Zusjesland – Salla Simukka

Geplaatst op 17 maart 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Zusjesland – Salla SimukkaZusjesland door Salla Simukka
Ook door deze auteur: Rood als bloed
Uitgever: Clavis | Februari 2017
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 202
ISBN: 9789044829334
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Het blijft maar sneeuwen. Het vriest steeds harder en de hele wereld dreigt te worden opgeslokt door de kou. De elfjarige Alisa valt dwars door de sneeuw en belandt in een andere wereld: in Zusjesland, waar een groot avontuur begint. In Zusjesland ligt een wonderlijke tuin, bewoond door windelfjes, vraagbloemen en dromenwevers. In een boom zit een meisje, Mare. Alisa heeft altijd al een beste vriendin willen hebben, en nu komt haar wens uit. Alisa en Mare moeten een einde maken aan de eeuwige winter in hun eigen wereld. Maar wat als ze terug zijn in hun eigen wereld, zal Mare zich dan nog iets herinneren van hun vriendschap? Of komt Alisa in haar eentje voor een nog veel moeilijkere taak te staan?

Een sprookjesachtig verhaal over hechte vriendschappen, een tuin vol geheimen, eeuwige winter én eeuwige zomer. Voor avonturiers vanaf 10 jaar

Ik was natuurlijk al bekend met het young adult werk van Salla Simukka, waar zij op unieke wijze sprookjes wist te combineren met een soort thrillerachtig aspect. Zusjesland lijkt daar niet veel op, hoewel de sprookjesachtige sfeer zeker nog aanwezig is. Het is meer een jeugdboek, maar wat voor een?

Alisa is elf en ze maakt wat bijzonders mee; haar wereld veranderd langzaam in een wereld met alleen maar sneeuw. Dan valt ze dwars door de sneeuw en komt ze terecht in Zusjesland, een land vol elfjes en andere bijzondere wezens. Alisa ontmoet Mare en als snel zijn ze dikke vriendinnen en ze slaan de handen ineen om hun wereld te redden van het winterse weer. Eenmaal terug in de echte wereld lijkt er echter wat mis; Mare kan zich niks van Alisa herinneren. Moet Alisa nu alles zelf redden?

Ik vond Zusjesland een erg sfeervol jeugdboek, wat mede komt door de grafische maar zeer goed passende illustraties. Dit geeft het boek meteen een eigen wereldje mee, waardoor het meer is dan een eigen versie van Alice in Wonderland, want eerlijk is eerlijk, er zijn genoeg overeenkomsten. Gelukkig ligt de thematiek van dit boek op een ander niveau, meer op vriendschap gericht.

Zusjesland zit vol mooi taalgebruik en passende levenslessen. Het boekje past goed bij de leeftijd en bij zaken die op dat moment belangrijk zijn. Wat ik daarin erg prettig vind, is dat Alisa gewoon zichzelf mag zijn en blijven. Ze wordt niet belemmerd in haar fantasie, maar juist gestimuleerd. En ik denk dat dit iets is waar veel mensen nog van mogen leren. Ik denk dat creatief denken – en dus out of the box – key is in een innoverende maatschappij. Voor mij zat het boek dan ook vol mooie boodschappen.

Salla Simukka heeft niet teleurgesteld. Ook al is dit een heel ander soort boek dan haar vorige werk, toch bevat het veel kwaliteit en zeker voldoende diepgang. Het is een erg aangenaam boek om te lezen en ik heb me er dan ook goed mee vermaakt.

Zusjesland is een soort heel eigen versie van Alice in Wonderland.

Ik heb me goed vermaakt met het lezen van Zusjesland. Natuurlijk is het een jeugdboek, en daarom bevat het misschien wat minder plotwendingen dan een young adult, toch zit het vol mooie boodschappen. Het taalgebruik is prachtig en de illustraties maken het een plaatje. Een aanrader voor Alice in Wonderland fans, ook al heeft dit boek zijn hele eigen sfeer en gevoel.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.