | December 2021
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789022594445
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

Het tweede deel uit de betoverende Faerie-trilogie van de auteur van de Elfhame-serie

De zeventienjarige Valerie is haar leven zat en besluit van huis weg te lopen naar New York. Daar kan ze ontsnappen aan haar verleden en het leven dat haar heeft verraden. Vol hoop op een betere toekomst en met een nieuwe identiteit voegt ze zich bij een groep krakers die zich in het ondergrondse metrostelsel hebben verscholen.

Maar Vals nieuwe vrienden hebben iets magisch. Wanneer een van hen haar weet over te halen om de schuilplaats van een mysterieus schepsel op te sporen, komt ze achter hun ware gezicht. Val zal verscheurd -worden tussen haar gloednieuwe affectie voor het eervolle wezen waarop ze moest jagen en haar angst voor de monsters waar haar vrienden langzaam in veranderen.

Na het succes van Elfhame geeft uitgeverij Boekerij nu ook Holly Black’s eerder geschreven boeken over faeries uit. Bloed is daarvan het tweede deel en de vertaling van Valiant. Holly Black weet als geen ander de mythische verhalen over het Goede volk te vertalen naar de moderne tijd. Inclusief hun streken en magische eigenschappen.

In Bloed volgen we Valerie. Als Val haar vriendje met haar moeder betrapt (iel), loopt ze weg van huis. Ze beland in New York, waar ze al snel vriendschap vindt bij een groep krakers. Maar er is wat met deze figuren en al snel raakt ze verwikkeld tussen de normale wereld en een magische.

De Faerie trilogie is echt een stuk ouder dan de Elfhame trilogie en dat merk je aan vanalles. De schrijfstijl, de opbouw van het verhaal en de thematiek. Ik wil niet zeggen dat dit fout is, maar er komen wel een aantal thema’s aan bod die ik niet perse op deze manier geschikt vind voor jonge lezers. Denk aan aanranding, drugs, alcohol en nog een aantal zaken die twijfelachtig zijn. Nu vind ik niet dat de jeugd bij voorbaat al moet afschermen van deze zaken en dat boeken een uitstekende manier kunnen zijn het juist bespreekbaar te maken. Ik denk echter dat Bloed daar niet perse een handig voorbeeld voor is. Het stond me echt tegen.

Val vond ik ook niet zo’n leuk personage. Ze vlucht en doet een aantal dingen waarvan ik dacht: neeeee. Maar daardoor past ze wel heel goed bij de faeries, die noch goed noch slecht zijn. Hierdoor paste Val er meteen binnen. Maar toch heb ik gewoon meer met de andere hoofdpersonages.

Aan de prachtige limited edition van Bloed zal het niet liggen, die is wederom prachtig. Toch ligt deze trilogie me gewoon minder. Misschien komt het deels omdat het een losstaande boek is. Er is een andere hoofdpersoon en daardoor ik er niet echt een rode draad te vinden. Wat ik wel enorm waardeer is dat Holly Black durft te schrijven over personages die aan de rand van de samenleving bewegen, dat ze hoofdpersonages maakt die niet prachtig, mooi en lief zijn. En dat ze de faeries zo gevaarlijk houdt als ze daadwerkelijk zijn. Er is niemand die dit volk zo goed weet over te brengen als Holly Black. En hoewel Bloed me niet veel deed, is Holly’s talent voor Faeries even krachtig als altijd.

two-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.